Με απειλές και πιέσεις κατάφερε η Τουρκία να επιβάλει τον εγκάθετό της

Προσπάθεια φίμωσης των φωνών που τάσσονται υπέρ της επανένωσης

Η έκθεση για τις παρεμβάσεις στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας τη 10η Ιουνίου, καταδεικνύει ότι η Τουρκία κατέβαλε κάθε προσπάθεια κατά την «προεκλογική περίοδο» για να ανατρέψει τον Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μυστικές συναντήσεις που είχαν ανώτερα στελέχη της Τουρκίας με τον εκλεκτό της, Ερσίν Τατάρ, αλλά και οι απειλές και οι αφόρητες πιέσεις για απόσυρση των «υποψηφιοτήτων» ορισμένων «υποψηφίων» και ιδιαίτερα του τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, κ. Ακιντζί, αντανακλούν την προσπάθεια σπίλωσης και φίμωσης των φωνών που τάσσονται υπέρ της επανένωσης, αλλά και της προόδου της τ/κ κοινότητας.

Είναι σαφές από το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης ότι οι «εκλογές» δεν πραγματοποιήθηκαν σε δημοκρατικό, διαφανές και ασφαλές περιβάλλον, καθώς «υποψήφιοι» δέχθηκαν απειλές θανάτου και βίας για να αποσύρουν την «υποψηφιότητά» τους.

Σημειώνει ότι, παρά τις προειδοποιήσεις του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου της τδβκ», οι ενέργειες του τότε «πρωθυπουργού», Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ήταν «υποψήφιος» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), παραβίαζαν το «νόμο περί εκλογών και δημοψηφισμάτων» κατά την περίοδο των «εκλογών» και δεν συμμορφώθηκαν με την απαγόρευση του επηρεασμού της κοινής γνώμης, όπως οι συναντήσεις και οι δηλώσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την τελετή στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Ο τότε «υποψήφιος», κ. Τατάρ, συναντήθηκε επίσης με πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση της Τουρκίας σε ένα ξενοδοχείο στην Κερύνεια κατά την «προεκλογική» περίοδο.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι αυτές οι συναντήσεις φωτογραφήθηκαν και δημοσιεύθηκαν από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

Προσθέτει ότι ο κ. Τατάρ δεν μπόρεσε να παράσχει μία σαφή και ικανοποιητική εξήγηση μετά τη δημοσίευση αυτών των συναντήσεων από τα μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, τονίζει ότι «υποψήφιοι» έλαβαν ανοιχτές απειλές και επιθέσεις για να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους υπέρ του κ. Τατάρ, ενώ ο τότε ηγέτης των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί και η οικογένειά του έγιναν στόχος επιθέσεων και απειλών.

Προσθέτει πως ο κ. Ακιντζί έλαβε άμεσες απειλές για τη ζωή του, τις οποίες μετέφερε ο «ιδιωτικός γραμματέας της προεδρίας της τδβκ» από άτομα τα οποία παρουσιάστηκαν ως πράκτορες της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT).

Σημειώνεται επίσης ότι ο κ. Ακιντζί δέχθηκε πίεση για να αποσύρει την «υποψηφιότητά» του ή και να μην κατεβεί ως «υποψήφιος», ενώ επιθέσεις και απειλές είχε δεχθεί και ο Σερντάρ Ντενκτάς, επίσης «υποψήφιος» για την ανάδειξη νέου Τ/κ ηγέτη. Σύμφωνα με την έκθεση, η ΜΙΤ άσκησε στον κ. Ντενκτάς πιέσεις για να αποσύρει την «υποψηφιότητά» του, ενώ παράλληλα το τηλέφωνο του παρακολουθείτο.

Τέλος, τονίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι που αγωνίζονται για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είδαν αυτές τις αξίες να φθείρονται.

Την έκθεση εκπόνησαν οι Μινέ Γιουτζέλ (ερευνήτρια), ο ηγέτης του «Αριστερού Κινήματος» Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν, ο ακτιβιστής Ορχάν Ερόνεν, η δικηγόρος Μινέ Ατλί και η διεθνής σύμβουλος Ντεριά Μπεγιατλί.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy