Με ρυθμούς χελώνας το Ταμείο Προνοίας για όσους εργοδοτήθηκαν στο δημόσιο μετά το 2011

Αγορά αναλογιστικών υπηρεσιών για σκοπούς αναθεώρησης των προβολών των μελών και των μισθών.

Με ρυθμούς χελώνας κινείται η σύσταση του Ταμείου Προνοίας για τους εργαζομένους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι προσλήφθηκαν μετά την κατάργηση του επαγγελματικού σχεδίου συντάξεων τον Οκτώβριο του 2011.

Στα πρώτα χρόνια δεν υπήρχε πιεστική ανάγκη για σύσταση του Ταμείου, αφού λόγω των οικονομικών συνθηκών δεν γίνονταν προσλήψεις. Εξού και το θέμα παρέμεινε σε εκκρεμότητα, αφού υπήρχαν άλλες πιο πιεστικές ανάγκες. Ωστόσο έχουν περάσει ήδη έξι χρόνια, ενώ έχουν γίνει αρκετές προσλήψεις, χωρίς να διευθετηθεί το θέμα με το Ταμείο Προνοίας. Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν θέσει επανειλημμένα το θέμα της δημιουργίας Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Τελικά το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε πρόσφατα σημείωμα στη Βουλή για την αποδέσμευση κονδυλίου (5.360 ευρώ) για «αγορά αναλογιστικών υπηρεσιών για σκοπούς αναθεώρησης των προβολών των μελών και των μισθών του Νέου Ταμείου Προνοίας, το οποίο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί για τους υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα που εργοδοτήθηκαν ή θα εργοδοτηθούν μετά την 1η Οκτωβρίου 2011». Το σημείωμα αναμένεται να εξεταστεί αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Σημειώνεται ότι στο σημείωμα δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το Νέο Ταμείο Προνοίας για όσους προσλήφθηκαν στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά την 1η Οκτωβρίου 2011, καθώς και για όσους θα προσληφθούν στο μέλλον.


Και αγορά νομικών υπηρεσιών για εναρμονιστικά νομοσχέδια

Εν τω μεταξύ στο ίδιο σημείωμα το Υπουργείο Οικονομικών ζητά επίσης την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 35.700 ευρώ για αγορά νομικών υπηρεσιών για υποστήριξη του Υπουργείου στη νομική επεξεργασία και έλεγχο νομοσχεδίων, που αφορούν τη μεταφορά κοινοτικών οδηγιών ή άλλων νομοθετημάτων όπως: «Ο περί της Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματα Πληρωμών Νόμος του 2017», «Ο περί Διατραπεζικών Προμηθειών για Πράξεις Πληρωμών με Κάρτες Νόμος του 2017», «Ο περί Ταμείων Αποζημίωσης Επενδυτών Νόμος του 2017», «Ο Περί Αναφοράς Παραβάσεων Νόμος του 2017», «Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) (Αρ.3) Νόμος του 2017» κ.ά.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.