Με μετονομασίες υπηρεσιών δεν λύνεται το πρόβλημα προστασίας των ζώων καταγγέλει η ΚΕΠΖ

Ανακοίνωση η  οποία εκδόθηκε με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης να μετονομάσει τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες,  σε Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Ευημερίας Ζώων.

O λόγος για τον οποίο μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτή η προστασία και η ευημερία των ζώων είναι γιατί δεν υπάρχει η απαιτούμενη ευαισθησία από πλευράς λειτουργών των αρμοδίων υπηρεσιών και όχι γιατί οι αρμοδιότητες είναι κατακερματισμένες και δεν υπάρχει συντονισμός όπως αναφέρει ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρει σε ανακοίνωση η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας Ζώων ( ΚΕΠΖ).

Στην ανακοίνωση την οποία υπογράφει η Πρόεδρος της ΚΕΠΖ Τούλα Πογιατζή και η οποία εκδόθηκε με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης να μετονομάσει τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Ευημερίας Ζώων , η ΚΕΠΖ υπενθυμίζει ότι ειδικός τομέας για την προστασία και την ευημερία των ζώων υπάρχει από το 1994 με βάση το νόμο 46(1)94 στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με έμμισθο προσωπικό που κοστίζει στο δημόσιο μερικές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα.

“Αυτός ο τομέας δεν μπόρεσε ποτέ να συντονιστεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά προς όφελος των ζώων. Επίσης, από το 1994 και με βάση την ίδια νομοθεσία, δημιουργήθηκαν Επαρχιακές Επιτροπές Ευημερίας Ζώων (φορείς) με μέλη από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τον συντονισμό των οποίων έχουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με πρόεδρο τον επαρχιακό λειτουργό για κάθε επαρχία. Συντονιστής αυτών των Επιτροπών, είναι ο εκάστοτε Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Αυτές οι Επιτροπές δεν μπόρεσαν ποτέ μα ποτέ να συντονιστούν και να πάρουν συλλογικές αποφάσεις για την προστασία και την ευημερία των ζώων. Μπορούμε να πούμε πως βρίσκονται υπό διάλυση”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΚΕΠΖ υποστηρίζει ότι η επίλυση του θέματος της προστασίας και της ευημερίας των ζώων είναι τόσο απλή που μπορεί να γίνει χωρίς επιπρόσθετα κονδύλια και διαδικασίες και προσθέτει πως κάποιοι, “για δικούς τους λόγους θέλουν να το παρουσιάζουν δύσκολο και πολυέξοδο”.

“Δώσαμε τις δικές μας εισηγήσεις που όχι μόνο δεν θα χρειαστούν κονδύλια αλλά αντίθετα θα εισρέουν πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα στα ταμεία του κράτους. Παράλληλα, θα αναγκάσει τους κατόχους ζώων να σεβαστούν τους νόμους και τα ζώα τους. Δυστυχώς, δεν ληφθήκαμε σοβαρά υπόψη”, αναφέρεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy