Με συγκεκριμένη εντολή από Γκουτέρες έρχεται η Λουτ

Με συγκεκριμένη εντολή από τον Αντόνιο Γκουτέρες έρχεται την Τετάρτη στην Κύπρο, η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ των Η.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΣΤΡΑ, η Τζέιν Χολ Λούτ θα θέσει στους 2 ηγέτες συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με την έκθεση του Γ.Γ και θα αφορούν: την ενσωμάτωση νέων προτάσεων, το θέμα μιας προσυμφωνίας για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα κατάληξης και την δέσμευση των 2 πλευρών ότι δεν θα υπάρξουν ενέργειες που θα δυσχεράνουν το κλίμα επανέναρξης των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΣΤΡΑ Πανίκο Παναγιώτου, η κυρία Λούτ θα ζητήσει απαντήσεις υπό την μορφή δεσμεύσεων από μέρους των 2 ηγετών.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη θα συζητηθεί στο Σ.Α η έκθεση του Γ.Γ για το κυπριακό και εκτιμάται ότι θα υπάρξει στήριξη της αποστολής της κυρίας Λούτ.

Το ερώτημα είναι αν θα διασυνδεθεί η διαδικασία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στο μεταξύ πληροφορίες φέρουν την γραμματεία των Η.Ε να είναι ικανοποιημένη από την χθεσινή συνάντηση των 2 ηγετών, παρόλο που θεωρείται ότι δεν έγινε ουσιαστικό βήμα για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Σημειώνεται επίσης ως θετική εξέλιξη το άνοιγμα 2 νέων οδοφραγμάτων και επαναλαμβάνεται η έκκληση για εφαρμογή και άλλων ΜΟΕ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.