Με διαπιστώσεις και ημίμετρα δεν εκσυγχρονίζονται τα νοσοκομεία μας

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Απουσιάζει ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το πώς οδηγούμαστε στην πλήρη αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία μας δεν αντιμετωπίζονται με ημίμετρα και με μπαλωματικές λύσεις. Απαιτούν τολμηρές και τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Από τη στιγμή που υπάρχει παραδοχή από την ηγεσία του ΟΚΥπΥ ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ υπήρξε απώλεια ασθενών και αυτό έγινε χειρότερο με τη φυγή πολλών γιατρών παρά το γεγονός ότι δόθηκαν αυξημένα οικονομικά κίνητρα, τότε θα πρέπει να μας προβληματίσει. Καμπανάκι κινδύνου είναι και η παραδοχή ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια υστερούν στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα και ότι έχουν απολέσει μεγάλο μερίδιο από την αγορά.


Επομένως, μιλάμε για δύο πολύ σοβαρές παραδοχές, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό των δημοσίων νοσηλευτηρίων και αν δεν ληφθούν τώρα διορθωτικά μέτρα, σε δύο χρόνια που θα τερματιστεί η κρατική οικονομική στήριξη θα μιλάμε για ζημιές, για επαναλαμβανόμενες ζημιές, για κατάρρευση!

Οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στην ηγεσία του ΟΚΥπΥ, η οποία διαχειρίζεται τα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και στο Υπουργείο Υγείας και κατά επέκταση στην κυβέρνηση ΔΗΣΥ. Ο νέος πρόεδρος του ΟΚΥπΥ, κ. Μ. Παναγίδης, πολύ σωστά  θεωρεί ως στοίχημα τη μετατροπή του ΟΚΥπΥ σε σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό οργανισμό. Αυτό, όμως, δεν θα γίνει με διαπιστώσεις και διακηρύξεις. Χρειάζονται έμπρακτα και άμεσα μέτρα που να αναβαθμίζουν ποιοτικά τα κρατικά νοσηλευτήρια και να ελκύουν ασθενείς από την αγορά, νιώθοντας ασφάλεια και απολαμβάνοντας υψηλό επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Από τη στιγμή που όλοι παραδέχονται ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκαλιά στου ΓεΣΥ, τότε έχουν και την υποχρέωση να πάρουν αποφάσεις που να οδηγούν στη διοικητική και οικονομική αυτονόμηση του ΟΚΥπΥ μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Η βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα πρέπει να βρίσκεται στην καθημερινή έγνοια όλων των εμπλεκόμενων φορέων.


Απαιτούνται αποφάσεις με την εμπλοκή και συμμετοχή των ιατρών, των νοσηλευτών και όλων των συντελεστών των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Κοινή έγνοια θα πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματικότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Η πρόκληση είναι μεγάλη και ανάλογα με τις αποφάσεις και τις διορθωτικές κινήσεις τα κρατικά μας νοσηλευτήρια είτε θα έχουν μέλλον, είτε θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Αν θέλουμε και θέλουμε σύγχρονα δημόσια νοσηλευτήρια, οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν τώρα γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά…

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.