• Πρωτοβουλίες να στριμωχθεί η Τουρκία
  • ΓΓ ΑΚΕΛ: Προς διχοτόμηση αν εγκαταλειφθεί το συμφωνημένο Πλαίσιο

 

Έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα στριμώξουν την τουρκική πλευρά και η οποία είτε θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί αρχικά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και μετέπειτα για επίτευξη συμφωνίας στο συμφωνημένο Πλαίσιο, είτε θα εκτεθεί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, απηύθυνε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Με δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών κομμάτων το οποίο ενημέρωσε ο Πρόεδρος αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Α. Κυπριανού σημείωσε πως τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα αναφορικά με την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και από τη μέχρι στιγμής ενημέρωση που έχουν δεν διαφαίνεται ότι θα επαναρχίσουν εύκολα οι διαπραγματεύσεις.

Ανέφερε πως σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο σκορπίζεται η απογοήτευση ανάμεσα στην κοινωνία, κάτι που προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες, ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες που δεν επιθυμούν τη λύση και την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα στην Τουρκία και στην τ/κ κοινότητα και δίνει χώρο για να κατατίθενται νέες επικίνδυνες ιδέες και σκέψεις, όπως τα δύο κράτη και η συνομοσπονδία. Ο Α. Κυπριανού είπε πως στη διχοτόμηση μπορείς να οδηγηθείς με δύο τρόπους, είτε τη συζητάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, διολισθαίνοντας στην κατεύθυνση της οριστικής διχοτόμησης. Συνεπώς, προέβη στην έκκληση προς όλους να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη έναντι του τόπου και του λαού, σημειώνοντας πως αυτό δεν σημαίνει να υποχωρήσουμε ως ε/κ πλευρά από θέσεις αρχών που έχουν καθοριστεί διαχρονικά από το Ε. Συμβούλιο.

Ο Α. Κυπριανού διατύπωσε τη διαφωνία του με τη θέση του προέδρου των Οικολόγων, κ. Γ. Περδίκη, ότι μετακινείται ο κ. Ακιντζί από συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί. «Με τέτοιου είδους προσεγγίσεις οι οποίες επιχειρούν να εξωραΐσουν τη δική μας στάση δεν πάμε πουθενά. Έχουμε ένα Πλαίσιο συμφωνημένο, αν επιχειρηθεί η εγκατάλειψη του Πλαισίου είτε προς την κατεύθυνση των δύο κρατών, της συνομοσπονδίας, είτε προς την κατεύθυνση του ενιαίου κράτους, μοιραία θα πάμε στα δύο κράτη, στη διχοτόμηση», είπε και πρόσθεσε πως δεν μπορούμε να συζητούμε για ομοσπονδία και να απαιτούμε αυτή να περιλαμβάνει πρόνοιες ενιαίου κράτους καθώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν.

Το πρόβλημα, εξήγησε, βρίσκεται στο πώς ερμηνεύει η τ/κ πλευρά τον όρο πολιτική ισότητα, και με δεδομένη τη θέση του ΓΓ ότι δεν μπορεί να απαιτεί σε όλα τα ζητήματα μια ψήφο η τ/κ πλευρά, αλλά μόνο στα ζητήματα που εξυπηρετούνται ουσιαστικά της συμφέροντα και θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί επίλυσης των αδιεξόδων, η ε/κ πλευρά έχει κάθε δυνατότητα, οχυρωμένη πίσω από τη σωστή θέση του ΓΓ, να επιμένει στη σωστή ερμηνεία του όρου πολιτική ισότητα. «Αν νομίζουμε όμως από την άλλη, ότι πολιτική ισότητα σημαίνει να αποφασίζουμε εμείς και οι Τ/κ να μην έχουν κανένα λόγο στα σημαντικά ζητήματα, είμαστε εκτός πραγματικότητας», κατέληξε.

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ διά των προέδρων τους, κ.κ. Ν. Παπαδόπουλου και Μ. Σιζόπουλου, συμφωνούν στην εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε ακόμη σε ένα αρχικό στάδιο σε σχέση με την προσπάθεια σε σχέση με τη διαμόρφωση όρων αναφοράς που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Για απώλεια πρακτικών και μειωμένη αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο σε γραπτή δήλωσή της και η κα Ελένη Θεοχάρους. Αναφέρει επίσης ότι η κυρία Λουτ δεν έχει καταθέσει κανένα έγγραφο, αλλά προσπαθεί στη βάση της ενημέρωσης που έχει από την τουρκική πλευρά και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διαμορφώσει τους όρους αναφοράς.

Πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι η κα Λουτ επιχείρησε να καταθέσει έγγραφο, αλλά δεν το έπραξε κατόπιν αντιδράσεων και από τους δύο ηγέτες.

 

Νίκη Κουλέρμου

Ξανά η διελκυστίνδα  για το Πλαίσιο Γκουτέρες

Στην εξίσωση για τη συμφωνία των όρων αναφοράς μπαίνει ξανά και η διελκυστίνδα για το Πλαίσιο Γκουτέρες: Πλαίσιο της 30ής Ιουνίου ή της 4ης Ιουλίου; Να θυμίσουμε ότι αυτό που κατατέθηκε στο Κραν Μοντανά από τον κ. Γκουτέρες ήταν αυτό της 30ής Ιουνίου και υπήρξαν αντιδράσεις με αποτέλεσμα ο κ. Έιντε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Γκουτέρες και να καταγράψει καθ’ υπαγόρευση κάποιες διευκρινίσεις. Στις εκθέσεις του ο κ. Γκουτέρες αναφέρεται σε Πλαίσιο της 30ής Ιουνίου και επ’ αυτού που ο κ. Ακιντζί προκάλεσε τον κ. Αναστασιάδη, πέρυσι τον Απρίλιο, να συμφωνήσουν για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Το ίδιο θέμα είχε γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, η οποία κατέληξε ότι «ένα είναι το Πλαίσιο Γκουτέρες»… Να υπενθυμίσουμε απλά ότι σε εκείνο το Πλαίσιο ο ΓΓ του ΟΗΕ όχι μόνο έκανε αναφορά στην ανάγκη κατάργησης του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, αλλά και στο κεφάλαιο του εδαφικού σημείωνε την ανάγκη να ειπωθεί από την τ/κ πλευρά ότι θα επιστραφεί και η Μόρφου.

Το θέμα ήλθε ξανά στην επιφάνεια χθες καθώς ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Σιζόπουλος, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, ήγειρε θέμα πρακτικών τόσο στη διάρκεια του δείπνου της 30ής Ιουνίου όπου ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέθεσε το Πλαίσιο με τις έξι παραμέτρους, όσο και της σύσκεψης του πρωινού της 4ης Ιουλίου του 2017 δεν υπάρχουν τα πρακτικά όπου εκεί, υποτίθεται, ότι ήταν η τελική διαμόρφωση του πλαισίου του ΓΓ, όπως είχε γίνει συνεννόηση του κ. (Έσπεν Μπαρθ) Έιντε με τον ΓΓ. Για το πρώτο είπε ότι «απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία από αυτά τα οποία ο ΓΓ τότε είχε αναφέρει».

Πληροφορίες μας από το περιβάλλον του Προέδρου ισχυρίζονται ότι γενικά τα Ηνωμένα Έθνη «δεν βρίσκουν άκρη» με τα πρακτικά. Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το θέμα και τις δηλώσεις Σιζόπουλου είπε ότι «σκοπός είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει, και οι έξι παράμετροι που κατέθεσε ο ΓΓ πρέπει να αποτελέσουν έναν Οδηγό». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εφόσον υπάρχει διαφορετική ανάγνωση από τις δύο πλευρές για το πλαίσιο Γκουτέρες τότε τι είναι αυτό που θα αποτελέσει τον Οδηγό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα σχολιάσουμε τα εσωτερικά θέματα των ΗΕ. Ο ΓΓ κατέθεσε πολύ συγκεκριμένα, στη διαπραγμάτευση στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, έξι παραμέτρους που βοηθούσαν να γίνει σημαντική πρόοδος. Οι παράμετροι είναι γνωστές, όπως πολύ καλά γνωστό ότι για πρώτη φορά είχε τεθεί, όπως πρέπει, το ζήτημα της αντικατάστασης του απηρχαιωμένου, αναχρονιστικού και ακατάλληλου συστήματος των εγγυήσεων».

 

Νίκη Κουλέρμου

 

«Με τη στάση του ο κ. Αναστασιάδης υποβοηθά την τουρκική αδιαλλαξία»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου στην Πάφο

 

Το διπλό διακύβευμα των εκλογών σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, ανέδειξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μιλώντας ψες στην Πάφο, στην εκδήλωση παρουσίασης των έξι υποψηφίων του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.

Οι φορείς του οράματος της κυπριακής Αριστεράς στην Ευρώπη είναι οι: Γιώργος Γεωργίου, Άθως Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Γιώργος Κουκουμάς, Μαρίνα Νικολάου και Νεοκλής Συλικιώτης.

«Το ψηφοδέλτιό μας απαρτίζεται από ανθρώπους που μπορούν επάξια να μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με ανθρώπους που έχουν την εμπειρία, τη γνώση και το δυναμισμό που χρειάζονται για να γίνουν η φωνή του κυπριακού λαού στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ επικεντρώθηκε για άλλη μια φορά στο Κυπριακό τονίζοντας ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ο κ. Αναστασιάδης είτε δεν το συνειδητοποιεί, είτε αδιαφορεί. Διερωτήθηκε ποια πρωτοβουλία ανέλαβε από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και μετά για να απαντήσει «καμία απολύτως»!

Ο Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε εκπληκτικό αυτό που λέχθηκε προχθές από τον κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλο. Είπε ο κ. Παπαδόπουλος ότι «είναι απαίτησή μας προτού προχωρήσει η κ. Λουτ, η τουρκική πλευρά να καταθέσει τις θέσεις της στα έξι κεφάλαια του ΓΓ ή να τοποθετηθεί στις θέσεις που καταθέσαμε εμείς». Θέλουν δηλαδή, παρατήρησε, να γίνουν διαπραγματεύσεις προτού καν αυτές αρχίσουν!

«Δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης, μας επιβεβαιώνει καθημερινά. Δεν έχει όραμα για την επανενωμένη Κύπρο. Αντιθέτως, με τη στάση του, υποβοηθά την τουρκική αδιαλλαξία», κατήγγειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημειώνοντας ότι σκορπιέται στον κόσμο η απαισιοδοξία ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί. Το χειρότερο, πρόσθεσε, δημιουργείται χώρος για να μπουν πάνω άλλες ιδέες στο τραπέζι. Μέχρι και ιδέες που υποβάλλουν τη διχοτόμηση της Κύπρου. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι «δεν θα κουραστούμε να το λέμε. Η διχοτόμηση ήταν ο στόχος όσων διέταξαν το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, ήταν το όραμα του Ραούφ Ντενκτάς. Δεν πρόκειται ποτέ να την αποδεχτούμε».

Από το 2012 περιμένουμε…

Σε ό,τι αφορά στις αναφορές του κ. Αναστασιάδη στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ΑΝΤ1, στην πρότασή του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Α. Κυπριανού σημείωσε ότι «ακόμα περιμένουμε να μας πει ποιες αρμοδιότητες θέλει να μεταφερθούν από το κεντρικό κράτος στις συνιστώσες οντότητες. Από το 2012 ακόμα περιμένουμε να μας πει»…

Ο Α. Κυπριανού διαμήνυσε ότι «δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τους πάντες για πάντα. Αυτό οφείλουν να το καταλάβουν. Εδώ και μια εβδομάδα περιμένουμε να μας πουν ποιες ενέργειες έκαναν αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ. Μας έλεγαν και μας ξαναέλεγαν ότι θωράκισαν την ΑΟΖ με την πολιτική και τις συνεργασίες τους. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι διάτρητη. Το Μπαρμπαρός βολτάρει ελεύθερα στα αδειοδοτημένα οικόπεδα, δίχως κανένας από τη διεθνή κοινότητα να αντιδρά. Λένε ότι προβαίνουν σε ενέργειες αλλά δεν μπορούν να τις δημοσιοποιήσουν γιατί θα ακυρωθούν. Το καθετί κρίνεται από το αποτέλεσμα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών τους».

Καταλήγοντας ο Α. Κυπριανού κάλεσε όλους να υψώσουν το ανάστημα σημειώνοντας ότι «η Κύπρος δεν θα γίνει καλύτερη από μόνη της. Ούτε η Ευρώπη θα γίνει καλύτερη από μόνη της. Είναι η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή. Είμαστε η φωνή που πάλεψε και παλεύει για τους πολλούς. Είμαστε η φωνή των πολλών στην Κύπρο, η φωνή των πολλών στην Ευρώπη. Μια φωνή που κάνει τη δύναμη απόφαση, μια φωνή που με τη στήριξη και τη δουλειά όλων μας τον Μάιο θα ακουστεί δυνατά».