Με ελλείψεις έπιασαν δουλειά οι ναυαγοσώστες – Άγνωστο πότε θα τελειώσουν οι 10 νέοι πύργοι

Βρισκόµαστε στο παρά πέντε της επίσηµης έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου, ο κόσµος άρχισε ήδη να αναζητά τη χαρά και τη διασκέδαση στη θάλασσα και τις ακτές, ωστόσο φαίνεται ότι ακόµα οι παραλίες δεν είναι έτοιµες να δεχτούν µαζικά τον κόσµο προσφέροντας την απαραίτητη ασφάλεια, ειδικότερα στους λουόµενους.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη Λεµεσό, παραµένει ακόµα άγνωστο πότε θα τελειώσουν οι 10 νέοι πύργοι που είναι υπό κατασκευή και θα έπρεπε να είχαν ήδη παραδοθεί για χρήση, ώστε να προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό.

Του Χρήστου Χαραλάµπους

Σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη Λεµεσό, που κατά γενική οµολογία αποτελεί έναν από τους πλέον δηµοφιλείς παράλιους προορισµούς, η εικόνα που επικρατεί δεν είναι αυτή που θα έπρεπε σε ό,τι αφορά τις ναυαγοσωστικές υποδοµές -και ειδικότερα τους πύργους- και κάποιον απαραίτητο µηχανοκίνητο εξοπλισµό, αν και οι ίδιοι οι ναυαγοσώστες είναι πανέτοιµοι για να προσφέρουν τις πολύτιµες υπηρεσίες τους.

Η Ναυαγοσωστική Μονάδα της επαρχίας Λεµεσού είναι εντεταλµένη να προσφέρει υπηρεσίες σε όλο το µήκος της ακτογραµµής, που ξεκινά στα ανατολικά από την περιοχή της Ακτής του Κυβερνήτη και φτάνει στα δυτικά µέχρι και την παραλία Πισσουρίου. Σε αυτή την ακτογραµµή θα έπρεπε να λειτουργούν τουλάχιστον 26 πύργοι ναυαγοσωστών, αλλά µέχρι στιγµής λειτουργούν µόνο 17 σηµεία, εκ των οποίων το ένα, στην περιοχή του Ζωολογικού Κήπου, λειτουργεί µε σύστηµα βάρδιας.

Το αρµόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, µέσω της Επαρχιακής ∆ιοίκησης, προχώρησε στην κατακύρωση προσφοράς για την κατασκευή 10 καινούργιων πύργων, που θα αντικαταστήσουν παλιούς, σε δύο σηµεία στην περιοχή Γερµασόγειας, τέσσερα σηµεία στα όρια του ∆ήµου Λεµεσού, τρία σηµεία στην παραλία του Lady’s Mile και ένα σηµείο στην Επισκοπή.

Όπως υπολογίζεται, οι νέες υποδοµές θα είναι έτοιµες να παραδοθούν για χρήση στις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο, µιλώντας στη «Χαραυγή» ο εκπρόσωπος των ναυαγοσωστών επαρχίας Λεµεσού, Πάµπος Παναγίδης, υποδεικνύει ότι κανονικά οι 10 νέοι πύργοι ή έστω κάποιοι από αυτούς θα έπρεπε να ήταν έτοιµοι για χρήση από τα τέλη Απριλίου, δεδοµένου ότι οι ναυαγοσώστες έχουν αρχίσει δουλειά από τις αρχές Απριλίου.

«Αν κάνεις µια βόλτα σήµερα κατά µήκος της παραλίας της Λεµεσού, θα διαπιστώσεις ότι κάποιοι από τους πύργους ξεκίνησαν να κατασκευάζονται, κάποιοι άλλοι είναι µισοτελειωµένοι και τελικά µόνο ένας από αυτούς είναι έτοιµος», αναφέρει, επισηµαίνοντας ότι «το παράδοξο είναι ότι ξεκινούν την κατασκευή ενός πύργου, φτάνουν σε κάποιο σηµείο και µετά τον αφήνουν ατέλειωτο και ξεκινούν άλλον µε αποτέλεσµα να µη γίνεται σωστή δουλειά».

Ο κ. Παναγίδης εκφράζει και την εκτίµηση ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής των πύργων και η παράδοσή τους για χρήση (όποτε θα γίνει αυτό) δεν θα είναι σύµφωνα µε τα αρχικά σχέδια. Ενώ στην αρχή αναφέρθηκε ότι οι πύργοι θα περιλάµβαναν εσωτερικούς πάγκους, ώστε να τοποθετείται ο εξοπλισμός και κάποια άλλα αναγκαία αντικείµενα των ναυαγοσωστών, φαίνεται ότι αυτοί οι πάγκοι δεν θα γίνουν τελικά. «Είναι σηµαντικό να αντιληφθούν κάποιοι ότι είναι απαράδεκτο για µια πόλη ανεπτυγµένη τουριστικά όπως είναι η Λεµεσός, το 2022 να περπατά ο κόσµος στην παραλία και να βλέπει τους ναυαγοσώστες κάτω από τα δέντρα, εκτεθειµένους μαζί με τον εξοπλισμό τους στον ήλιο και τη σκόνη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χωρίς ρεύµα και νερό, ενώ περιµένουν και τα jet ski

Βέβαια, οι ναυαγοσώστες χαιρετίζουν την απόφαση του κράτους να προχωρήσει στην κατασκευή νέων πύργων, αφού έτσι τα καθήκοντά τους θα µπορούν να ασκούνται πολύ πιο σωστά και πιο ανθρώπινα, µε τον ανάλογο αντίκτυπο στην περαιτέρω ασφάλεια των χιλιάδων πολιτών που καταφεύγουν στις παραλίες.

Ωστόσο δεν προχωρούν αρκετά άλλα ζητήµατα που έχουν να κάνουν µε τη βελτίωση και την ουσιαστική αναβάθµιση των προσφερόµενων υπηρεσιών. Για παράδειγµα, ένα σηµαντικό πρόβληµα είναι η έλλειψη ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, που θεωρούνται απαραίτητες για τη σωστή και ολοκληρωµένη λειτουργία των ναυαγοσωστικών πύργων. Έγιναν πολλές φορές παραστάσεις στις αρµόδιες τοπικές Αρχές χωρίς όµως αποτέλεσµα, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος των ναυαγοσωστών, «µε τη δικαιολογία ότι είναι θέµα ασφάλειας… ενώ υπάρχουν σύγχρονες µέθοδοι για να είναι εφικτό και χωρίς κίνδυνο αυτό το πράγµα».

Εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεµότητα και η κάλυψη των αναγκών σε περαιτέρω κατάλληλο εξοπλισµό, όπως τα jet ski, που θα καταστήσει πιο αποτελεσµατικές τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ναυαγοσώστες. Έχει εξαγγελθεί προ πολλού η αγορά τριών τέτοιων σκαφών, η οποία δεν υλοποιήθηκε το προηγούµενο διάστηµα λόγω των ζητηµάτων που προέκυψαν µε την πανδηµία. Τώρα όµως που τα δεδοµένα έχουν αλλάξει, οι ναυαγοσώστες ελπίζουν και αναµένουν ότι το κράτος θα προχωρήσει επιτέλους στη διευθέτηση και αυτού του σηµαντικού ζητήµατος.

Κάθε πύργος θα πρέπει να επανδρώνεται από δύο τουλάχιστον ναυαγοσώστες, όπως µας λέει ο κ. Παναγίδης και φαίνεται ότι αυτό γίνεται αφού έχουν γίνει κάποιες νέες προσλήψεις. Σηµαντικό βήµα χαρακτηρίζεται και το γεγονός ότι οι ναυαγοσώστες πέρασαν, σε ό,τι αφορά την αµοιβή τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, στην κλίµακα Ε7, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την ικανοποίηση και άλλων δικαιωµάτων τους, όπως είναι οι προσαυξήσεις και το Ταµείο Προνοίας.

 

 

Οι πύργοι των ναυαγοσωστών µετατρέπονται τα βράδια σε καταφύγια για άστεγους

Τα προβλήµατα που προκύπτουν από τους πύργους των ναυαγοσωστών δεν έχουν να κάνουν µόνο µε την επάρκεια, τη λειτουργικότητα και τον εξοπλισµό τους, αλλά και µε τη διαπίστωση ότι η κρατική Αρχή -και συγκεκριµένα το Υπουργείο Εσωτερικών και η Επαρχιακή ∆ιοίκηση που έχουν την αρµοδιότητα και την ευθύνη της συντήρησης και της προστασίας των πύργων- µάλλον σφυρίζουν αδιάφορα.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι ναυαγοσώστες, φεύγοντας µετά την τελευταία βάρδια από τους πύργους, το πρωί που επιστρέφουν θα τους βρουν στην ίδια κατάσταση που τους είχαν αφήσει. ∆υστυχώς, όµως, δεν συµβαίνει ούτε καν αυτό, αφού, όπως διαπιστώνεται σε αρκετές περιπτώσεις, µε την αποχώρηση των ναυαγοσωστών αλλά και του κόσµου από την παραλία οι πύργοι καταλαµβάνονται τις νύχτες από άστεγους.

Και ενδεχοµένως αυτό να είναι το λιγότερο και να επιδέχεται κάποια ανοχή, αφού οι κοινωνικοοικονοµικές πολιτικές των τελευταίων ετών κατάντησαν πολλούς συµπατριώτες µας να µην έχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης του ανθρώπινου δικαιώµατος της στέγης και µιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Όµως από την άλλη «δεν γίνεται να πηγαίνει το πρωί ο ναυαγοσώστης  στον πύργο και να βρίσκει µέσα άτοµα να κοιµούνται ή να έχουν αφήσει πίσω τους αποφάγια και σκουπίδια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Παναγίδης, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα κάποιους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να τηρούν όλοι όσοι χρησιµοποιούν τις παραλίες.

Κύρια συµβουλή είναι να επιλέγουν οι πολίτες παραλίες µε ναυαγοσώστες και να είναι θετικοί σε υποδείξεις και επισηµάνσεις για τη δική τους ασφάλεια. Σηµαντικό επίσης είναι να σέβονται τις παραλίες, γιατί «δεν είναι σωστό να διοργανώνονται πάρτι και να φεύγουν αφήνοντας πίσω τους σπασµένα µπουκάλια και κάθε είδους άλλα άχρηστα αντικείµενα, που όχι µόνο βροµίζουν την παραλία, αλλά θέτουν σε κίνδυνο τον υπόλοιπο κόσµο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy