Με φουσκωμένο λογαριασμό έγινε η ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής

Χατζηγιάννης: «Οι Ευρωπαίοι είχαν αλλεργία με την κρατική ιδιότητα της ΣΚΤ»

Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές χρησιμοποιούσαν τον Συνεργατισμό για να ασκούν πιέσεις προς το κράτος σε θέματα όπως οι εκποιήσεις, ανέφερε χθες ο πρώην γενικός διευθυντής της ΣΚΤ, Νικόλας Χατζηγιάννης, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. Είπε μάλιστα ότι οι εποπτικές αρχές των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης είχαν «αλλεργία στην κρατική ιδιότητα της τράπεζας». Σύμφωνα με τον Ν. Χατζηγιάννη, ο Συνεργατισμός υλοποιούσε τους στόχους τους οποίους έθεταν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές τόσο σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και τις δεσμεύσεις για ένταξη της τράπεζας σε χρηματιστήριο με σκοπό τη μείωση του ποσοστού του κράτους.

Ανέφερε μάλιστα ότι λίγους μήνες πριν τη διαδικασία η οποία οδήγησε στη συμφωνία με την Ελληνική, η Συνεργατική, σε συνεργασία με τη City, πραγματοποίησε επαφές με 13 δυνητικούς επενδυτές, ενώ εκπόνησε και σχέδιο για έκδοση δευτεροβάθμιου κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα θωράκιζε την τράπεζα από κάθε ενδεχόμενο. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, οι εποπτικές αρχές σταμάτησαν τη διαδικασία της ένταξης στο χρηματιστήριο και ζήτησαν την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Ενόψει αυτού, συνέχισε, η Συνεργατική αναπροσάρμοσε τα σχέδιά της στη βάση των απαιτήσεων των εποπτικών αρχών.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ο Ν. Χατζηγιάννης, στην πορεία οι εποπτικές αρχές ανέτρεψαν και αυτό το σχεδιασμό, αφού αποφάσισαν την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου. Αυτό, πρόσθεσε, είχε ως αποτέλεσμα να παγώσει η διαδικασία της εξεύρεσης επενδυτών αλλά και η διαδικασία της ετοιμασίας των οικονομικών λογαριασμών, αφού δημιουργήθηκε αβεβαιότητα. Όπως ανέφερε, η Συνεργατική ενημέρωσε τη Φραγκφούρτη για τα προβλήματα τα οποία δημιουργούσε η απόφαση για επιτόπιο έλεγχο, ωστόσο η εποπτική αρχή ήταν ανένδοτη.

«Λανθασμένα στοιχεία αλλά και αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες»

Όσον αφορά το αποτέλεσμα του επιτόπιου ελέγχου, ο οποίος κατέδειξε την ανάγκη για αύξηση των προβλέψεων κατά 816 εκατ. ευρώ, εξαναγκάζοντας τη Συνεργατική να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης, ο Ν. Χατζηγιάννης είπε ότι «οι υπολογισμοί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) ήταν λάθος, αφού οι θέσεις τους ήταν υποκειμενικές».

Ανέφερε μάλιστα ότι λήφθηκαν αποφάσεις «πίσω από κλειστές πόρτες», ενώ άφησε σαφείς αιχμές εναντίον των εποπτικών αρχών ότι οι αποφάσεις ήταν προειλημμένες. Όπως είπε ο Ν. Χατζηγιάννης, το ανώτατο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στέλεχος του ΕΕΜ, Γιάγκος Δημητρίου, τους ανέφερε εκ των προτέρων ότι ο επιτόπιος έλεγχος θα κατέληγε στην ανάγκη για αύξηση των προβλέψεων κατά 800 εκατ. ευρώ. «Πώς ήξεραν από πριν πού θα κατέληγαν;», διερωτήθηκε. Ερωτηθείς για την κριτική την οποία ασκούσαν κατά καιρούς οι εποπτικές αρχές για τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, είπε ότι το μοντέλο διακυβέρνησης της Συνεργατικής άλλαξε ριζικά τα τελευταία πέντε χρόνια, αφού από 18 ΣΠΙ έγινε μία οντότητα.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, ήταν φυσιολογικό να προκύπτουν θέματα διακυβέρνησης, αφού αυτή δομείτο από το μηδέν. Ανέφερε επίσης ότι στις εποπτικές αρχές υπήρχε καχυποψία επειδή η τράπεζα ήταν κρατική. Σημειώνεται ότι η κατάθεση του Ν. Χατζηγιάννη θα συνεχιστεί σήμερα για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ερευνητικής Γεώργιος Αρέστη ανέφερε ότι ενδέχεται να κληθεί και τέταρτη φορά.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy