Με επιτυχία έληξε η απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι Λεμεσού

Υπογράφηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την DP World Limassol 

Συνεχίζεται για 2η μέρα η απεργία των εργαζομένων της DP World Limassol, στο λιμάνι Λεμεσού.
Έλα στο Google News

Τερματίστηκε χθες το πρωί η απεργία των εργαζομένων στο τερματικό γενικού φορτίου και κρουαζιέρων, καθώς κατά την τρίτη μέρα της απεργίας διαρκείας η DP World Limassol συναίνεσε στην υπογραφή της πρώτης συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Έτσι οι εργαζόμενοι, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα, επέστρεψαν κανονικά στις εργασίες τους.

Η προσπάθεια άρσης των απεργιακών μέτρων ξεκίνησε την Τρίτη το μεσημέρι, όμως μέχρι το τέλος της μέρας δεν κατέστη δυνατόν να επέλθει συμφωνία, παρά τις συζητήσεις που έγιναν τηλεφωνικά αργά το βράδυ. Τελικά, η λύση βρέθηκε χθες το πρωί σε κατ’ ιδίαν συνάντηση συντεχνιών και εταιρείας.

Σε δηλώσεις του ο επαρχιακός γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Χρίστος Χριστοφή εξέφρασε την ικανοποίηση των συντεχνιών από την εξέλιξη αυτή «γιατί στόχος από την αρχή ήταν να υπογραφεί η πρώτη συλλογική σύμβαση». Όπως εξήγησε στη Χαραυγή, «δεν καταλήγαμε σε συγκεκριμένα άρθρα τα οποία ήταν συμφωνημένα από πριν», μεταξύ των οποίων θέματα ωραρίου εργασίας. Όπως σημείωσε, η συμφωνία επιτεύχθηκε αφού διευκρινίστηκαν κάποια πράγματα, με τις δύο πλευρές να κάνουν αμφότερες αποδεκτές κάποιες ανεπαίσθητες υποχωρήσεις. Ακολούθως η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων επικύρωσε τη συμφωνία, αίροντας και την απεργία διαρκείας.

«Έστω και με δυσκολίες αυτό έχει επιτευχθεί, οπότε νομίζουμε ότι με αυτή την εξέλιξη θα υπάρξει μια ηρεμία, τόσο στους εργαζόμενους αλλά και στην ίδια την εταιρεία και θα έχουν όλοι ένα γραπτό κείμενο, συμφωνημένο πλέον, που θα αποφεύγονται αρκετά προβλήματα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χριστοφή είπε πως συντεχνίες και εργαζόμενοι «νιώθουμε δικαιωμένοι γιατί αυτά τα λέγαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και το αποτέλεσμα το επιβεβαιώνει».

Από την πλευρά του, ο επαρχιακός γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ Λεμεσού Γιάννης Τσουρής, ανέφερε ότι η υπογραφή της συλλογική σύμβασης έγινε κατορθωτή «με τη συμβολή και των δυο πλευρών, μπορώ να πω -και η εταιρεία υπέδειξε ωριμότητα και η δική μας η πλευρά- καθώς με εκατέρωθεν υποχωρήσεις επήλθε μια τελική συμφωνία, η οποία σήμανε και το τέλος των απεργιακών μέτρων».

Σε σχέση με το επίμαχο σημείο της διαφοράς, ο συντεχνιακός της ΣΕΚ είπε ότι «βρέθηκε μια νέα ρύθμιση, η οποία ήταν αποδεκτή και από τους εργαζόμενους και από την εταιρεία, μέσα από το διάλογο». Αυτό, τόνισε, έλεγαν οι συντεχνίες από την αρχή, «ότι με το διάλογο και τις παρεμβάσεις, που έπρεπε να γίνουν θα βρίσκαμε μια λύση, μέσα σε πνεύμα καλής θελήσεως».

Σημειώνεται ότι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο των Λιμενεργατών, μεταξύ εργαζομένων και του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων, βρίσκεται στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων για μεσολάβηση.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.