Με διασφαλίσεις να προχωρήσει υπαγωγή του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ

Ακαδημαϊκή ποιότητα, δικαιώματα φοιτητών και προσωπικού προτάσσει το ΑΚΕΛ

 

Συνεχίζει να διχάζει το θέμα υπαγωγής του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ και μεταστέγασής του στην Πάφο. Το όλο θέμα συζητήθηκε εκ νέου χθες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με την πλειοψηφία των κομμάτων να τάσσεται υπέρ της αναβάθμισης του ΑΞΙΚ, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα διαφυλαχθούν τα δικαιώματα φοιτητών και προσωπικού. Υπέρ της απόφασης τάσσονται τόσο το Υφυπουργείο Τουρισμού, όσο και ο ΠΑΣΥΞΕ, καθώς και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων, ενώ αντιδράσεις έρχονται κυρίως από τη Λευκωσία αφού εκτιμάται ότι δεν έγιναν διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκομένους.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, βουλευτής ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ποιότητας και του επιπέδου των παρεχόμενων σπουδών, καθώς και της παραγωγής επαγγελματιών ποιότητας και επιπέδου. Ακόμη, ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των φοιτητών και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων στο ΑΞΙΚ.

Η ευθύνη των λανθασμένων χειρισμών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα της απουσίας ουσιαστικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων βαραίνει την κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.


Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, Χρύσανθος Σαββίδης, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας τουριστικής σχολής στην Πάφο.

Το ΑΞΙΚ, ανέφερε ο κ. Σαββίδης, έχει σήμερα 250 φοιτητές και με την ίδρυση της σχολής θα ξεκινήσει με 800 φοιτητές.

Ο Γιώργος Κάρουλλας, βουλευτής ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι το ΑΞΙΚ ορθώς σήμερα εντάσσεται στο ΤΕΠΑΚ ως ενιαία ακαδημαϊκή οντότητα, πράγμα που αναβαθμίζει την προσφερόμενη εκπαίδευση.

Ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε ότι έγιναν διαβουλεύσεις με όλα τα αρμόδια Σώματα, ενώ όπως είπε τα προγράμματα θα επιφέρουν επαγγελματικούς τίτλους κατάρτισης μετά από τριετή φοίτηση.


Νέα κρίση σοβεί στην Αγγλική Σχολή

Για το ζήτημα που έχει προκύψει στην Αγγλική Σχολή με τις καταγγελίες για μεθοδευμένες απολύσεις από πλευράς διεύθυνσης, καθώς και για αυξήσεις στα δίδακτρα, τοποθετήθηκε χθες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης. «Δεχόμαστε παράπονα από γονείς μαθητών και μαθητριών για το γεγονός ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης και ακρίβειας υπάρχουν νέες αυξήσεις στα δίδακτρα. Την ίδια στιγμή, να υπενθυμίσω ότι η Βουλή έχει σταυρώσει ένα κονδύλι για την Αγγλική Σχολή, το οποίο ωστόσο μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί να ζητήσει την αποδέσμευσή του ώστε να το αξιοποιήσει.

Επίσης, εκφράζουμε ιδιαίτερη ανησυχία για τις πληροφορίες που φθάνουν κοντά μας για σχέδιο απολύσεων εκπαιδευτικού προσωπικού στην Αγγλική Σχολή. Απολύσεις οι οποίες φαίνεται να μη συνδέονται μόνο με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Σχολή, αλλά να συνδέονται και με εκδικητικές κινήσεις έναντι ακαδημαϊκού προσωπικού, το οποίο το προηγούμενο διάστημα αντέδρασε έντονα απέναντι σε κάποιες μεθοδεύσεις της διοίκησης».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, η ηρεμία και η σωστή λειτουργία της Αγγλικής Σχολής είναι πρώτιστα ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης, όπως είπε το ΑΚΕΛ, ενέγραψε στην Επιτροπή Παιδείας αυτεπάγγελτο θέμα για συζήτηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.