Με απαρχαιωμένα μυαλά δεν φτιάχνουμε «φυσιολογικό» κράτος

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ικανοποίηση εκφράζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι πολιτικοί μας αρχηγοί από τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μεταξύ άλλων στο Κρανς-Μοντάνα είπε ότι «η Κύπρος πρέπει να είναι ένα φυσιολογικό κράτος».

Πρόκειται για σοφή κουβέντα. Ο κ. Γκουτέρες ανέμενε και την ανάλογη ανταπόκριση απ’ όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να φθάσουμε σε «φυσιολογικό» και σύγχρονο κράτος. Με απαρχαιωμένα, όμως, μυαλά και αναχρονιστικές νοοτροπίες που δυστυχώς διακατέχουν πολλούς από εκείνους που πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα φυσιολογικό και σύγχρονο κράτος.

Μήπως είναι φυσιολογικές οι τοποθετήσεις της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως οθωμανική αυτοκρατορία; Μπορεί ο κ. Ερντογάν να συμβάλει στο στόχο για φυσιολογικό και το σύγχρονο κράτος όταν ο ίδιος θεωρεί φυσιολογικό να φυλακίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους και να υβρίζει τους Ευρωπαίους;

Μήπως είναι φυσιολογικές οι παλινδρομήσεις Ν. Αναστασιάδη; Προφανώς για τον κ. Αναστασιάδη είναι φυσιολογικό να επαναδιεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα αν και αυτό δεν είναι φυσιολογικό, αν λάβουμε υπόψιν ότι μιλάμε για μια αποτυχημένη πενταετή διακυβέρνηση με τα συνεχώς «δεσμεύομαι»!

Μήπως είναι φυσιολογικές οι θέσεις που προβάλλουν οι κ.κ. Ν. Παπαδόπουλος, Μ. Σιζόπουλος, Ελ. Θεοχάρους, Γ. Περδίκης και Γ. Λιλλήκας ότι πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική και τακτική και να ξεφύγουμε από το πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας; Αν υιοθετήσουμε τέτοιες θέσεις είναι φυσιολογικό να οδηγηθούμε στη μη επίλυση του Κυπριακού και στην εδραίωση της διχοτόμησης.

Το «φυσιολογικό» λοιπόν κράτος για το οποίο μιλά ο κ. Γκουτέρες έχει πολύ διαφορετική έννοια από την έννοια που του αποδίδουν είτε η Τουρκία είτε και δικοί μας πολιτικοί ηγέτες.

Ο κ. Γκουτέρες μιλά για φυσιολογικό ομόσπονδο διζωνικό κράτος, το οποίο λαμβάνει υπόψιν τα σύγχρονα και σημερινά δεδομένα. Μιλά για μια φυσιολογική συμφωνία ενός έντιμου συμβιβασμού μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Δεν μπορούμε λοιπόν να φθάσουμε σε φυσιολογικό και σύγχρονο κράτος με απαρχαιωμένα μυαλά και αντιλήψεις.

Για φυσιολογικό κράτος χρειαζόμαστε σύγχρονους πολιτικούς που να μπορούν να κοιτάξουν μπροστά και να νοιάζονται για τις επόμενες γενιές και όχι για τις επόμενες εκλογές.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.