Με πολλά «θα» ο Νίκος Νουρής για τη στεγαστική πολιτική των προσφύγων

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης τ/κ περιουσιών

Αλλαγή στη νομοθεσία για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών και στο ύψος των μισθωμάτων, ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται. Ακόμα, μεγάλη αλλαγή θα αποτελέσει ο διαχωρισμός των εμπορικών ακινήτων από τα υπόλοιπα.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη η οποία τυγχάνει επεξεργασίας από το Υπουργείο και θα αφορά τους δικαιούχους, τα κριτήρια και το ύψος των μισθίων. Εντός Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα συζητηθεί στη Συμβουλευτική Επιτροπή και ακολούθως θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ως αδιαπραγμάτευτη αρχή, σημείωσε ο Νίκος Νουρής, είναι ότι οι τ/κ περιουσίες πρέπει να δίνονται στους πρόσφυγες. Ωστόσο, υπέδειξε ότι η μοναδική εξαίρεση που πρέπει να συνεχίσει είναι η παραχώρηση συγκεκριμένων τεμαχίων για κοινωφελείς σκοπούς (π.χ. δημιουργία πλατείας, δρόμου, πολιτιστικού κέντρου).

Στην εξίσωση έβαλε και το ύψος του ενοικίου αφού όπως επεσήμανε είναι απαράδεκτο το κράτος να διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες δισεκατομμυρίων, αλλά κάθε χρόνο ο φορολογούμενος καλείται να καταβάλει στον κρατικό προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ χορηγία ως ελλειμματικό ποσό για τη διαχείρισή τους.

Εξηγώντας, είπε ότι αυτό συμβαίνει διότι δεν γίνεται σωστή και ορθολογιστική διαχείριση των περιουσιών, ώστε τουλάχιστον να μη σημειώνεται ζημιά. Ως παράδειγμα έφερε ότι ενοικιάζεται μια έκταση γης €5 το χρόνο, τα οποία προφανώς δεν αρκούν ούτε για τα έξοδα είσπραξης.

Επίσης ανέφερε ότι θα τεθούν σε «διαφορετική διάσταση τα εμπορικά ακίνητα» υποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί κάποιος με 50 ευρώ το μήνα να ενοικιάζει ένα «σούπερ φιλέτο γης πάνω στην παραλία», το οποίο στη συνέχεια να υπενοικιάζει €5.000 το μήνα και ο φορολογούμενος να πληρώνει 7 εκ. ευρώ για τη διαχείριση.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η απώλεια της χρήσης των περιουσιών που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

Κατά τη συνεδρία συζητήθηκαν σχεδόν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει πρόθεση να αυξηθούν τα κονδύλια από την Υπηρεσία Μέριμνας, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των προσφυγικών κατοικιών, είπε ότι «τα σημερινά κριτήρια έχουν φέρει έναν τεράστιο αριθμό αιτήσεων, που σημαίνει ότι είναι αρκούντως γενναιόδωρα».

Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ έθεσαν μια σειρά από ζητήματα, όπως οι τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης και η επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει επιτέλους η αναδόμηση των κυβερνητικών οικισμών.

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι «δεν μπορώ να πω ότι πήραμε ικανοποιητικές απαντήσεις. Σχεδιασμοί, μελέτες, σκέψεις και παραπομπή στο μέλλον. Δεν είναι αυτή η προσφυγική πολιτική την οποία οραματιζόμαστε».

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.