Με ίσες αποστάσεις τοποθετήθηκε η Νούλαντ στο Κυπριακό

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να ακούσουν «τις απόψεις τόσο στο βορρά όσο και στο νότο»

 

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να ακούσουν «τις απόψεις τόσο στο βορρά όσο και στο νότο», εκφράζοντας υποστήριξη σε «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την οικονομία και στο βορρά και στο νότο του νησιού», δήλωσε χθες η βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, αναφέρθηκε στη συνεχή στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού «κατά ένα δικοινοτικό τρόπο, όπως πάντοτε υποστηρίζουμε διαχρονικά».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η αναφορά της σε «πρόεδρο Τατάρ» ήταν λανθασμένη, η κα Νούλαντ είπε πως ήταν ένα λάθος και απολογήθηκε, αποκαλώντας τον Τ/κ ηγέτη «κ. Τατάρ». «Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ήμουν ξανά στην Κύπρο. Προφανώς αναφερόμαστε σε αυτόν ως κ. Τατάρ», επεσήμανε.

Από πλευρά του, ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε στην κα Νούλαντ τη θέση του ότι για να επαναρχίσουν επίσημες συνομιλίες πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς των Τ/κ. Αναφέρθηκε επίσης και στα ΜΟΕ, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε προτάσεις που επιδιώκουν την εξάπλωση της κυριαρχίας της νότιας Κύπρου και στο βορρά».

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι ο αγωγός για το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ, η οποία εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία, θα πρέπει να περάσει από την Κύπρο προς την Τουρκία κι από εκεί προς την Ευρώπη και οι Τ/κ θα πρέπει να έχουν συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες.

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι υπογράμμισε στον Τ/κ ηγέτη την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ «για ένα μέλλον ως μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, όπου ολόκληρο το νησί μπορεί να ευημερεί και να είναι ασφαλές». «Eκτιμώ πολύ», συνέχισε, «να ακούσω την προοπτική εδώ στο βόρειο τμήμα του νησιού και να πάρω πίσω στην Ουάσιγκτον τις απόψεις τους».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.