Η συνεργασία ΔΗΣΥΔΗΚΟ στην οικονομία συνεχίζεται από την περίοδο της κυβερνώσας Βουλής

Του Σπύρου Σωτηρίου


«Δεν θα πάρουμε διαζύγιο με τον Αναστασιάδη και να κοιμόμαστε με τον Αβέρωφ» είχε πει στις 25 Φεβρουαρίου 2014 το στέλεχος του ΔΗΚΟ και ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, Αλέκος Τρυφωνίδης, σχολιάζοντας την πρόθεση του Νικόλα Παπαδόπουλου να συστρατευθεί -και πάλι- με τον ΔΗΣΥ για το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνεχίζει να «κοιμάται» με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και πορεύονται χέρι-χέρι στα θέματα οικονομίας. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αποτελεί ουσιαστικά το δεκανίκι της κυβέρνησης Αναστασιάδη στη Βουλή. Παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση με τις ψήφους του κόμματός του σε όλα τα αντιλαϊκά κυβερνητικά νομοσχέδια. Ενδεικτικό αυτού είναι τα εύσημα που δίνει τακτικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου προς το ΔΗΚΟ μοιράζοντας εξ ημισείας τις «δάφνες» του success story της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Νικόλας – Αβέρωφ εισήγαγαν τον όρο κυβερνώσα Βουλή

Την ίδια συνεργασία είχαν ΔΗΣΥΔΗΚΟ με πρωτεργάτες το δίδυμο Νικόλας Παπαδόπουλος-Αβέρωφ Νεοφύτου και επί προηγούμενης διακυβέρνησης, στη διάρκεια της οποίας μπλόκαραν με την ψήφο τους τα νομοσχέδια της κυβέρνησης Χριστόφια, εισάγοντας τον όρο «κυβερνώσα Βουλή» στο πολιτικό μας σύστημα και περιορίζοντας την εξουσία τής τότε κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, με κορυφαία παραδείγματα την καταψήφιση του νομοσχεδίου για αύξηση του εταιρικού φόρου για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και του νομοσχεδίου για φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Πολύ εύστοχη επί τούτου ήταν η ατάκα του αδελφού του Νικόλα Παπαδόπουλου, δημάρχου Λευκωσίας, σήμερα, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη. Σε συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2010 στο in business και σε ερώτηση αν ήταν -τότε- Υπουργός Οικονομικών, τι θα έκανε για βελτίωση της εικόνας των δημόσιων οικονομικών, ο κ. Γιωρκάτζης απάντησε χαριτολογώντας:

«Εγώ είμαι της σχολής σκέψης που προκρίνει ο αδελφικός μου φίλος… Αβέρωφ-Παπαδόπουλος το γένος Ορφανίδη».

Η ατάκα του δημάρχου Λευκωσίας ήταν πολύ εύστοχη και περιέγραφε με αυτό τον χιουμοριστικό τρόπο τη συμμαχία -κρυφή και φανερή- των τριών ανθρώπων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του σκηνικού της οικονομίας στη χώρα μας. Τις κρίσιμες ώρες που εξελισσόταν η τραπεζική κρίση, το δίδυμο Αβέρωφ-Παπαδόπουλος παρείχε στήριξη στον Κεντρικό Τραπεζίτη Αθανάσιο Ορφανίδη και παράλληλα απεργάζονταν τα μέτρα που προσπάθησε να εφαρμόσει η τότε κυβέρνηση Χριστόφια για αντιμετώπιση της κρίσης. Ακολούθως δήλωναν φανατικοί υποστηρικτές της Τρόικας και του μνημονίου και επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη στήριξαν με την ψήφο τους στη Βουλή όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Χέρι-χέρι με ΔΗΣΥ στις ιδιωτικοποιήσεις

Η ατάκα του Αλέκου Τρυφωνίδη «Δεν θα πάρουμε διαζύγιο με τον Αναστασιάδη και να κοιμόμαστε με τον Αβέρωφ» δεν ήταν καθόλου τυχαία. Αφορούσε την πρόθεση -τελικά έγινε πράξη- του Νικόλα Παπαδόπουλου να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για ιδιωτικοποίηση της CYTA. Τόσο ο Τάσσος Παπαδόπουλος -θεωρείται ως ένας από τους υποστηρικτές των ημικρατικών οργανισμών- όσο και το ΔΗΚΟ τάσσονταν διαχρονικά κατά των αποκρατικοποιήσεων. Μέχρι την ανάληψη της προεδρίας του ΔΗΚΟ από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, το μόνο κόμμα που τασσόταν υπέρ του ξεπουλήματος των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών ήταν ο ΔΗΣΥ, προεξάρχοντος του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια δηλώνει φανατικός υποστηρικτής των ιδιωτικοποιήσεων.

Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τον Μάρτιο του 2014 υπερψήφισε μαζί με τον ΔΗΣΥ την πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, ανοίγοντας την πόρτα για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τον Ιούλιο του 2017, όταν κατέθεσε το ΑΚΕΛ πρόταση νόμου για κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και πάλι συνέπραξε με τον ΔΗΣΥ και την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας την πρόταση.

Παράλληλα, ψηφίζουν επανειλημμένα αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων.

Ιδιωτικοποίηση λιμανιού Λεμεσού

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τον Μάρτιο του 2016 υπερψήφισε μαζί με τον ΔΗΣΥ και την ΕΔΕΚ τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Μαζί και στις εκποιήσεις

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τον Απρίλιο του 2015 υπερψήφισε μαζί με τον ΔΗΣΥ και την ΕΔΕΚ τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, που ουσιαστικά έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες για ξεκινήσουν εκποιήσεις κατοικιών και άφηνε πλήρως εκτεθειμένη την κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη.

Απήλλαξαν από το φόρο τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης

Τον Ιούλιο του 2016 ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπερψήφισε την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για μείωση και σταδιακή κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, εξυπηρετώντας τους λίγους προνομιούχους με μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία.

Προϋπολογισμοί λιτότητας με την ψήφο Νικόλα

Το ΔΗΚΟ υπό την προεδρία Νικόλα Παπαδόπουλου υπερψήφισε όλους τους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη, επικροτώντας με αυτό τον τρόπο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε η παρούσα διακυβέρνηση.

Είπε – ξείπε για τον εταιρικό φόρο

Όπως προαναφέραμε, το δίδυμο Νικόλα-Αβέρωφ ξεκίνησε τη «δράση» του επί διακυβέρνησης Χριστόφια εμποδίζοντας όλα τα μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και δικαιότερης κατανομής των βαρών της. Πιο χαρακτηριστική ήταν η καταψήφιση του νομοσχεδίου για προσωρινή αύξηση του εταιρικού φόρου.

Στις 16/10/2010, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση των Προϋπολογισμών στη Βουλή, ο Νικόλα Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Σε ό,τι αφορά τον εταιρικό φόρο, για τον ίδιο ακριβώς λόγο καταψηφίσαμε εκείνο το πάρα πολύ επικίνδυνο νομοσχέδιο, γιατί, αν στέλναμε το μήνυμα ότι υπάρχει ανασφάλεια στο φορολογικό σύστημα της Κύπρου, που είναι το μόνο πλεονέκτημα που έχουμε για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, τότε ζήτω που καήκαμε!

Και ξανά να έρθει εκείνο το νομοσχέδιο, πάλι θα το καταψηφίσουμε, γιατί για μας δεν έχουν σημασία τα εύηχα συνθήματα, όπως το “να κυνηγήσουμε τους έχοντες και τους κατέχοντες”».

Τόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος όσο και ο ΔΗΣΥ κατακεραύνωσαν -όπως διαβάσατε πιο πάνω- την κυβέρνηση Χριστόφια για την πρόθεση αύξησης του εταιρικού φόρου, με τον ισχυρισμό ότι θα πληγεί η επιχειρηματικότητα και οι ξένες επενδύσεις. Με αυτό τον τρόπο εμπόδισαν το πιο άμεσο μέτρο για αντιμετώπιση της κρίσης και εκ των υστέρων όχι μόνο επέκριναν έντονα την προηγούμενη κυβέρνηση για μη αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά μετά ψήφισαν -κατ’ εντολή της Τρόικας- πολύ μεγαλύτερη αύξηση στον εταιρικό φόρο!

Μη μου τον Ορφανίδη τάραττε  

Βασική παράμετρος στην ταύτιση του κ. Παπαδόπουλου με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, και κατ’ επέκταση με τον ΔΗΣΥ, είναι η πλήρης στήριξη που παρείχαν στον πρώην Κεντρικό Τραπεζίτη Αθανάσιο Ορφανίδη, του οποίου οι ευθύνες για την κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος είναι τεράστιες.

Στις 25/4/2012 ο Νικόλας Παπαδόπουλος, τότε ως αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, ζητούσε με ανακοίνωσή του τον επαναδιορισμό του κ. Ορφανίδη αναφέροντας τα εξής:

«Ο μη διορισμός του κύριου Αθανάσιου Ορφανίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου θα αποτελέσει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της οικονομίας της Κύπρου, το οποίο κτίζει η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ως ΔΗΚΟ απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην βάλει τα μικροκομματικά συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της οικονομίας και να προχωρήσει στον επαναδιορισμό του μοναδικού κυβερνητικού αξιωματούχου που εδώ και πέντε χρόνια δικαιώνεται συνεχώς στις εκτιμήσεις και στις προβλέψεις του.

Νικόλας Παπαδόπουλος Αντιπρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος».

Σε δηλώσεις του την ίδια μέρα ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης τα εξής:

«Ο κ. Ορφανίδης έχει την απαραίτητη πείρα και τις γνώσεις για να ανταποκριθεί στα συγκεκριμένα καθήκοντα και έχει το απαραίτητο κύρος για να μεταφέρει τις θέσεις της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χώρο».

Μίλησε επίσης για τις διαπροσωπικές σχέσεις του κ. Ορφανίδη με σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων -όπως είναι η ΕΚΤ- οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της Κύπρου.

Για χάριν του ρεπορτάζ να παραθέσουμε μια δήλωση του κ. Ορφανίδη στις 27/04/2011: «Οι κυπριακές τράπεζες αντέχουν ένα ακόμη μεγάλο “κούρεμα” στα ελληνικά ομόλογα… Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση για να αντέξει ένα ενδεχόμενο σοκ».

Από κει και πέρα είναι γνωστό το τι ακολούθησε και τι αποκαλύφθηκε στη συνέχεια για τις ασήκωτες ευθύνες του κ. Ορφανίδη για την κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος. Πέντε και πλέον χρόνια μετά, ο κ. Παπαδόπουλος δεν κάνει καμία αναφορά στον κ. Ορφανίδη, ο οποίος μετά τον μη επαναδιορισμό του μετακόμισε στις ΗΠΑ και παρακολουθούσε από μακριά τον χάρτινο πύργο που επέβλεπε τα προηγούμενα χρόνια να καταρρέει.

Στη συνέχεια αρνήθηκε να καταθέσει στις ανακριτικές Αρχές για τις ποινικές έρευνες για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, με το επιχείρημα ότι δίδασκε στην Αμερική.

Ο κ. Ορφανίδης παραμένει μέχρι και σήμερα στο απυρόβλητο για το δίδυμο Νικόλα Παπαδόπουλου – Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Τάσσος υπερασπιζόταν την ΑΤΑ κι ο Νικόλας… την απεργάζεται

Στις 27/10/2011 κατά τη συζήτηση του θέματος «Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας» στην Ολομέλεια της Βουλής ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ΑΤΑ λέγοντας τα εξής:

«…Ήταν και είναι ευλογία η ΑΤΑ, μέχρις ότου αυτή η ευλογία μας κοστίζει 160 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και το κόστος του κρατικού μισθολογίου αυξάνεται σε διπλάσιο ρυθμό από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μας, χωρίς όμως να έχουμε την αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας».

Με τη συγκεκριμένη του δήλωση για την ΑΤΑ ο Νικόλας Παπαδόπουλος έγινε ο πρώτος πολιτικός, πέραν του Αβέρωφ Νεοφύτου, που έβαλε στο στόχαστρο αυτό τον ιερό θεσμό για τους εργαζόμενους.

Πέραν από το ΑΚΕΛ και το συνδικαλιστικό κίνημα, η ΑΤΑ είχε ακόμα ένα φανατικό υποστηρικτή. Τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Η φράση του Τάσσου Παπαδόπουλου ότι «η ΑΤΑ αποτελεί ευλογία για το λαό μας» έμεινε στην ιστορία. Φαίνεται όμως να λησμονήθηκε νωρίς από τον Νικόλα Παπαδόπουλο.