Με μέτρα προστασίας επαναλειτουργούν το Σάββατο τα πρακτορεία στοιχημάτων

Σειρά μέτρων για την επαναλειτουργία των πρακτορείων παροχής υπηρεσιών στοιχήματος από την 23η Μαΐου 2020 ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, στη βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 19 Μαΐου 2020 σχετικά με την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Η Αρχή, με σημερινή της ανακοίνωση, καλεί τους εποπτευόμενους της να εφαρμόζουν υποχρεωτικά τα διατάγματα και τις οδηγίες που έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας, για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και την εφαρμογή μέτρων προφύλαξης με στόχο τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του Covid-19.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα πρακτορεία θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν σε ανάρτηση και αφισοκόλληση των απαραίτητων σημάνσεων στην είσοδο και στον εσωτερικό χώρο των πρακτορείων, σε τοποθέτηση αντισηπτικών διαλυμάτων υποχρεωτικά σε κάθε είσοδο και έξοδο του πρακτορείου, ενώ το προσωπικό εργασίας πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζει σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Τα πρακτορεία θα πρέπει να ορίσουν ένα άτομο που θα είναι υπεύθυνο να ελέγχει πόσα άτομα εισέρχονται εντός του πρακτορείου, ότι κρατούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών και αποφυγή συνωστισμού και ο χώρος του υποστατικού θα πρέπει να αερίζεται ικανοποιητικά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κλιματιστικών και εκεί που είναι απαραίτητο το σύστημα κλιματισμού να μην ανακυκλώνει τον αέρα εσωτερικού χώρου και να εισάγεται φρέσκος αέρας στο χώρο εργασίας.

Επίσης, εντός των πρακτορείων, αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων και του αριθμού των εργαζομένων, θα εισέρχεται αριθμός πελατών με αναλογία έως ένα άτομο ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου και σε κάθε κατάστημα θα αναγράφεται στην είσοδο με ειδική πινακίδα ο μέγιστος αριθμός πελατών ή επισκεπτών που μπορεί να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Όσο είναι δυνατόν, προστίθεται, θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των εργαζομένων και πελατών ή επισκεπτών εντός του πρακτορείου.

Το υπεύθυνο πρόσωπο, καθόλη τη διάρκεια της εργασίας του όταν έρχεται σε επαφή με πελάτες πρέπει να φορεί μάσκα με ορθό τρόπο η οποία θα αλλάζεται σε περίπτωση διαβροχής ή αναλόγως των οδηγιών χρήσης της μάσκας και τα αναλώσιμα υλικά (π.χ. μέσα ατομικής προστασίας) θα πρέπει να απορρίπτονται με ασφαλή τρόπο σε κάδους απόρριψης με καλύμματα, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί εντός του πρακτορείου.

Όπως αναφέρεται, η πληρωμή των δελτίων, όταν είναι εφικτό, να γίνεται με χρήση ηλεκτρονικών μέσων όπως κάρτες παρά με χρήση χαρτονομισμάτων, ενώ δεν θα πρέπει να υπάρχουν δελτία στοιχήματος στους πάγκους, ούτε τυπωμένα προγράμματα των αγώνων εντός του πρακτορείου.

Στα ταμεία των πρακτορείων θα παραδίδονται τα δελτία στους πελάτες και θα γίνεται η απαραίτητη συναλλαγή με ένα πελάτη κάθε φορά. Οι υπάλληλοι που θα εξυπηρετούν το κοινό θα φορούν μάσκα και θα βρίσκονται πίσω από προστατευτικό plexiglass τζάμι, που θα καθαρίζεται καθημερινά και συχνά, προστίθεται.

Αναφέρεται, επίσης, ότι οι πελάτες θα πρέπει να παραμένουν στο χώρο του πρακτορείου μόνο για το χρονικό διάστημα συμπλήρωσης και κατάθεσης του δελτίου στοιχήματος ή πληρωμής κερδών και σε καμία περίπτωση δεν παραμένουν περισσότερο από όσο χρειάζεται, ενώ οι υπάλληλοι μετά από κάθε συναλλαγή θα πρέπει να χρησιμοποιούν αλκοολούχα διαλύματα και να εφαρμόζουν πιστά την υγιεινή των χεριών τους.

Σημειώνεται ότι κάθε πελάτης ή επισκέπτης πριν την είσοδο στο υποστατικό θα πρέπει να απολυμαίνει τα χέρια του με αντισηπτικό διάλυμα, ενώ πριν την έναρξη της εργασίας, θα πρέπει να θερμομετρείται το εργαζόμενο προσωπικό και σε περίπτωση που παρουσιάζει πυρετό να αποχωρεί από τον χώρο εργασίας με οδηγίες να απευθυνθεί άμεσα στον προσωπικό του ιατρό.

Το υποστατικό θα πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά ακολουθώντας τις καθημερινές πρακτικές καθαριότητας.

Θα πρέπει, επίσης, να διατίθενται γραπτές οδηγίες και εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο της εξάπλωσης του COVID-19 στο προσωπικό και ο εργοδότης πρέπει να παρέχει γραπτή καθοδήγηση στο προσωπικό σχετικά με την αναφορά πιθανών συμπτωμάτων του COVID-19 και τον αποκλεισμό των εν λόγω ατόμων από την εργασία.

Ανακοινώνονται επίσης οδηγίες σε περίπτωση που διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα εντός του πρακτορείου. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αναφέρεται, το προσωπικό διατηρώντας τη ψυχραιμία του ενημερώνει άμεσα την γραμμή του πολίτη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στο τηλέφωνο 1420 (24ωρη λειτουργία), καθώς και τον ΠΙ του.

Κατά την παρουσία του ασθενούς στον εργασιακό χώρο και μέχρι την μεταφορά του σε Ιατρικό Κέντρο, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, ο εργαζόμενος ή πελάτης να απομονωθεί από τα υπόλοιπα άτομα εντός του υποστατικού.

Θα πρέπει, επίσης, να γίνει άμεση απομάκρυνση των υπαλλήλων και αναστολή των εργασιών του πρακτορείου στο οποίο έχει εντοπιστεί το επιβεβαιωμένο κρούσμα μέχρις ότου διενεργηθεί απολύμανση όλων των χώρων του πρακτορείου, αντικατασταθεί όλο το προσωπικό με άτομα που αποδεδειγμένα είναι «ελεύθεροι» από τη νόσο COVΙD-19 και όλες οι στενές επαφές του θετικού κρούσματος θα πρέπει να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών.

Η επαναλειτουργία του πρακτορείου θα αποφασίζεται μετά την ολοκλήρωση των πιο πάνω ενεργειών και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας. Ως εκ τούτου, με την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών (εργαστηριακοί έλεγχοι, απολύμανση), θα πρέπει να αποστέλλεται γραπτή ενημέρωση προς στις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, αναφέροντας όλες τις ενέργειες που έχει προβεί η επιχείρηση τόσο για την απολύμανση όσο και για την απομάκρυνση και αντικατάσταση του προσωπικού.

Σημειώνεται, τέλος, ότι, η Αρχή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσει ενημερώνει τους εποπτευόμενους της για επιπλέον οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα πάντα με τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας για την προστασία της υγείας από τον Covid-19.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.