Με πραγματικά πυρά «πυροβόλησαν» το Βαρώσι οι Ερντογάν -Τατάρ

Κι όμως… οι Αναστασιάδης - Χριστοδουλίδης - Αβέρωφ έβλεπαν πυροτεχνήματα!


 

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Η Τουρκία απειλούσε με κάθε επίσημο τρόπο να ανοίξει και να εποικήσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών (789 και 550), ενώ η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ αντί να κάνει σωστές πολιτικές εκτιμήσεις και να δράσει προληπτικά, μιλούσε για επικοινωνιακά τεχνάσματα της τουρκικής πλευράς. Η κυβέρνηση συνέχισε την πολιτική του εφησυχασμού των πολιτών, προσπαθώντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι όλα βρίσκονταν υπό έλεγχο, ακόμη και μετά το πρώτο άνοιγμα της «παραλίας της Δερύνειας» (26/08/2017), η οποία βρίσκεται κοντά στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και θεωρείται ως η πρώτη ενέργεια της Τουρκίας για το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων.

Όταν στις 18 Ιουνίου του 2019 το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους ανακοίνωνε τη σύσταση ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε επιστημονική καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων, με τον «υπουργό εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι να δηλώνει πως «ήρθε πλέον η ώρα να κάνουμε ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια», η κυβέρνηση κοιμόταν σε βαθύ ύπνο δικαίου!

Ν. Χριστοδουλίδης: «Επικοινωνιακό πυροτέχνημα και κίνηση εντυπωσιασμού»

Μία ημέρα μετά, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην ενέργεια του «υπουργικού συμβουλίου» έλεγε ότι η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει ως «επικοινωνιακό πυροτέχνημα της τ/κ πλευράς» και ως «περισσότερο κίνηση εντυπωσιασμού». Επίσης, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, στις 19 Ιουνίου 2019 μιλούσε για «επικοινωνιακό τέχνασμα».

 

Αβ. Νεοφύτου: «Αυτά τα πράγματα είναι εκτός λογικής»

Στις 20/06/2019 ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία του Κ. Οζερσάι δήλωνε ότι «αυτά τα πράγματα είναι εκτός λογικής» και ότι «έχουμε στη διάθεσή μας πολιτικά εργαλεία, τα οποία από τη μια στέλνουν ξεκάθαρο το πολιτικό μήνυμα στην Άγκυρα και από την άλλη δεν διαταράττουν τη σταθερότητα ούτε θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή μας».

Επίσης, στις 31 Αυγούστου 2020, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Αβέρωφ έλεγε: «Όσον αφορά τα Βαρώσια, δεν ανησυχώ ότι κάτι θα συμβεί επί εδάφους μέχρι τον Οκτώβριο, παρόλο που στα χαρτιά και στις προετοιμασίες τους μπορεί να επεξεργάζονται τα διάφορα σενάρια, αλλά επειδή είναι σαφέστατη η πεποίθησή μου που βλέπω εξελίξεις για το Κυπριακό, δεν εκτιμώ ότι θα συνεχίσουν επιπρόσθετες προκλητικές ενέργειες όσον αφορά τα Βαρώσια».

 

Κ. Κούσιος: Εάν προχωρήσει η Τουρκία, θα σταματήσει η ευρωπαϊκή της πορεία

Με την ίδια πολιτική νοοτροπία αντιμετώπιζε τις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις για το Βαρώσι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος. Συγκεκριμένα, στις 17/02/2020 δήλωνε ότι «η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες το τελευταίο χρονικό διάστημα για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου».

Στις 18/08/2020, ο κ. Κούσιος σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ εκτιμούσε ότι «αν η Τουρκία προχωρήσει στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, θα σταματήσει αμέσως η ενταξιακή της πορεία».

Ο Ερντογάν την περασμένη Κυριακή ανενόχλητος έστησε πικνίκ

Η Ιστορία κατέρριψε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και αυτό λόγω της εξόφθαλμης πολιτικής αδυναμίας των κυβερνώντων να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για αποσόβηση του ανοίγματος των Βαρωσίων και να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Φαίνεται ότι οι κυρώσεις που διατυμπάνιζε για μήνες η κυβέρνηση ότι θα λάμβανε η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα «πονούσαν την Τουρκία» δεν ήρθαν ποτέ, με αποτέλεσμα να γίνουμε μάρτυρες της φρικτής παράστασης του πικνίκ που έστησε ο Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου την περασμένη Κυριακή.

 

 

Θόδωρος Τσίκας: Το Βαρώσι θα λειτουργήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί

 

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση στο ζήτημα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αλλά και γενικά στην υπόθεση του κυπριακού ζητήματος, σε σύγκριση με τη θέση που βρισκόταν πριν από 15 χρόνια», ανέφερε στη «Χαραυγή» ο πολιτικός επιστήμονας – διεθνολόγος Θόδωρος Τσίκας.

 

Εκτιμώντας ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Τουρκία σε μία επικείμενη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, ο κ. Τσίκας τόνισε ότι θα προσφύγει στην πολιτική των ελιγμών μη θέλοντας να φανεί αδιάλλακτη.

 

«Τα δεδομένα με την “εκλογή” Τατάρ δυσκολεύουν. Θεωρώ ότι καθώς είναι απόλυτα ελεγχόμενος από τον Ερντογάν, δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να είναι ευέλικτη. Παρά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για λύση δύο κρατών, εκτιμώ ότι η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει να εμφανιστεί ως διαλλακτική για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Υπάρχει πιθανότητα να αποδεχθεί το Πλαίσιο Γκουτέρες, για να ρίξει το μπαλάκι στην ε/κ πλευρά».

 

Όσον αφορά το θέμα των Βαρωσίων, ο κ. Τσίκας θεωρεί ότι η τουρκική πλευρά θα το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί και θα το προσθέσει στο καλάθι των διαπραγματεύσεων και προσθέτει ότι θα μπορούσε να προταθεί η παραχώρηση της περίκλειστης πόλης με αντάλλαγμα τη μείωση του αριθμού επιστροφής των προσφύγων σε ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού, ή με εδαφικό αντάλλαγμα, φέρνοντας ως παράδειγμα η Μόρφου να μείνει υπό τ/κ διοίκηση, ή με πολιτικό αντάλλαγμα που να αφορά την κατανομή εξουσιών.

 

Αναφερόμενος στον τρόπο που πρέπει η ε/κ πλευρά να παρουσιαστεί στη διάσκεψη, ο κ. Τσίκας υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να αποδεχθεί αμέσως τα έξι σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες χωρίς κωλυσιεργία, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η διχοτόμηση όχι μόνο θα μονιμοποιηθεί, αλλά και θα νομιμοποιηθεί.

 

Πρόσθεσε δε ότι η ε/κ πλευρά μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει με μία άμεση και καθολική αποδοχή των έξι σημείων, καθώς σε περίπτωση ναυαγίου της διάσκεψης θα αποφύγει την επίρριψη ευθυνών από τη διεθνή κοινότητα.

 

 

Γιώργος Χαραλάμπους: Mόνο με δυναμική πρωτοβουλία ανατρέπονται τα δεδομένα

 

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Γιώργος Χαραλάμπους, ερωτώμενος εάν θεωρεί ότι θα υλοποιήσει η Τουρκία τις εξαγγελίες της για λύση δύο κρατών, απάντησε ότι θα το επιδιώξει, καθώς το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί είναι με το μέρος της.

 

Υπογράμμισε ότι για να δημιουργηθεί το πλαίσιο που επιτρέπει στην Τουρκία να αναζητάει λύση δύο κρατών συνέβαλε και η ε/κ πλευρά, με την απορριπτική πολιτική που εφαρμόζει από το 2017. «Η Τουρκία δρα και αντιδρά βάσει και της ρητορείας που εκπέμπει και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το Κραν Μοντανά και ένθεν η κυβέρνηση έδειξε που προσανατολίζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Σύμφωνα με τον δρα Χαραλάμπους, οι δηλώσεις που παραχώρησε ο Ερντογάν ευρισκόμενος στα κατεχόμενα, αλλά και αυτές του Ερσίν Τατάρ, καταδεικνύουν ότι κινούνται προς τη διχοτόμηση, χωρίς να σημαίνει όμως ότι οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.

 

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των Βαρωσίων, τόνισε ότι θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα για να ξεκαθαρίσουν ποιες είναι ακριβώς οι προθέσεις της Τουρκίας.

 

«Όταν όμως παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα, η Τουρκία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη γης, στην κατασκευή δρόμων και στην κατασκευή νέων υποδομών. Ήδη προσπαθεί να ελκύσει τους Ελληνοκυπρίους στην Επιτροπή Αποζημιώσεων. Δηλαδή, θα “λυθεί” σιγά σιγά επί του εδάφους το ζήτημα της ιδιοκτησίας και των περιουσίων, που όπως γνωρίζουμε εμπίπτουν στις ατομικές ελευθέριες», δήλωσε.

 

Ο δρ Χαραλάμπους ανέφερε επίσης ότι δεν θεωρεί καθόλου παράξενο η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το χαρτί των Βαρωσίων με εργαλειακό τρόπο, ούτως ώστε να ζητήσει κάτι επιπλέον ως αντάλλαγμα.

 

«Τα σημερινά δεδομένα μπορεί να ανατραπούν μόνο όταν υπάρχει δυναμική πρωτοβουλία για λύση και από τις δυο πλευρές. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις ούτε στην ηγεσία της ελληνοκυπριακής πλευράς ούτε της τουρκοκυπριακής».

 

Τόνισε, τέλος, ότι έχουμε φθάσει στο και πέντε και η ε/κ πλευρά οφείλει να εγκαταλείψει την πολιτική του ευκταίου και να στραφεί προς την πολιτική του εφικτού, αναπτύσσοντας ένα ισοζύγιο δυνάμεων που να θέλει πραγματικά να διαπραγματευθεί.

 

 

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News