Με σπασμένα φρένα ο πληθωρισμός στην Κύπρο – Πλησίασε το διψήφιο ποσοστό τον Ιούνιο

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Σε νέα ύψη σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Ιούνιο, ωθούμενος από το συνεχόμενο κύμα ανατιμήσεων εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και ειδικότερα στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο 2022 αυξήθηκε διαμορφώθηκε έφτασε στις 112,24 μονάδες σε σύγκριση με 111,37 μονάδες τον Μάιο 2022, με τον ετήσιο ρυθμό του πληθωρισμού να διαμορφώνεται στο 9,6%.

Ενδεικτικό της επίπτωσης των τιμών των καυσίμων και του ηλεκτρισμού είναι το ότι από συνολική μεταβολή στον Δείκτη Τιμών τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (9,85 μονάδες) σχεδόν το 55% προήλθε από τα πετρελαιοειδή (3,84 μονάδες) και τον ηλεκτρισμό (1,55).

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022, ο ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 7,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2021 καταγράφηκαν στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 46,1%, στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 40,4% και στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 7,3%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή παρουσιάστηκε στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 7,9% ενώ η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή παρουσιάστηκε στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό -7,8%

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.