Με ρυθμούς χελώνας οι εμβολιασμοί

Λανθασμένοι χειρισμοί της ΕΕ και «λευκή πετσέτα» από τα κράτη - μέλη

Του Ειρηναίου Πίττα

Με την εμφάνιση της πανδημίας και ιδιαίτερα μετά την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη, ειδικοί και όχι μόνο έλεγαν ότι η ιστορία με την πανδημία θα τελείωνε με την ανάπτυξη του κατάλληλου εμβολίου.

Η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν πότε θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου και πότε θα λάβει έγκριση. Αφού οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν κατάλληλο εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ, η διαδικασία του εμβολιασμού φαίνεται να «σκοντάφτει» από τους πολιτικούς χειρισμούς και το ρυθμό παραγωγής από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες «τρέχουν» να προλάβουν τον ανταγωνισμό.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έδειξαν απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εξουσιοδότησαν για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού. Εκ του αποτελέσματος, η «λευκή επιταγή» που δόθηκε αποδεικνύεται προβληματική μιας και οι εμβολιασμοί, ειδικά στα κράτη-μέλη, γίνονται με ρυθμούς χελώνας.

«Παράλυση» λόγω των συμφωνιών της ΕΕ

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προσυμφωνίες με εταιρείες για συγκεκριμένες δόσεις εμβολίων πριν ακόμα γίνει γνωστό με ποια σειρά θα λάβουν έγκριση τα εμβόλια, αποδεικνύεται αποτυχημένη. Η ΕΕ επένδυσε πάρα πολλά στα εμβόλια των AstraZeneca και CureVac, τα οποία δεν έχουν λάβει ακόμα έγκριση. Οι συμφωνίες με τις εταιρείες των οποίων τα εμβόλια χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ (Pfizer-BioNTech, Moderna), προβλέπουν πολύ λιγότερες συγκριτικά δόσεις. Υπό πίεση, η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασίασε τις προπαραγγελίες του εμβολίου Pfizer-BioNTech.

Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΕ θριαμβολογούν για το ενισχυμένο «χαρτοφυλάκιο» και τη συμφωνία με οκτώ εταιρείες, αυτό δεν συμβαίνει εντός των κρατών-μελών. Οι κυβερνήσεις δέχονται έντονες επικρίσεις για τους χειρισμούς και το ρυθμό του εμβολιασμού. Ήδη πολλές από αυτές ψάχνουν τρόπους για «παράλληλα» συμβόλαια με εταιρείες των οποίων τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση, αλλά αυτό καθίσταται αδύνατο μιας και η ΕΕ δέσμευσε το μεγαλύτερο μέρος των εμβολίων. Ως εκ τούτου, ψάχνουν άλλες πηγές, μέσω χωρών εκτός της Ένωσης. Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με την κυβέρνηση του Ισραήλ για παραχώρηση εμβολίων. Τα κράτη-μέλη δεν δύναται επίσης να προμηθευτούν εμβόλια, πέραν από τα δύο που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), παρά το γεγονός ότι αυτά μπορεί να χορηγούνται κανονικά σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως για παράδειγμα το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac. Τα στοιχεία, πάντως, για τα οποία επιμένει ο ΕΜΑ χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο από άλλους αντίστοιχους οργανισμούς.

Ανησυχία υπάρχει επίσης και για το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν κυρίως στις πλούσιες χώρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον διευθυντή εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικλ Ράιαν, «είναι περίπου 46 χώρες που εμβολιάζονται, αλλά υπάρχει μόνο μια χώρα χαμηλού εισοδήματος».

Είπε ακόμα πως «υπάρχουν πληθυσμοί που θέλουν και χρειάζονται εμβόλια και που δεν θα τα λάβουν, εκτός εάν να τα μοιράσουμε καλύτερα».

Ο ΠΟΥ και η «Συμμαχία για τα εμβόλια» (Gavi) δημιούργησαν το μηχανισμό Covax για τη διανομή εμβολίων κατά της Covid στις φτωχές χώρες, αλλά το σύστημα πάσχει από μια τάση «ο καθένας για τον εαυτό του» των πλούσιων χωρών και την έλλειψη χρηματοδότησης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 95% των εμβολίων κατά της Covid-19 που χορηγήθηκαν μέχρι στιγμής παγκοσμίως περιορίστηκε σε 10 χώρες, με την περιφερειακή διεύθυνση του ΠΟΥ να καλεί την Ευρώπη να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο θέμα των εμβολίων.

Ανταγωνισμός φαρμακευτικών εταιρειών

Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει σε σχέση με την αδυναμία μαζικής παραγωγής δόσεων είναι γιατί οι εταιρείες που έχουν ήδη λάβει έγκριση από τους αρμόδιους οργανισμούς ή και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών δεν μοιράζονται την τεχνολογία τους. Το ερώτημα αυτό έρχεται να ενισχύσει το γεγονός ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik παράγεται ήδη σε Νότιο Κορέα, Ινδία και Κίνα, προκειμένου να διατεθεί γρηγορότερα, ευκολότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες σε διάφορες χώρες του κόσμου. Εννοείται ότι η πιο πάνω κίνηση δεν γίνεται ανιδιοτελώς και με το αζημίωτο, αλλά είναι μια πρωτοβουλία του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF (Russian Direct Investment Fund), το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του εμβολίου και προωθεί το ρωσικό εμβόλιο στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες δεν δείχνουν διατεθειμένες να «μοιραστούν» τη γνώση και την τεχνολογία τους.

Δόσεις εμβολιασμού στα σκουπίδια…

Πέραν των τεχνικών προβλημάτων, ζητήματα προκύπτουν και από τη γραφειοκρατία που απαιτείται για την εξασφάλιση ραντεβού για εμβολιασμό. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, στάληκε στο υγειονομικό προσωπικό εγχειρίδιο οδηγιών 45 σελίδων για να συνοδεύσει τους εμβολιασμούς στους οίκους ευγηρίας. Οι υγειονομικές Αρχές είχαν προβλέψει ιατρική εξέταση κάθε υποψηφίου για εμβολιασμό πέντε ημέρες πριν από τον εμβολιασμό. Αυτό καταργήθηκε και το εγχειρίδιο των οδηγιών «περιορίσθηκε» στις 20 σελίδες.

Παράλληλα, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, είχαμε και το φαινόμενο πολλές δόσεις εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο να καταλήγουν στα σκουπίδια. Οι εμβολιαστές αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι μπορούσαν να βγάλουν έξι δόσεις αντί για πέντε από κάθε φιαλίδιο του εμβολίου Pfizer/BioNTech. Όμως, καθώς για την έκτη δόση δεν είχε δοθεί έγκριση, έπρεπε να την πετούν. Πρόσφατα, οι υγειονομικές Αρχές έχουν αλλάξει το πρωτόκολλο, ώστε να μη χάνεται σταγόνα, αλλά μέχρι να γίνει αυτό πολλές δόσεις χάθηκαν.

 

 

Πριν ανοίξει η πύλη εμβολιασμού, τα ραντεβού εξαντλούνται!

 

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού στην Κύπρο. Δύο φορές που άνοιξε η  διαδικτυακή λεγόμενη «Πύλη Εμβολιασμού» για σκοπούς ραντεβού, μέχρι στιγμής, έκλεισε μέσα σε μερικές ώρες γιατί εξαντλήθηκαν τα ραντεβού. Το γεγονός ότι ζητείται από άτομα άνω των 80 ετών να εξασφαλίσουν ραντεβού μέσω διαδικτύου, ο περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων ραντεβού, η απαίτηση για μετάβαση χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας για εμβολιασμό, αλλά και οι φήμες ότι αξιωματούχοι και επαγγελματίες υγείας «ξεγέλασαν» το σχεδιασμό και έλαβαν εμβόλιο χωρίς να δικαιούνται, προκαλούν τεράστια δυσφορία ανάμεσα στον πληθυσμό.

Ενδεικτικό της δυσφορίας ήταν και το κλίμα στη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας την περασμένη Πέμπτη, στην οποία συζητήθηκε ο εμβολιαστικός σχεδιασμός. Οι βουλευτές μετέφεραν τις ανησυχίες που υπάρχουν ανάμεσα στον κόσμο. Εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για την επάρκεια των εμβολίων προκειμένου να εφαρμοστεί ο εμβολιαστικός σχεδιασμός. Τέθηκε επίσης το ερώτημα γιατί δεν συνήλθε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, το αρμόδιο δηλαδή όργανο για τους εμβολιασμούς στην Κύπρο, προκειμένου να λάβει μέρος στο σχεδιασμό. Ένα άλλο καίριο ζήτημα που τέθηκε ήταν η αδυναμία προμήθειας εμβολίων από άλλες χώρες, κάτι που αφήνει «σκιές» για σκοπιμότητες.

Ανησυχίες από την ΕΚΥΣΥ

Σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι για διευθέτηση ραντεβού, είναι χαρακτηριστικές οι ανακοινώσεις της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων. Η ΕΚΥΣΥ επισημαίνει ότι οι εμβολιασμοί κινούνται με ρυθμούς χελώνας και εκφράζει τη μεγάλη της ανησυχία για το σχεδιασμό που έγινε μέχρι σήμερα και για την υποχρέωση εγγραφής ηλεκτρονικά  από τους ηλικιωμένους, τονίζοντας ότι πρέπει να  βελτιωθεί η εκστρατεία  του Υπ. Υγείας και να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι.

Η διαδικασία τού «όποιος προλάβει», σημειώνει, δεν είναι η πρέπουσα για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν την ικανότητα από μόνοι τους να χειριστούν τα ηλεκτρονικά μέσα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy