Με παρελθοντολογίες απαντά το Υπουργείο Γεωργίας σε εισηγήσεις ΑΚΕΛ για ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης αποβλήτων

Το Υπουργείο Γεωργίας γυρνά πίσω 13 χρόνια για να σχολιάσει την χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ η οποία τονίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης αποβλήτων.

Η τραγική διαχείριση του ΧΥΤΥ Κόσιης από πλευράς κυβέρνησης έρχεται τώρα να “δαγκώσει”, αφού το πολύ σε έξι μήνες ο χώρος θα έχει ξεχειλίσει από σκουπίδια.

Η κυβέρνηση τρέχει τώρα να προλάβει ανακοινώνοντας διαγωνισμό επέκτασης της μονάδας με συνοπτικές διαδικασίες, με τον αρμόδιο υπουργό να ομολογεί ότι η διάρκεια ζωής του υφιστάμενου κυττάρου είναι μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο!

Πρόκειται για τραγικό αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να μεριμνήσει για την αναβάθμιση της μονάδας ούτως ώστε να είναι σε θέση να απορροφά και τα σκύβαλα της επαρχίας Λευκωσίας, τα οποία μεταφέρονται στην Κόσιη από το 2018, μετά το κλείσιμο του Κοτσιάτη.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος γνώριζε από την αρχή ότι το υφιστάμενο κύτταρο έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα και μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2021 απαντούσε σε σχετικό δημοσίευμα ότι ο χρόνος που απέμενε ήταν αρκετός για να προχωρήσουν οι αναβαθμίσεις της μονάδας. Παρ’ όλα αυτά, την περασμένη Δευτέρα 18 Απριλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε εσπευσμένα την προκήρυξη διαγωνισμού με συνοπτικές διαδικασίες για δημιουργία νέου κυττάρου.

Χθες ο Κώστας Καδής δήλωσε ότι η προκήρυξη θα γίνει τον Μάιο και οι προσφοροδότες θα έχουν διορία 15 ημερών για υποβολή προσφορών, ενδεικτικό του ότι έχει επικρατήσει πανικός στην κυβέρνηση που βρίσκεται προ του φάσματος να μην έχει πού να κατευθύνει τα σκύβαλα ελέω δικής της αμέλειας. Επίσης, χαρακτηριστικό της αμέλειας είναι το γεγονός ότι εκείνο που προωθείται εσπευσμένα τώρα, είναι η επέκταση των δυνατοτήτων ταφής των σκουπιδιών χωρίς διαλογή και επεξεργασία, κάτι που επιτείνει την ανησυχία ότι στην πραγματικότητα εκείνο που δημιουργείται στο ΧΥΤΥ Κόσιης είναι ένας νέος Κοτσιάτης. Μέχρι σήμερα, η ποσότητα των οικιακών αποβλήτων που έχει ταφεί στο ΧΥΤΥ Κόσιης χωρίς διαλογή και επεξεργασία ξεπερνά τις 200 χιλιάδες τόνους, αποτέλεσμα της αδυναμίας της μονάδας να διαχειριστεί τις ποσότητες μετά την προσθήκη της Λευκωσίας. Το εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 190 χιλιάδων τόνων αποβλήτων ετησίως. Οι επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου παράγουν περίπου 120 χιλιάδες τόνους το χρόνο, ενώ η Λευκωσία παράγει 140 χιλιάδες τόνους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 70 χιλιάδες τόνοι ετησίως είναι εκτός των δυνατοτήτων διαλογής και επεξεργασίας του εργοστασίου και καταλήγουν απευθείας για ταφή. Το πρόβλημα τέθηκε υπόψιν της κυβέρνησης εγκαίρως με επιστολές από τη διεύθυνση του ΧΥΤΥ που ζήτησε ενημέρωση και καθοδήγηση.

Το αρμόδιο υπουργείο όμως περιοριζόταν στην απάντηση ότι βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης/αναθεώρησης της Εθνικής Στρατηγικής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2022-2028. Τα σκουπίδια όμως στο μεταξύ συνέχισαν να στοιβάζονται, με την κυβέρνηση να τρέχει τώρα να συμμαζέψει την κατάσταση…

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ: 

«Το ΑΚΕΛ από τον περασμένο χρόνο προειδοποιούσε ότι η Μονάδα Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης βρισκόταν στα όρια του, ως προς τις ποσότητες αποβλήτων που θα μπορούσε να δεχτεί. Αυτό είχε επιβεβαιωθεί και σε επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ τον περασμένο Οκτώβριο.

Μετά από έξι μήνες φαίνεται να το αντιλήφθηκε και η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Τα αποσπασματικά μέτρα που προτείνονται σίγουρα δεν θα επιλύσουν μακροχρόνια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.

Η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για τη διαχείριση αποβλήτων, με μαθηματική ακρίβεια μάς οδηγεί σε πρακτικές του παρελθόντος όπως η ταφή στερεών απορριμμάτων και η μετατροπή των μονάδων σε ανεξέλεγκτους σκυβαλότοπους. Πρακτική, η οποία είναι παράνομη και περιβαλλοντικά επιβλαβής.

Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει σε σχεδιασμό σύγχρονων μονάδων, με ολοκληρωμένα συστήματα διαλογής αλλά και αξιοποίησης του οργανικού υλικού για παραγωγή ενέργειας. Μονάδες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του κόσμου, ο οποίος πληρώνει το τίμημα της αδιαφορίας της κυβέρνησης».

Η απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας:

«Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), επιθυμεί να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ σε σχέση με τον ισχυρισμό για απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης αποβλήτων στην Κύπρο και να σημειώσει τα ακόλουθα:

Η Κυπριακή Δημοκρατία, το 2009, επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το γεγονός ότι διατηρούσε σε λειτουργία ακατάλληλες χωματερές, αντίθετα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Είναι γνωστό ότι επειδή απουσίαζε ολοκληρωμένη στρατηγική στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη παρέλαβε έναν τομέα διαχείρισης αποβλήτων που έπασχε σε επίπεδο υποδομών, μέτρων πολιτικής και οράματος.

Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη είναι αυτή η οποία έκλεισε τις ανεξέλεγκτες χωματερές για τις οποίες καταδικάστηκε η Κύπρος, και σήμερα, μέσα από όλες τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές διαδικασίες, το κράτος άρχισε την αποκατάσταση τους, αίροντας πλήρως τις ανεπάρκειες που κληροδότησε από το παρελθόν.

Επιπρόσθετα, το ΥΓΑΑΠ έχει εκπονήσει, με τη συνδρομή μάλιστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη νέα ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων στην Κύπρο, η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους που τίθενται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούν και την Κύπρο. Η στρατηγική περιλαμβάνει σχέδια και μέτρα μέσα από τα οποία η Κύπρος υιοθετεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, ενώ περιλαμβάνει σχεδιασμούς για κατασκευή νέων μονάδων για διαχείριση οργανικών αποβλήτων που θα προέρχονται από τη διαλογή στην πηγή, νέα πράσινα σημεία, πράσινες γωνιές και κέντρα επαναχρησιμοποίησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, έχουν ήδη προϋπολογιστεί από το ΥΓΑΑΠ σχέδια και έργα για τη διαχείριση αποβλήτων πέραν των 70 εκατομμυρίων ευρώ, για την επόμενη τριετία. Η στρατηγική περιλαμβάνει, επίσης, και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αναβάθμιση της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης. Ήδη, το ΥΑΑΠ ετοιμάζεται για την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την πλήρη αναβάθμιση της Μονάδας και την εναρμόνιση της λειτουργίας της με τους νέους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη μηδενιστική προσέγγιση που υιοθετεί το ΑΚΕΛ, προφανώς δεν αναγνωρίζει τα πιο πάνω. Ωστόσο, θα αναμενόταν να αναγνωριστεί από το ΑΚΕΛ, ως κοινοβουλευτικό κόμμα, η σειρά νομοθετημάτων που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια από το ΥΓΑΑΠ και έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, τα οποία υιοθετούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, την ορθολογική διαχείριση αποβλήτων, τη διαλογή των αποβλήτων στην πηγή και θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σειράς νέων «πράσινων» θέσεων εργασίας.

Το ΥΓΑΑΠ, αντί στείρας και μηδενιστικής κριτικής, αναμένει από τις πολιτικές δυνάμεις εποικοδομητικές εισηγήσεις, τις οποίες απέδειξε πολλές φορές ότι λαμβάνει υπόψη στη διαμόρφωση των πολιτικών που εφαρμόζει».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.