Με την συμμετοχή Μπλίνκεν και Λαβρόφ άρχισε η σύνοδος των ΥΠΕΞ της G 20 στο Μπαλί

Με την συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, που δεν είχαν συναντηθεί μέχρι τώρα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, άρχισε σήμερα στο Μπαλί η σύνοδος των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της G20.

Η Ρέτνο Μαρσούντι, η Υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, που φιλοξενεί την σύνοδο, κάλεσε με την έναρξη της συνεδρίασης να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Έχουμε την ευθύνη να τερματίσουμε τον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν και να ρυθμίσουμε τις διαφωνίες μας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, όχι στο πεδίο της μάχης», τόνισε η Ινδονήσια ΥΠΕΞ.

Η κ. Ρέτνο πρόσθεσε ότι η πολυμερής συνεργασία είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνοδος των επικεφαλής της διπλωματίας της Ομάδας των Είκοσι πιο ανεπτυγμένων κρατών της υφηλίου θα προσφέρει τρόπο να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της σύρραξης.

Η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της σε όλο τον κόσμο, στα πεδία της οικονομίας και της γεωπολιτικής, θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών, όμως η εξεύρεση συναίνεσης αναγγέλλεται δύσκολη και οι ανταλλαγές αναγγέλλονται τεταμένες, ειδικά αυτές ανάμεσα στους Δυτικούς και τη Μόσχα.

Κίνα – Ρωσία

Στο περιθώριο της συνόδου στο Μπαλί, χθες Πέμπτη είχαν συνάντηση ο Κινέζος ΥΠΕΞ με τον Ρώσο ομόλογό του. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Πεκίνο, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι είπε ότι Κίνα και Ρωσία διατηρούν τις ανταλλαγές τους στο φυσιολογικό επίπεδο και προωθούν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, παραμερίζοντας οποιαδήποτε «επέμβαση» και επιδεικνύοντας την «ισχυρή ανθεκτικότητα» και τη «στρατηγική αποφασιστικότητα» των σχέσεών τους.

Η Κίνα θα ταχθεί υπέρ κάθε προσπάθειας που μπορεί να οδηγήσει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, τόνισε ο κ. Ουάνγκ στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, προστίθεται στην ανακοίνωση Τύπου του κινέζικου ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.