Με προσοχή τα μανιτάριαΤην προσοχή του κοινού για τους κινδύνους που εγκυμονούν σε ό,τι αφορά την κατανάλωση άγριων μανιταριών εφιστά με ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας.

«Το Υπουργείο Υγείας, με αφορμή τη συνήθεια που επικρατεί αυτή την εποχή από καταναλωτές να μαζεύουν άγρια μανιτάρια, επιθυμεί να ενημερώσει για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία από την κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ιδιαίτερα σε περιοχές της υπαίθρου καλούνται οι γονείς να συμβουλεύουν τα παιδιά τους όπως αποφεύγουν το μάζεμα μανιταριών, καθότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην αναγνωρίσουν τα εδώδιμα άγρια μανιτάρια από τα δηλητηριώδη, τα οποία σε μερικές περιπτώσεις δεν έχουν πολύ εμφανείς διαφορές και μόνο όσοι γνωρίζουν καλά το αντικείμενο είναι σε θέση να τα ξεχωρίζουν.

Το Υπουργείο σημειώνει πως ακόμη και η απόκτηση ειδικών συγγραμμάτων και φωτογραφιών από το διαδίκτυο δεν θεωρείται ασφαλής τρόπος ενημέρωσης για να μπορεί κάποιος να στηριχτεί με βεβαιότητα μόνο στις πληροφορίες αυτές.

Τονίζεται ακόμη πως και οι διάφοροι τρόποι μαγειρέματος όπως και η χρήση υψηλών θερμοκρασιών, δεν θεωρούνται διαδικασίες ικανές να αδρανοποιήσουν τις δηλητηριώδεις ουσίες των μη εδώδιμων άγριων μανιταριών.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύουν και όσοι εκθέτουν προς πώληση τέτοια μανιτάρια, με το Υπουργείο να υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας να εμπορεύονται μη εδώδιμα είδη κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.