Με επικρίσεις εναντίον της Ελλάδας απάντησε στην κριτική της ΕΕ ο Τσαβούσογλου

Απάντηση στην κριτική της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, την τελωνειακή ένωση και τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας από το βήμα της 54ου Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας.

Συγκεκριμένα κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε, ο Μ.Τσαβούσογλου καταφέρθηκε εναντίον της Ελλάδας για τους χειρισμούς της σε σχέση με τους Μουσουλμάνους στην Ελλάδα, αναφερόμενος σε μουσουλμανική μειονότητα επί του εδάφους της. Απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα δήλωσε, “μου είπατε ότι εκπροσωπείται ελληνικό μέσο ενημέρωσης και ελπίζω ότι θα αναδείξετε τις ίδιες ανησυχίες και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα προς το παρόν δεν ελέγχεται ή επιτηρείται από την ΕΕ. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα θρησκευτικά δικαιώματα στην Ελλάδα και τη μουσουλμανική κοινότητα. Υπάρχουν τρεις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δεν εφαρμόζονται από την Ελλάδα. Οι Τούρκοι στην Ελλάδα δυστυχώς δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την τουρκική τους ονομασία παρότι υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς αυτό. Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανέναν για αυτό, αλλά το κάνουμε λόγω των δικών μας αξιών”.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος Υπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του επικρίνοντας τον πολιτικό κόσμο στην ΕΕ γιατι υποδαυλίζει -όπως είπε- το ρατσιστικό μίσος εναντίων των μουσουλμάνων στην Ευρώπη και αλλού, εκτιμώντας ότι οι προσβολές έναντι του Προφήτη και του Ισλάμ δεν πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο της ελευθερίας της έκφρασης, συνδέοντας τη ρητορική μίσους με την αποτρόπαια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία. Στο ίδιο πλαίσιο, του εξτρεμισμού, ενέταξε και την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ασκώντας δριμεία κριτική στους συντάκτες της, ενώ χαρακτήρισε τον αριθμό των ευρωβουλευτών που την καταψήφισαν ως θετικό στοιχείο, καθώς όπως είπε είναι περισσότεροι από ποτέ και αυτό σημαίνει ότι “έχουμε περισσότερους υποστηρικτές”.

Σε σχέση με την κριτική της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα αντέτεινε ότι η δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι ανεξάρτητη και πως η Τουρκία είναι μέλος του ΕΔΑΔ, όπου μπορεί να προσφύγει όποιος θεωρεί ότι αδικείται.

Κατά τον Μ.Τσαβούσογλου η Τουρκία έχει εργαστεί για να εκπληρώσει και τα κριτήρια για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων, ζητώντας από τα Κ-Μ της ΕΕ να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Στο σημείο αυτό άμεση ήταν η τοποθέτηση του αρμοδίου Επιτρόπου Χαν πως επτά από τα γνωστά στην Τουρκία κριτήρια δεν έχουν εκπληρωθεί.

Σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι τα μισά Κ-Μ θα επωφεληθούν περισσότερο από την Τουρκία, και κατηγόρησε ορισμένα Κ-Μ πως “θέτουν καινοφανή εμπόδια”, προσθέτοντας ότι αν τα προενταξιακά κονδύλια διακοπούν αυτό θα κάνει την Τουρκία να αμφισβητήσει τη δέσμευσή της ΕΕ προς την ευρωπαϊκή προοπτική.