Με τη συμβολή του ΑΚΕΛ απέκτησε «δόντια» η Αρχή κατά της Διαφθοράς

Την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου χαιρετίζουν κυβέρνηση και κόμματα 

Με την ουσιαστική συμβολή του ΑΚΕΛ απέκτησε «δόντια» η Αρχή κατά της Διαφθοράς, το νομοθετικό πλαίσιο της οποίας ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι το πρόβλημα με τη διαφθορά δεν είναι το νομοθετικό πλαίσιο αφού η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της πολλά νομοθετικά εργαλεία, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης. Ανέφερε ότι πολλές από τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς υιοθετήθηκαν στο κείμενο του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα τη βελτίωση και την ενίσχυσή του. Βοηθήσαμε, σημείωσε, να αποκτήσει «δόντια» η Αρχή αφού το αρχικό νομοσχέδιο είχε ως σκοπό να εξυπηρετήσει μόνο τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης. Έχουμε, είπε, σήμερα ένα κείμενο που μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς. Παράλληλα, είπε ότι δεν τρέφουν αυταπάτες με δεδομένο ότι τα επίπεδα διαφθοράς και διαπλοκής είναι πολύ αυξημένα και θεωρούν ότι η παρούσα η κυβέρνηση δεν είναι αυτή που μπορεί να δώσει τη λύση.

Την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου χαιρέτισε χθες και η προεδρία της Δημοκρατίας επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «θα είναι διαρκής η προσπάθεια για καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο».

Την ψήφιση των νομοσχεδίων για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και τη διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων χαιρετίζει η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, σημειώνοντας ότι κατοχυρώνουν τη διαφάνεια.

Σε γραπτή δήλωσή της, η κα Δράκου αναφέρει ότι την Πέμπτη «έγινε ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών και του πολιτικού συστήματος».

Η Υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή έχει όλες τις απαραίτητες εξουσίες ώστε να επιτελέσει με επιτυχία το βαρυσήμαντο έργο της, δεν υπάγεται σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του κράτους και δεν δέχεται εντολές και οδηγίες από οποιονδήποτε αξιωματούχο. Έχει δικό της προϋπολογισμό και καθορίζει η ίδια τις ανάγκες της, προσθέτει.

Την ψήφιση των νομοσχεδίων χαιρέτισαν χθες ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, ενώ το Κίνημα Οικολόγων εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για την καταψήφιση της κρίσιμης τροπολογίας που κατέθεσε στη χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής και αφορά την ενίσχυση της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς με την απόδοση ανακριτικών εξουσιών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy