Με προχειρότητα και βιασύνη γίνεται η παράδοση έργων

Σχολικές μονάδες με σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και σημαντικές ελλείψεις 

Μάρτυρας της προχειρότητας που χαρακτηρίζει τον τρόπο δράσης και τα έργα που επαγγέλλεται η κυβέρνηση αποτελεί και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σχολικές μονάδες, οι οποίες κάθε άλλο παρά προσφέρουν άνεση και κυρίως ασφάλεια σε μαθητές και εργαζόμενους.

Σχετικές είναι οι διαπιστώσεις και οι επισημάνσεις που έγιναν από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής στη διάρκεια επισκέψεων που έγιναν χθες σε δύο σχολεία στη Λεμεσό. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς και ο βουλευτής Αντρέας Καυκαλιάς επισκέφθηκαν τα δημοτικά σχολεία Παλώδιας και Παρεκκλησιάς, καταγράφοντας σοβαρά προβλήματα που αφορούν ιδιαίτερα σε θέματα την ασφάλεια. «Βιάστηκαν απλά να το παραδώσουν», είναι η παρατήρηση που έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό της Παλώδιας. Όπως χαρακτηριστικά υπέδειξε ο κ. Μυλωνάς, παρόλο που το σχολείο παραδόθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια και σαν κτίριο εντυπωσιάζει, ωστόσο αντιμετωπίζει θέματα ασφαλείας, αφού υπάρχουν ακόμη ανοικτές τρύπες στο δάπεδο της αυλής, οι σκάλες είναι επικίνδυνες, το γήπεδο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί υπάρχουν εκτεθειμένες σωληνώσεις του αποχετευτικού και παρατηρείται κλίση στο δάπεδο της κλειστής αίθουσας αθλοπαιδιών, ενώ δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα τα πεζοδρόμια γύρω από το σχολείο. Ανύπαρκτες είναι και οι βασικές υποδομές για παιδιά με κινητικά και άλλα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά το Δημοτικό στην Παρεκκλησιά, οι βουλευτές της Επιτροπής κατέγραφαν ιδιαίτερα τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη επαρκών χώρων διδασκαλίας και κατ’ επέκταση του υπερπληθυσμού που υπάρχει στο σχολείο, ζητήματα για τα οποία οι οργανωμένοι γονείς έχουν προβεί επανειλημμένα σε σχετικές παραστάσεις προς το υπουργείο χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Εκλιπαρούν έστω και για λυόμενες αίθουσες και βεβαίως υπάρχουν και τα κλασικά προβλήματα των αθλοπαιδιών, όπου δεν υπάρχει κατάλληλο γήπεδο», ανέφερε σε σχετική δήλωση του ο πρόεδρος της Επιτροπής, υποδεικνύοντας την άμεση ανάγκη να εξευρεθούν λύσεις ιδιαίτερα στα προβλήματα που έχουν να κάνουν  με την ασφάλεια των παιδιών. Πέραν αυτών των ζητημάτων, στις συσκέψεις που έγιναν με τη Διεύθυνση αλλά και το Σύνδεσμο Γονέων, τέθηκαν και σειρά άλλων θεμάτων κι όπως αναφέρθηκε από τα μέλη της Επιτροπής, θα γίνουν τα σχετικά διαβήματα και θα κληθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Να σημειωθεί ότι στο Δημοτικό της Παλώδιας οι μαθητές παρουσίασαν και έκθεσή τους με ομοιώματα αρχαιολογικών ευρημάτων που εντοπίστηκαν στην περιοχή, αλλά παραμένουν αναξιοποίητα, αφού αφέθηκαν θαμμένα κάτω από ιδιωτικό σχολείο που κτίστηκε στην περιοχή, ενώ η κοινοτική Αρχή ζήτησε επανειλημμένα την ανάδειξή τους. Ωστόσο το θέμα δεν προχώρησε, προφανώς για να μην επηρεαστούν οι ιδιωτικές αναπτύξεις.

Χρήστος Χαραλάμπους

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.