Με καρφιά υποδέχτηκε ο Παπούλιας τον Νταβούτογλου

«Οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας», ήταν τα λόγια με τα οποία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σφράγισε τη σύντομη συνομιλία που είχε, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγη ώρα μετά την άφιξη του τελευταίου στην Αθήνα στις 15.40 το μεσημέρι.

Ο κ. Παπούλιας εκφράστηκε θετικά για την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αναφέρθηκε με νόημα στην ανάγκη οι σχέσεις αυτές «να ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου».

«Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», τόνισε καταλήγοντας ο Ελληνας Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου είπε στον κ. Παπούλια πως συμφωνεί απολύτως με όσα προανέφερε. «Όλα μπορούν να αλλάξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας, «αλλά όχι η γεωγραφική τοποθεσία».

ΚΚΕ:

 

«Ευτυχώς (εμείς) είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις», κατέληξε, προσκαλώντας ταυτόχρονα τον κ. Παπούλια να επισκεφθεί την Τουρκία

«Σας είχα καλέσει στην Τουρκία ως Υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως Πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε», τού είπε.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αυτήν την ώρα, ο κ. Νταβούτογλου συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με παρόντες και σε αυτήν την συνάντηση τους κ.Βενιζέλο και Τσαβούσογλου.

Στις 8.30 οι δύο Πρωθυπουργοί θα απευθύνουν χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, και στη συνέχεια θα παρακαθήσουν σε δείπνο των δύο αντιπροσωπειών.

Τον κ. Νταβούτογλου συνοδεύει κλιμάκιο περίπου 200 κυβερνητικών παραγόντων, που ήρθαν μαζί του με ειδική πτήση του τουρκικού πρωθυπουργικού αεροπλάνου λίγο πριν τις 4 το απόγευμα.

Οι εργασίες του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας θα αρχίσουν αύριο στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθούν με κοινές δηλώσεις.

ΚΚΕ: Τα μονοπώλια ερίζουν για τους φυσικούς πόρους της περιοχής

Υπό το φόντο «μεγάλων ανταγωνισμών διεθνών μονοπωλιακών ομίλων, ανταγωνισμών ισχυρών καπιταλιστικών κρατών», θεωρεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ), ότι πραγματοποιείται η επίσκεψη από σήμερα του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας.

Κατά τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, οι ανταγωνισμοί αυτοί εκδηλώνονται κυρίως από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τη Ρωσία «για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, για τους υδρογονάνθρακες, αλλά και για τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας, πετρελαίων και φυσικού αερίου».

Η έλευση του Τούρκου πρωθυπουργού, συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας, γίνεται σε μία στιγμή επιδείνωσης των εξελίξεων στο Κυπριακό «με το προετοιμαζόμενο σχέδιο Ανάν και τις πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνική κυβέρνηση εκ μέρους της τουρκικής αστικής τάξης».

Εκφράζοντας την ανησυχία του ΚΚΕ για «την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στην περιοχή», είπε ότι «η συμπεριφορά και η στάση της τουρκικής αστικής τάξης και της ελληνικής αστικής τάξης, είναι παραδοσιακά σχέσεις πότε αγάπης και πότε μίσους», και ότι «εκεί που συνυπάρχει η πρόθεση για συνεργασία, εκεί αναπτύσσονται και οι πιο οξυμένοι ανταγωνισμοί».

Επανέλαβε, τέλος, την πάγια θέση του κόμματός του ότι «η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί καμία εγγύηση, αντιθέτως δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και για τα κυριαρχικά δικαιώματα και για τα ζητήματα της ΑΟΖ, αλλά και προβλήματα για τα ζητήματα της υπεράσπισης του ορυκτού πλούτου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, γιατί έτσι μένουν ανοιχτές οι διεκδικήσεις για γκρίζες ζώνες της Τουρκίας».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.