Με μπροστάρη τον ΔΗΣΥ… απέρριψαν πρόταση του ΑΚΕΛ για συζήτηση των Pandora Papers

Με την ευκαιριακή πλειοψηφία του ΔΗΣΥ, του ανεξάρτητου πλέον Αντρέα Θεμιστοκλέους και την αποχή του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνου Μουσιούτα, η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής απέρριψε πρόταση του ΑΚΕΛ για εγγραφή προς συζήτηση του θέματος των αποκαλύψεων των Pandora Papers.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, υπέδειξε ότι πρόκειται για ζήτημα που συζητήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και που έχουν ήδη ξεκινήσει να αναλαμβάνονται ενέργειες από αρμόδιες αρχές σε πολλές χώρες στον πλανήτη.

Υπενθύμισε ότι η Βουλή των αντιπροσώπων και στο παρελθόν είχε συζητήσει σε αρμόδιες επιτροπές αντίστοιχες αποκαλύψεις όπως τα Panama Papers, αλλά δυστυχώς, όπως είπε, η επιτροπή με ευκαιριακή πλειοψηφία απορρίφθηκε η εγγραφή.

Πρόκειται, είπε, για καταφανή προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς βουλευτών που δεν επέτρεψαν τη συζήτηση. Ο κ. Λουκαϊδης σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ θα επιχειρήσει να εγγράψει ξανά το θέμα, τηρουμένων των κανονισμών της βουλής, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά αυτή ακρωτηριάζει και το ρόλο της βουλής και δεν είναι δυνατόν, βουλευτές να μη θέλουν να συζητούν τέτοια σοβαρά θέματα.

Να επισημάνω ότι οι βουλευτές αυτοί εκμεταλλεύτηκαν την απουσία στο εξωτερικό της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, που δεν μπορούσε να ήταν παρούσα στη συνεδρία της Επιτροπής, αλλά και την παρουσία του βουλευτή μας Νίκου Κέττηρου σε άλλη Επιτροπή η οποία συνεδριάζει ακριβώς την ίδια ώρα με την Επιτροπή Θεσμών, και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, οπόταν εξασφάλισαν πλειοψηφία, είπε ο κ. Λουκαϊδης.

«Πρόκειται για μια καταφανή προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς των βουλευτών που δεν επέτρεψαν τη συζήτηση του θέματος και να υπογραμμίσω ότι βεβαίως το ΑΚΕΛ θα επιχειρήσει να επανεγγράψει το θέμα, τηρώντας τις προβλεπόμενες από τον Κανονισμό της Βουλής διαδικασίες, γιατί  δεν μπορεί να γίνει καμιά προσπάθεια συγκάλυψης, αποσιώπησης από οποιοδήποτε κι αν προέρχεται».

Θέλω με πολλή ένταση να καταγγείλω αυτή την συμπεριφορά, που ακρωτηριάζει και τον ελεγκτικό ρόλο της Βουλής. Δεν είναι δυνατό βουλευτές να μην επιτρέπουν να συζητηθούν τόσο σοβαρά ζητήματα με τόσο σημαντικές αρνητικές παρενέργειες και για τη δική μας χώρα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε δεν υπάρχει πρόβλημα να ελέγξει το κοινοβούλιο το συγκεκριμένο θέμα. Εκείνο που ενόχλησε, κατά τον ίδιο, ήταν «η συνεχής προσπάθεια του ΑΚΕΛ να κτυπά είτε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε τους θεσμούς της χώρας, αντιπολιτευτικά και μόνο». Απέρριψε την τοποθέτηση Λουκαϊδη για προσπάθεια απόκρυψης του θέματος.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους απέδωσε την απόρριψη της εγγραφής στον τίτλο που χρησιμοποίησε το ΑΚΕΛ, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν στοχοποιούνται πολιτικά πρόσωπα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy