Με έλλειμμα €20 εκατ. το Ταμείο ΑΠΕ και ΕξΕ που θα επιδοτούσε την ανάπτυξη των ΑΠΕ

Ο κόσμος πληρώνει πολύ ακριβά την ανικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις ΑΠΕ

 

Αυτό που απαιτείται από την κυβέρνηση είναι πολιτική βούληση για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό προώθησης των ΑΠΕ που σήμερα δεν υπάρχει και η υλοποίησή του με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Δυστυχώς, ο κόσμος πληρώνει πολύ ακριβά την ανικανότητα της κυβέρνησης και στον τομέα αυτό.

Αυτό δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα χαρακτηρίζοντας πολύ αρνητική εξέλιξη την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των ποσών του Ταμείου για επιδοτήσεις για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και ΕξΕ και χορηγίες για ΑΠΕ και ΕξΕ, κατά σχεδόν €5 εκ. αλλά και το γεγονός ότι δεν προνοείται κρατική χορηγία από τα δικαιώματα δημοπράτησης των ρύπων. «Ειλικρινά διερωτόμαστε τι έχουν γίνει τα περίπου €200 εκ. που έχει εισπράξει μέχρι σήμερα από τους ρύπους η κυβέρνηση και γιατί τα λεφτά αυτά δεν επιστρέφονται πίσω στους καταναλωτές», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, ένας από τους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους σήμερα πληρώνουμε τόσο ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα στην Κύπρο είναι γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ουσιαστική διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο.

Παρατήρησε ότι «εδώ και σχεδόν τρία χρόνια αναμένουμε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον χωροταξικό της σχεδιασμό, έτσι ώστε να μη χωροθετούνται έργα ΑΠΕ σε εύφορη γεωργική γη ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, με αποτέλεσμα έργα περίπου 750 μεγαβάτ να περιμένουν έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος». Παράλληλα, το δίκτυο εξακολουθεί να είναι πεπαλαιωμένο και σε πολλές περιοχές δεν μπορεί να δεχθεί επιπρόσθετο φορτίο από ΑΠΕ και αναμένουμε εδώ και χρόνια την αντικατάσταση ή αναβάθμισή του. Στον τομέα της αποθήκευσης η κυβέρνηση προχωρεί με πολύ αργά βήματα, ενώ απαιτούνται γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες για έκδοση αδειών από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

Επίσης, η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ, για να γίνουν ουσιαστικές και μεγάλες επενδύσεις, σημειώνοντας ότι χώρες στο εξωτερικό πέτυχαν με τέτοιους διαγωνισμούς κόστος αποφυγής περίπου 2 σεντ ανά κιλοβατώρα, ενώ σήμερα στην Κύπρο το κόστος αποφυγής ξεπερνά τα 16 σεντ.

Το ΑΚΕΛ εξέφρασε την ανησυχία του για το έλλειμμα €20 εκ. που παρουσιάζει ο φετινός προϋπολογισμός του Ταμείου ΑΠΕ και ΕξΕ 2022 και το οποίο θα καλυφθεί από το αποθεματικό του. Σημείωσε επίσης ότι το συνολικό ποσό της κρατικής χορηγίας στο Ταμείο από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα έτη 2022, 2023 και 2024 (€16,8 εκ.), θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο, «αν όντως θέλουμε να προωθήσουμε τις ΑΠΕ».

Επικριτικός για την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των ποσών του Ταμείου για επιδοτήσεις για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και ΕξΕ παρουσιάστηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κ. Χατζηγιάννης. Το ίδιο επικριτικός ήταν και για το γεγονός ότι δεν προνοείται κρατική χορηγία από τα δικαιώματα δημοπράτησης των ρύπων.

Το Ταμείο ΑΠΕ και ΕξΕ έχει σκοπό έχει να διασφαλίσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Το έλλειμμα θα καλυφθεί από το αποθεματικό του Ταμείου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.