Με όρους υποδέχεται τον Τραμπ η Γερμανία

• Σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών αρχών και αξιών του δημοκρατικού κόσμου ζητά η Μέρκελ από τον νέο πλανητάρχη

•Ενα επιπλέον πρόβλημα σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο διεθνές περιβάλλον

•Η εκλογή Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσει ένα ντόμινο που θα ενισχύσει τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές ιδέες και τα ευρωπαϊκά κόμματα που τις υποστηρίζουν

 

Του ανταποκριτή μας στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλου

Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πει κανείς ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου Προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσε ένα πραγματικό σοκ στο Βερολίνο.

Φαίνεται πως η γερμανική πολιτική ηγεσία δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Και τώρα, έχει ένα επιπλέον πρόβλημα να αντιμετωπίσει σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο διεθνές περιβάλλον.

Αυτό πάντως που εντυπωσίασε αναλυτές και ειδικούς σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ευρώπη ήταν το συγχαρητήριο μήνυμα της Καγκελαρίου Μέρκελ, την ημέρα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Μια μη διπλωματική δήλωση, η οποία έκανε ξεκάθαρους τους όρους που θέτει η Γερμανία για τη μελλοντική της συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Η Καγκελάριος Μέρκελ έθεσε ως πρωταρχικό όρο το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών αρχών και αξιών του δημοκρατικού κόσμου.

Αφού θύμισε πως η Γερμανία έχει τις στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, τόνισε στον Ντόναλντ Τραμπ πού στηρίζονται οι αξίες της συνεργασίας αυτής. Οπως σημείωσε, «η Γερμανία και οι ΗΠΑ συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, το σεβασμό του κράτους δικαίου, της αξιοπρέπειας του ατόμου, ανεξαρτήτως του χρώματος του δέρματος, της θρησκείας, του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, ή των πολιτικών πεποιθήσεων. Είναι η βάση των αξιών αυτών στην οποία προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ενα πρωτοφανές συγχαρητήριο μήνυμα, που οι ειδικοί λένε πως δεν έχει γραφτεί ποτέ στο παρελθόν από Καγκελάριο, που να θέτει όρους στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, που παράλληλα είναι η στενότερη σύμμαχος της Γερμανίας εκτός ΕΕ, αλλά και ο στενότερος εμπορικός και αμυντικός της εταίρος.

Ούτε όμως και ο Σοσιαλδημοκράτης Αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επιχείρησε να στρογγυλέψει τα λόγια του. Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ «μαζί με τον Πούτιν, τον Ερντογάν, τη Λεπέν και το κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, ο Τραμπ είναι ο πρόδρομος μιας αυταρχικής και σοβινιστικής Διεθνούς. Αποτελεί μια προειδοποίηση για όλους μας στην Ευρώπη».

Ανάλογες υπήρξαν και οι δηλώσεις του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου στη Γερμανία, με την εξαίρεση του δεξιού, ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο και πανηγυρίζει για την εκλογή Τραμπ, καθώς εκτιμά πως αυτή θα δώσει φτερά σε όλα τα ανάλογα κόμματα στην Ευρώπη και μάλιστα σε μια χρονιά -όπως το 2017- που υπάρχουν εκλογές στη Γαλλία, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία.

Αυτό είναι και ένα από τα βασικά θέματα που προκαλεί ανησυχία στη Γερμανία, δηλαδή πως η εκλογή Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσει ένα ντόμινο που θα ενισχύσει τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές ιδέες και τα ευρωπαϊκά κόμματα που τις υποστηρίζουν.


Αυτός ο μεγάλος άγνωστος

Για το Βερολίνο ο Τραμπ παραμένει ένας μεγάλος άγνωστος, με τον οποίο δεν έχει επαφές. Και για το λόγο αυτό αναμένει να δει το ποιοι θα αποτελέσουν την κυβέρνησή του.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποια βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους Γερμανούς. Για παράδειγμα το τι θα γίνει στον αμυντικό τομέα, εάν ο Τραμπ τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για απομονωτισμό και απομάκρυνση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Ηδη στη γερμανική πρωτεύουσα προσανατολίζονται προς μια ενίσχυση του ρόλου της Γερμανίας στην άμυνα της Ευρώπης, με αύξηση των εξοπλιστικών της προγραμμάτων, γεγονός που σημαίνει όλο και περισσότερα χρήματα για νέους εξοπλισμούς, αλλά και μια αναθεώρηση της μέχρι τώρα γεωπολιτικής κατεύθυνσης της Γερμανίας.

Ερωτήματα υπάρχουν και στον οικονομικό τομέα, δηλαδή το εάν θα σεβασθεί ο Τραμπ τις διεθνείς οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες. Ποια θα είναι η πολιτική του Τραμπ έναντι του ΔΝΤ σε σχέση με τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα;


Ερντογάν VS Γερμανία

Πάντως ένας από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ολα αυτά, μετά από μια εβδομάδα στην οποία για ακόμη μια φορά επιδεινώθηκαν μέσα στο τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας.

Ανάμεσα στα πολλά που λέει τελευταία ο Τούρκος Πρόεδρος, κατηγόρησε τη Γερμανία πως υποθάλπει τρομοκράτες ακροαριστερών οργανώσεων και ειδικότερα του ΡΚΚ, που αποτελεί μια απαγορευμένη οργάνωση στη Γερμανία.

Οπως δήλωσε ο Ερντογάν, «η Γερμανία έχει μεταβληθεί σε ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες και αυτό είναι κάτι που κάποια στιγμή θα της γυρίσει μπούμερανγκ».

Την ημέρα που συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία, το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο επιτετραμμένο και του επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας. Σε αυτό τονίζεται πως η Γερμανία, παρά το γεγονός ότι επιθυμεί τις καλύτερες και στενότερες σχέσεις με την Τουρκία, δεν θα κλείνει τα μάτια μπροστά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Να σημειωθεί πως εδώ και πέντε μήνες, δηλαδή από την ημέρα που το γερμανικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, στο Βερολίνο δεν υπάρχει Τούρκος Πρέσβης, καθώς αυτός έχει ανακληθεί στην Αγκυρα για «διαβουλεύσεις».

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές προς την ΕΕ και τη Γερμανία, επισημαίνοντας πως θα προχωρήσει στην αναστολή της συμφωνίας με την ΕΕ, η οποία αφορά το Προσφυγικό, στην περίπτωση που δεν δοθεί άμεσα δικαίωμα εξαίρεσης από τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με απλά λόγια απειλεί και πάλι την Ευρώπη με νέα μεταναστευτικά κύματα.

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών στις απειλές αυτές απάντησε αρχικά με μια εξαγγελία. Ανακοίνωσε πως η Γερμανία θα έχει ανοιχτές τις πόρτες της στους πολιτικά διωκόμενους από την κυβέρνηση Ερντογάν, Τούρκους.

Στάινμαγιερ: Να μην κλείσουμε δυνατά την πόρτα και να πετάξουμε το κλειδί

Ομως, το βράδυ της Πέμπτης, το ίδιο Υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Στάινμαγιερ, θα επισκεφθεί την εβδομάδα που έρχεται την Τουρκία. Οπως είπε ο Στάινμαγιερ, «είναι σημαντικό να μην κλείσουμε με δύναμη την πόρτα στην Τουρκία και να πετάξουμε το κλειδί. Γιατί έτσι θα απογοητεύσουμε πολλούς ανθρώπους εκεί, οι οποίοι κοιτούν προς την Ευρώπη, αναζητώντας βοήθεια και στήριξη». Ωστόσο, ο ίδιος επανέλαβε πως «η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σηματοδοτούσε την αναμφισβήτητη λήξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Το Βερολίνο θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Αγκυρα για το σεβασμό του κράτους δικαίου. Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό είναι σημαντικά τα όρια ελευθερίας που εγγυάται το κράτος δικαίου για τη δημοσιογραφία, τον πολιτισμό και την επιστήμη».

Εδώ φαίνεται πως παρά την όξυνση των διμερών γερμανο-τουρκικών σχέσεων, το Βερολίνο για ακόμη μια φορά εμφανίζεται διατεθειμένο να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης προς την Αγκυρα, με την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών.

Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ σημαντικές για τη γερμανική κυβέρνηση. Οταν ο Στάινμαγιερ ερωτήθηκε για το εάν ισχύουν τα περί ασύλου σε Τούρκους διωκόμενους, απάντησε πως «ναι, η Γερμανία στοχεύει να υποδεχθεί τους δημοσιογράφους, τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες, που δεν μπορούν πλέον να εργασθούν στην Τουρκία, εξαιτίας των εκκαθαρίσεων, τις οποίες επιχειρούν οι τουρκικές Αρχές από τον Ιούλιο».

Τώρα βέβαια απομένει να δει κανείς το εάν όλα αυτά τα ωραία λόγια θα ισχύσουν και μετά την επίσκεψη Στάινμαγιερ στην τουρκική πρωτεύουσα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy