Δεν έχουν τελειωμό οι προαγωγές συναγερμικών δημοσίων υπαλλήλων, αφού νέες περιπτώσεις βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.

Ως κοινό χαρακτηριστικό παρουσιάζεται η κομματική ταυτότητα και η αστραπιαία ανέλιξη στην πυραμίδα της δημόσιας υπηρεσίας.

Μόλις πρόσφατα, στις 11 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν από την κυβέρνηση οι αναπληρωματικοί διορισμοί στην Αστυνομία. Η συγκεκριμένη διαδικασία δίνει το δικαίωμα στον Αρχηγό της Αστυνομίας να προάξει κατ’ εξαίρεση και κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Δικαιοσύνης, άτομα που αποδεδειγμένα έχουν «ιδιαίτερες ικανότητες» και αφού το επιβάλλουν οι ανάγκες της Υπηρεσίας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως μέσα από αυτή τη διαδικασία επωφελείται για δεύτερη φορά μέσα σε μερικά χρόνια ο Διοικητής της Προεδρικής Φρουράς.

Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Τελώνης ο οποίος φρουρεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για 23 χρόνια, διορίστηκε το 1993 και τον Απρίλη του 2013 κατείχε το βαθμό του Λοχία. Τον Απρίλη του 2013, μερικές μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Αναστασιάδη και εν μέσω πλήρους παγώματος προσλήψεων και προαγωγών στο δημόσιο, προήχθη στο βαθμό του Αναπληρωτή Υπαστυνόμου.

Σημειώνεται ότι το 2014 τροποποιήθηκε ο σχετικός κανονισμός, μειώνοντας τη χρονική ρήτρα που υπήρχε μεταξύ των δύο προαγωγών. Τα 12 χρόνια έγιναν 5. Εκμεταλλευόμενοι την τροποποίηση, περίπου 6 χρόνια μετά, για τον ίδιο λόγο ο Ι. Τελώνης προήχθη σε Ανώτερο Αστυνόμο.

Τα πιο πάνω γεγονότα προξενούν αρκετά ερωτηματικά. Γιατί μέσα σε 6 χρόνια δόθηκε δύο φορές κατ’ εξαίρεση προαγωγή για τον ίδιο λόγο στο ίδιο άτομο; Ποιες είναι οι «ιδιαίτερες ικανότητες» για τις οποίες χρήζει συνεχούς ανέλιξης με διαδικασίες κατ’ εξαίρεσης, χωρίς να κριθεί στη διαδικασία προαγωγών όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοί του;

Επίσης ερωτηματικά προκύπτουν σχετικά με την ύπαρξη αναγκών ώστε να γίνουν οι υπόλοιπες προαγωγές Αναπληρωτών Ανώτερων Υπαστυνόμων (7), Αναπληρωτών Υπαστυνόμων (7) και Αναπληρωτών Λοχίων (10). Υπήρχαν ανάγκες για βαθμοφόρους; Ζητήθηκε η άποψη των Αστυνομικών Διευθυντών; Με ποια κριτήρια έγιναν οι προαγωγές;

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, που βοούν πως δεν γίνεται σωστή αξιοποίηση των βαθμούχων. Δίνονται προαγωγές, ενώ την ίδια ώρα τα μέλη του σώματος δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα που συνάδουν με το βαθμό τους. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση προήγαγε και στις πέντε διαθέσιμες θέσεις Γενικών Διευθυντών συναγερμικά προσκείμενα άτομα.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο τέως Γραμματέας του Υπ. Συμβουλίου, Θεοδόσης Τσιόλας. Ο κ. Τσιόλας προσλήφθηκε στο δημόσιο το 2002 και μέσα σε 17 χρόνια υπηρεσίας εκτινάχθηκε στην ανώτερη βαθμίδα δημοσίου υπαλλήλου.

Γιάννης Κακαρής