Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (Α) ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί (Δ) και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (Κ), φωτογραφίζονται κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Κυριακή 4 Ιουνίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣΤου Νίκου Τορναρίτη*

Η τριµερής συνάντηση για το Κυπριακό που συγκάλεσε ο Γενικός Γραµµατέας για τις 25 Νοεµβρίου στο Βερολίνο, µπορεί να αποτελέσει σηµείο καµπής στη νεότερη ιστορία του τόπου µας. Είναι γνωστό ότι οι διαπραγµατεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο για περισσότερο από δύο χρόνια. Η απόφαση Γκουτέρες να προχωρήσει σε τριµερή και ακολούθως σε πενταµερή, δηµιουργεί πραγµατικές ελπίδες. Αν ο ΟΗΕ ρίξει όλο το βάρος του, έχω την πεποίθηση ότι θα σπάσει το αδιέξοδο.

Αν επίσης στην πενταµερή η ΕΕ κινηθεί αποφασιστικά, θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες που εµποδίζουν στην κατάληξη σε λύση, ιδίως σε ζητήµατα που σχετίζονται µε την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και τη λειτουργικότητα της οµοσπονδίας.


Έχουµε επιτύχει µια ισχυρή βάση για διαπραγµάτευση και αυτό είναι το πλαίσιο Γκουτέρες. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάστηκε εδώ και µήνες ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, παρά το γεγονός ότι αντιµετωπίζει την έξαρση της προκλητικότητας της Άγκυρας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Κύπρου, τόσο στη θάλασσα (γεωτρήσεις στην ΑΟΖ) όσο και στην ξηρά (εποικισµός Βαρωσίων).

Η σθεναρή θέση της ΕΕ για στοχευµένα µέτρα, όσο κι αν η Τουρκία κοµπάζει, δεν την αφήνει αδιάφορη, ούτε της επιτρέπει να ενεργεί ανεξέλεγκτα. Παράλληλα, η προσέγγιση του Προέδρου για αποκέντρωση εξουσιών µπορεί να βοηθήσει να αρθούν ανελαστικές ρυθµίσεις στο σύστηµα λήψης αποφάσεων, χωρίς να επηρεάζει ζωτικά συµφέροντα των δύο κοινοτήτων και τις ισορροπίες µεταξύ τους.

Αυτό το κρίσιµο διάστηµα θεωρώ πρωτεύον να σταθούµε όλοι δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να τον ενισχύσουµε στη µεγάλη προσπάθεια για την επίλυση. Η λύση µέσω διαπραγµατεύσεων είναι ο µόνος τρόπος να απαλλαγούµε οριστικά από την τουρκική κατοχή και τις απειλές της Άγκυρας σε βάρος του λαού µας. Είναι ο µόνος δρόµος για την ελευθερία, την επανένωση του τόπου, τη δικαίωση τριών γενεών αλύτρωτων Κυπρίων.

Μπορεί να έχουµε διαφωνίες, εσωτερικές τριβές, ακόµα και πικρίες στο εσωτερικό µέτωπο, αλλά σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να αποσπάσουµε την προσοχή µας από την εξυπηρέτηση του κορυφαίου στόχου µας εδώ και 45 χρόνια.

Αν όντως επαληθευτούν οι πληροφορίες για µία ακόµα αποφασιστική προσπάθεια επίλυσης από τον ΟΗΕ, θα ήθελα η ηγεσία µας ως σύνολο, µαζί µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, να επιχειρήσουµε να έχουµε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα, µια λογική και λειτουργική λύση Οµοσπονδίας, που µε τη συµµετοχή µας στην ΕΕ θα διασφαλίσει τα συµφέροντα των επόµενων γενεών των Κυπρίων, των παιδιών µας.

Θα γίνει σκληρή διαπραγµάτευση και πρέπει να δώσουµε τη µάχη µε διεκδικητικότητα, καθαρό µυαλό και στόχευση, χωρίς συναισθηµατισµούς και φοβικά σύνδροµα. Θα πρέπει να ενεργήσουµε µε τη µέγιστη δυνατή ενότητα και να είµαστε έτοιµοι να πάρουµε αποφάσεις µε ορθολογισµό και ευθύνη απέναντι στο λαό µας που θα έχει και τον τελικό λόγο.

Γνωρίζουµε το διακύβευµα της µη επίλυσης. Η διχοτόµηση δεν σηµαίνει µόνο «δύο κράτη», την οριστική απώλεια εδαφών µε τρισχιλιετή ελληνική ιστορία. Σηµαίνει ότι η τωρινή ελεύθερη Κύπρος στο νότο θα έχει εις το διηνεκές δίπλα της σύνορο µε την Τουρκία, την περικύκλωση και συνεχείς εντάσεις στη θάλασσα. Αυτές οι συνθήκες θα δηµιουργούν περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας που γίνεται ακόµα πιο ρευστό, αν συνδεθεί µε τα πολύπλοκα προβλήµατα στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Η Κύπρος θέλει τη λύση γιατί µε την επέκταση του ευρωπαϊκού κεκτηµένου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, θα βγει οριστικά από την κινούµενη άµµο που µας περιβάλλει και καταδυναστεύει το λαό µας για µισό αιώνα.

Γιατί µε τον τρόπο αυτό µπορούµε να υλοποιήσουµε µε πιο στέρεα βήµατα τις επιδιώξεις µας στην Ανατολική Μεσόγειο σε τοµείς πολύ υποσχόµενους, όπως δείχνουν οι έρευνες και ο εντοπισµός υποθαλάσσιου πλούτου, καθώς και τα ανοίγµατά µας για συνεργασίες µε όλους, χωρίς αποκλεισµούς. Σε συνθήκες επίλυσης ναι! Και µε την Τουρκία, έχοντας ως βάση το διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία.

*Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ∆ΗΣΥ