Με πράξεις θα παταχθεί η παρανομία του πεζοδρομίου

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Η εικόνα που παρουσιάζει η Λεμεσός, με τη συνεχή κατάληψη των δημοσίων χώρων από κάποιους ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης και άλλων εμπορικών επιχειρήσεων, ή ακόμα και από τους ίδιους τους πολίτες, είναι πραγματικά εξωφρενική και αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να αποκτήσουν κάποιοι συμπολίτες μας περιβαλλοντική συνείδηση, μέχρι να καταλάβουν πού τελειώνουν τα δικά τους δικαιώματα και πού ξεκινούν τα δικαιώματα των άλλων πολιτών.

Περπατώντας στους δρόμους της Λεμεσού, στο κέντρο της πόλης ή στις γειτονιές, η διαπίστωση είναι παντού η ίδια… Σωροί σκουπιδιών και άλλων άχρηστων αντικειμένων σε κάθε ανοικτό χώρο, σε χώρους στάθμευσης, σε πλατείες και πεζόδρομους… Όσο για τα πεζοδρόμια, αυτά, αν δεν είναι καλυμμένα με άδεια κιβώτια (προερχόμενα κατά κύριο λόγο από καταστήματα και άλλα εμπορικά υποστατικά), είναι μονίμως αποκλεισμένα για τους αποκλειστικούς δικαιούχους τους που είναι οι πεζοί. Κι αυτό επειδή είναι συνέχεια κατειλημμένα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Τα παράπονα και οι  διαμαρτυρίες των πολιτών γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση είναι συνεχή και απολύτως δικαιολογημένα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, από τον οποίο απαιτείται η ανάληψη ευθυνών για πάταξη του φαινομένου.

Φαίνεται όμως ότι για κάποιους λόγους υπάρχει αδυναμία για έλεγχο και αποτελεσματική πάταξη αυτής της κατάστασης. Για πολλοστή φορά ο Δήμος Λεμεσού εξέδωσε ανακοίνωση, μέσα από την οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτο το φαινόμενο της παράνομης τοποθέτησης αντικειμένων σε δημόσιους χώρους, επισύροντας την προσοχή όσων παρανομούν. «Τόσο τα πεζοδρόμια όσο και όλοι οι δημόσιοι χώροι και δρόμοι βρίσκονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του δήμου για την ασφαλή και απρόσκοπτη διακίνηση πεζών και τροχοφόρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε καμία περίπτωση, λέει ο δήμος, θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να οικειοποιηθεί ή να επέμβει σε δημόσιους χώρους για εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε συμφερόντων ή επιχειρήσεων, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους χώρους on street parking, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται, «έχουν δημιουργηθεί για την εξυπηρέτηση όλων ανεξαιρέτως των δημοτών και σε καμία περίπτωση επιτρέπεται η κατακράτησή τους για εξυπηρέτηση πελατών συγκεκριμένων καταστημάτων ή υποστατικών». Προειδοποιεί, τέλος, ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα προχωρεί χωρίς άλλη ειδοποίηση σε απομάκρυνση όλων των παράνομα τοποθετηθέντων αντικειμένων ή πραγμάτων σε δρόμους, πεζοδρόμια, ή άλλους δημόσιους χώρους και σε λήψη μέτρων εναντίον όλων όσοι παρανομούν. Μια αντίδραση του δήμου την οποία είδαμε να εκδηλώνεται πολλές φορές μέσα από παρόμοιες ανακοινώσεις, χωρίς όμως η κατάσταση να αλλάζει. Και η εκτίμησή μας είναι ότι με ανακοινώσεις δεν αλλάζει η κατάσταση. Εκείνο που θα πρέπει να κάνει ο δήμος είναι να βγάλει έξω συνεργεία του να μαζεύουν όλα όσα παράνομα τοποθετούνται στους κοινόχρηστους χώρους και την ίδια στιγμή να μοιράζει και τα εξώδικα. Μόνο έτσι θα εκλείψει η παρανομία κάποιων λίγων σε βάρος του συνόλου των πολιτών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.