Με αντεξέταση μάρτυρα κατηγορίας συνεχίστηκε η δίκη για τις πινακίδες Δήμου Πάφου

Προέβη στον έλεγχο όλων των τιμολογίων επί τόπου και σε όσα εντοπίστηκαν πρόβλημα σε σχέση με το είδος κατασκευής και τις διαστάσεις των πινακίδων, κατατέθηκαν στο Δικαστήριο, δήλωσε ο μάρτυρας κατηγορίας Κυριάκος Πύργος στο πλαίσιο της σημερινής δικαστικής διαδικασίας για την υπόθεση πινακίδων του Δ. Πάφου.

Η υπόθεση των πινακίδων του Δ. Πάφου συνεχίστηκε σήμερα με την συνέχιση της αντεξέτασης του μάρτυρα κατηγορίας Κυριάκου Πύργου που εργάζεται ως Γραμματειακός Λειτουργός του Δ. Πάφου στον Δ. Πάφου από τις 19 Μαρτίου του 1990 μέχρι σήμερα, από τους δικηγόρους Σάββα Μάτσα και Αλέξανδρο Αλεξάνδρου.

Ο κ. Μάτσας κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, αναφέρθηκε στην εταιρεία Chroma, ιδιοκτησίας της συζύγου του μάρτυρα κατηγορίας, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη εταιρεία έτυχε ευνοιοκρατικής μεταχείρισης. Ο κ. Πύργος ανέφερε πως στην εταιρεία της συζύγου του εργοδοτήθηκαν κατά διαστήματα μέχρι και πέντε υπάλληλοι, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικηγόρου, είπε πως για όλους τους υπαλλήλους στην εταιρεία η σύζυγος του κατέβαλε κοινωνικές ασφαλίσεις.

Ωστόσο ο κ. Μάτσας ανέφερε πως σε έρευνα που διενήργησε διαφάνηκε ότι για τους υπαλλήλους της εταιρείας της συζύγου του δεν καταβλήθηκαν κοινωνικές ασφαλίσεις.

Ο δικηγόρος υπέβαλε τη θέση ότι ουδέποτε έγινε οποιαδήποτε παρατήρηση στον Δήμο Πάφου-στον κλάδο οδοσήμανσης, κατά τα έτη 2006 με 2015 σε σχέση με οποιοδήποτε έργο, από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Ο κ. Μάτσας υπέβαλε επίσης την θέση ότι σε κανένα έγγραφο δεν αναφέρεται με κανέναν τρόπο και πουθενά το 0.3 και 0.6 , δηλαδή το βάρος της λαμαρίνας, ενώ διερωτήθηκε πώς ο μάρτυρας αντιλήφθηκε το βάρος της λαμαρίνας και εάν αυτό έγινε από το φωτογραφικό υλικό. Ο μάρτυρας απάντησε πως οι κατασκευές πινακίδων ελέγχθηκαν.

Ο δικηγόρος επανήλθε επί του θέματος λέγοντας πως ένα τόσο σημαντικό πράγμα, που είναι το στοιχείο με το οποίο ο μάρτυρας διέκρινε κατά τους ισχυρισμούς του ότι υπήρξε λάθος υλικό στην κατασκευή των πινακίδων, θα έπρεπε να αναφερθεί και να καταγραφεί.

Ο μάρτυρας ανέφερε πως δεν το περιέγραψε διότι τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στα δικαιολογητικά.

Ο δικηγόρος είπε πως ο μάρτυρας έχει ως στόχο να ενοχοποιήσει τις δύο εταιρείες, τους Διευθυντές της και τον πρώην Δημοτικό υπάλληλο Ανδρέα Νικολάου και υποστήριξε ότι είναι προκατειλημμένος και καταλήγει σε αυθαίρετα ευρήματα και συμπεράσματα.

Χαρακτήρισε τον κ. Πύργο, «πρόχειρο, μη αντικειμενικό και συμφεροντολόγο, που ενήργησε δόλια με σκοπό να θέσει τις δύο κατηγορούμενες εταιρείες εκτός ανταγωνισμού» και υποστήριξε ότι έκανε μη αντικειμενική έρευνα «προς όφελος της εταιρείας της συζύγου του».

Ο μάρτυρας είπε ότι στο πλαίσιο της έρευνας όσα τιμολόγια είναι προβληματικά τα έδωσε στον Εσωτερικό Ελεγκτή και ότι σε όλες τις περιπτώσεις των τιμολογίων της εταιρείας ΕΤΝΑ υπήρχε ενυπόγραφη έγκριση τους.

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράσπισης του διευθυντή της εταιρείας πινακίδων ΑΛΜΑ, και της εταιρείας Σωτήρη Αντωνιάδη, δικηγόρο Αλέξανδρο Αλεξάνδρου.

Ο κ. Πύργος ανέφερε ότι εντός του 2013 του ζητήθηκε να προχωρήσει σε έλεγχο μετά από υπόδειξη του Εσωτερικού Ελεγκτή και πως η έρευνα του ολοκληρώθηκε το 2013. Του δόθησαν, όπως εξήγησε, τιμολόγια όπου διαπιστώθηκε πως καταγράφονταν κάποια προβλήματα. Κατόπιν τούτου, είπε, ο υπεύθυνος του τον διέταξε να εξεύρει περισσότερα τιμολόγια. Αργότερα του ζητήθηκε να είναι βοηθός του τότε Επιστάτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάφου Χριστάκη Κυπριανού για τη διεξαγωγή της έρευνας .

Ο κ. Αλεξάνδρου υπέβαλε διευκρινιστικές ερωτήσεις για το είδος της έρευνας που διεξήγαγε ο μάρτυρας. Πρόσθεσε πως ο μάρτυρας δεν είναι σε θέση να προσκομίσει στοιχεία ενώπιον του Δικαστηρίου, ώστε να είναι σε θέση με την σειρά του να του υποβάλει ερωτήσεις για σκοπούς αντεξέτασης.

Σε ερώτηση του κ. Αλεξάνδρου πόσα συνολικά τιμολόγια είχαν σχέση με τα θέματα των ταμπελών και οδοσήμανσης ο κ. Πύργος ανέφερε πως τα προβληματικά τιμολόγια έχουν κατατεθεί στο Δικαστήριο. Ο δικηγόρος διερωτήθηκε πώς γίνονταν η ταύτιση των ταμπελών με τα τιμολόγια.

Από την πλευρά του ο μάρτυρας είπε πως όσα τιμολόγια ελέγχθηκαν και δεν είχαν πρόβλημα μπήκαν σε άλλη κατηγορία. Έθεσε εκ νέου θέμα κατασκευής των πινακίδων από λάθος είδους λαμαρίνα.

Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου ανέφερε πως ενώπιον του Δικαστηρίου έχουν κατατεθεί μόνο τα προβληματικά τιμολόγια και όχι όλα τα τιμολόγια και ότι πρόκειται για όγκο τιμολογίων.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι διευθυντές των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν μη παραδοχή στα αδικήματα, αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη.

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για συνέχιση της διαδικασίας στις 26.3.2019 στις 09:00 για σκοπούς συνέχισης της αντεξέτασης του μάρτυρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy