Με τεστ στις δουλειές τους οι εργαζόμενοι που δεν έβαλαν την τρίτη δόση εμβολίου

Μικρή χαλάρωση για τις ηλικίες 12-17 μόνο για την περίοδο των εορτών

Από τις 22 Δεκεμβρίου 2021, όλοι οι εργαζόμενοι που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα κατά της Covid-19 ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης (διάρκειας 180 ημερών) υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test με διάρκεια 7 ημερών για την είσοδο τους στον εργασιακό τους χώρο.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο Υπ. Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ανακοινώνοντας επτά μέτρα και συστάσεις ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Την ίδια ώρα ο υπουργός διευκρίνισε πως από αυτό το μέτρο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

Στις 10 Ιανουαρίου και με τεστ η επιστροφή στα σχολεία

Το υπουργικό αποφάσισε επίσης κατόπιν εισήγησης της ομάδας επιστημών, την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές στις 10 Ιανουαρίου και κατά την επιστροφή όλοι ανεξαιρέτως, μαθητές, καθηγητές και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR διάρκειας 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευση αντιγόνου Rapid test διάρκειας 48 ωρών.

Σύσταση για τεστ

Από τις 22 Δεκεμβρίου 2021, όλοι οι πολίτες πριν την επίσκεψη τους σε οικίες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, συστήνεται να διενεργήσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα, ανάφερε ο Υπουργός. Τα άτομα που έλαβαν τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου δύνανται να διενεργήσουν self test, ενώ τα άτομα που δεν έχουν λάβει καμία δόση του εμβολίου, συστήνεται να διενεργήσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test διάρκειας 48 ωρών. Υπενθυμίζεται πως η παρουσία σε οικίες επιτρέπεται με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα, περιλαμβανομένων των μόνιμα διαμενόντων και των ανήλικων.

Στους 3 μήνες το πιστοποιητικό νόσησης

Στο μισό χρόνο έκοψε το Υπουργικό μετά από σύσταση των επιστημόνων, το πιστοποιητικό νόσησης. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η μείωση της χρονικής περιόδου του πιστοποιητικού νόσησης κατά της νόσου COVID-19 από 6 μήνες (180 ημέρες) σε 3 μήνες (90 ημέρες) με ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Μικρή χαλάρωση για τις ηλικίες 12-17

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε μικρή χαλάρωση για την περίοδο εορτών όσων αφορά την ηλικιακή ομάφα 12-17.
Συγκεκριμένα, από τις 22 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2022, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών θα μπορούν να προσέρχονται σε χώρους εστίασης (συμπεριλαμβανομένων των χώρων εστίασης σε εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία), σε θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, γάμοι και βαπτίσεις με την προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης PCR ή Rapid test διάρκειας 72 ωρών, νοουμένου ότι συνοδεύονται από γονέα/κηδεμόνα που ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα.

Τέλος ο Υπουργός ανακοίνωσε πως για επισκέπτες και εργαζόμενους σε δομές ημερήσιας φροντίδας ευπαθών ομάδων και κέντρα ημέρας που συστεγάζονται στο ίδιο υποστατικό με οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, ισχύουν τα ίδια μέτρα που είναι σε ισχύ σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στο μεταξύ, αποφασίστηκε παράταση όλων των υπόλοιπων προνοιών του εν ισχύ Διατάγματος μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2022.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.