Με καθυστέρηση 50 ετών η Γερμανία αποζημιώνει τους συγγενείς των 11 νεκρών ισραηλινών αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972

FILE - File Photo from Sept. 5, 1972 shows a member of the Arab Commando group which seized members of the Israeli Olympic Team at their quarters at the Munich Olympic Village appearing with a hood over his face on the balcony of the village building where the commandos held several members of the Israeli team hostage. (AP Photo/Kurt Strumpf, File)

Η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να αποζημιώσει τους συγγενείς πρώτου βαθμού των 11 ισραηλινών αθλητών που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1972 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου. Το ακριβές ποσό που θα διατεθεί δεν ανακοινώθηκε.

Οι συνολικά 23 συγγενείς των Ισραηλινών αθλητών που έχασαν τη ζωή τους στο Μόναχο, μιλώντας στην εφημερίδα Χα’Άρετς, ισχυρίζονται ότι η απόφαση της γερμανικής Κυβέρνησης να καταβάλει αποζημιώσεις σχετίζεται με τον γεγονός ότι στις 5/9/2022 συμπληρώνονται 50 χρόνια από το γεγονός και ως εκ τούτου, το Γερμανικό Κρατικό Αρχείο θα είναι πλέον υποχρεωμένο να αποχαρακτηρίσει χιλιάδες έγγραφα που θα αποδεικνύουν τα λάθη και τις παραλείψεις των γερμανικών αρχών ασφαλείας, τόσο πριν την τρομοκρατική επίθεση, όσο και την διαχείρισή της καθ’ όσον χρόνο διήρκησε. Οι συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν για ολιγωρία και τις ισραηλινές Κυβερνήσεις, οι οποίες φέρονται σκόπιμα να προτίμησαν να μην εξαντλήσουν τα μέσα πίεσης που διέθεταν προκειμένου να μην διαταραχθούν οι ισραηλινο-γερμανικές διακρατικές σχέσεις.

Με τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, η γερμανική Κυβέρνηση, κατέβαλε μέσω του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού τα έξοδα μεταφοράς των σορών των 11 ισραηλινών αθλητών από την Γερμανία αεροπορικώς στο Ισραήλ και κατέβαλε στους συγγενείς των θυμάτων το συνολικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς των θυμάτων, ο λόγος που επελέγη αυτή η διαδικασία οφειλόταν στην άρνηση της γερμανικής Κυβέρνησης να αναδεχθεί οιαδήποτε ευθύνη για τον θάνατο των ισραηλινών αθλητών.


Πριν από 20 χρόνια, αφού το ζήτημα αναδείχθηκε τότε ξανά από τα γερμανικά ΜΜΕ, η γερμανική Κυβέρνηση δήλωσε πρόθυμη να καταβάλει άλλα τρία εκατομμύρια δολάρια «ως ένδειξη καλής θέλησης», χωρίς όμως πάλι να αναδέχεται καμία άλλη ευθύνη. Όπως ισχυρίζονται οι συγγενείς των θυμάτων, πάνω από τα 2/3 του ως άνω ποσού καταβλήθηκαν ως δικηγορικές αμοιβές στους γερμανούς και ισραηλινούς δικηγόρους που επιμελήθηκαν τις υπθέσεις τους. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε το αίτημα των συγγενών, υποστηρίζοντας ότι έχει παρέλθει η νόμιμη παραγραφή, με αποτέλεσμα η πολυετής δικαστική προσπάθεια των συγγενών να έχει πέσει στο κενό.

Με τη σημερινή ανακοίνωση της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, η μακροχρόνια αυτή υπόθεση φαίνεται ότι πλησιάζει στο τέλος της, ενόψει μάλιστα και των εκδηλώσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Μόναχο στις 5 Σεπτεμβρίου 2022, για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το τραγικό εκείνο γεγονός που σημάδεψε την Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.