Με τις «πλάτες» του Μαουρίσιο Μάκρι το πραξικόπημα κατά του Έβο Μοράλες

Ο τότε Πρόεδρος της Αργεντινής έστειλε παράνομα αεροσκάφος γεμάτο εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών στην de facto κυβέρνηση της Βολιβίας, για να καταστείλει τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του πραξικοπήματος


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

O συντονισμός και η συνεργασία των αντιδραστικών κυβερνήσεων στη Νότια Αμερική είναι ένα ιστορικό γεγονός και αποδείχτηκε περίτρανα στη διάρκεια των δεκαετιών του ’70 και του ’80, όταν οι δικτατορίες της περιοχής οργάνωσαν το διαβόητο «Σχέδιο Κόνδωρ» για να απαγάγουν και να εξαφανίσουν αγωνιστές σε όποια χώρα κι αν βρίσκονταν.

Αυτή η συνεργασία σε έκνομες δράσεις συνεχίζεται και σήμερα, με το πιο πρόσφατα αποκαλυφθέν κεφάλαιό της να διαδραματίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ Αργεντινής και Βολιβίας, όταν ο τότε Πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, έστειλε παράνομα αεροσκάφος γεμάτο εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών στην de facto κυβέρνηση της Βολιβίας, για να καταστείλει τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του πραξικοπήματος κατά του Εβο Μοράλες.

Πλέον η νέα κυβέρνηση του MAS στη Βολιβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να καθίσει ο Μάκρι στο εδώλιο της εθνικής της Δικαιοσύνης, ενώ στην Αργεντινή η κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες ζήτησε τη δίωξη του πρώην Προέδρου Μάκρι κι άλλων οκτώ αξιωματούχων, στενών συνεργατών του.

Στις 10 Νοεμβρίου 2019, με την παρέμβαση του στρατού, ο Έβο Μοράλες ανατράπηκε στη Βολιβία. Αμέσως ξεκίνησε η άγρια καταστολή των διαμαρτυριών που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα. Η de facto κυβέρνηση της Ζανίν Άνιες ζητούσε βοήθεια από «φίλες κυβερνήσεις» για να μπορέσει να επικρατήσει.

Ο Μάκρι, που μόλις είχε χάσει τις εκλογές, τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς ήταν ακόμη πιο πρόθυμος να στηρίξει με κάθε τίμημα (όπως ανέλυσε ο Λουίς Μπρουστάιν στην εφημερίδα Pagina12) τους ιδεολογικούς του συμμάχους στην περιοχή, γι’ αυτό και δεν δίστασε να στείλει ένα οπλοστάσιο καμουφλαρισμένο ως τμήμα μιας διπλωματικής αποστολής.

Είναι έτσι που δύο ημέρες μετά το πραξικόπημα, στις 12 Νοεμβρίου, απογειώθηκε από το Παλομάρ της Αργεντινής και έφτασε στη Βολιβία την επομένη αεροσκάφος Lockheed C130 Hercules: μετέφερε παράνομα κατασταλτικό εξοπλισμό, αφού δεν είχε δηλωθεί στις αρμόδιες Αρχές της χώρας ούτε είχε λάβει έγκριση της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας και διάδοχος του Έβο Μοράλες, Λουίς Άρσε, καταγγέλλει πως ο οπλισμός που έστειλε η Αργεντινή χρησιμοποιήθηκε για την καταστολή των κινητοποιήσεων κατά του πραξικοπήματος. Η Άνιες και ο Υπουργός της των Εσωτερικών, Αρτούρο Μουρίγιο, θα δικαστούν στη Βολιβία μαζί με άλλους συλληφθέντες πραξικοπηματίες, μεταξύ άλλων και για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Σακάμπα και τη Σενκάτα. Οι Αρχές της χώρας διερευνούν τώρα το ενδεχόμενο να καλέσουν τον Μαουρίσιο Μάκρι να δώσει απαντήσεις για την παράνομη αποστολή αυτού του υλικού αλλά και για αυτά τα εγκλήματα.

Το «ευχαριστήριο» γράμμα

Την καταγγελία έκανε επίσημα ο Υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Ροχέλιο Μάιτα, παρουσιάζοντας μάλιστα και γράμμα τού τότε διοικητή της βολιβιάνικης Αεροπορίας, Γκονσάλο Τερσέρος Λάρα, προς τον τότε πρέσβη της Αργεντινής, με τον οποίο ευχαριστεί την κυβέρνηση Μάκρι για τη συνεργασία της και τον οπλισμό που πρόσφερε: 40.000 φυσίγγια Τ12/70 (για καραμπίνες), κάπου 100 βομβίδες δακρυγόνων και λίγες ακόμη χημικών αερίων.

«Διαψεύδω με τον πιο σθεναρό τρόπο αυτές τις κατηγορίες», τουίταρε ο πρώην Πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι, ενώ η υπεράσπιση του Τερσέρος Λάρα, που ήδη έχει συλληφθεί, επιμένει πως το ευχαριστήριο γράμμα είναι πλαστό. Οι εξελίξεις στο Μπουένος Άιρες είναι πλέον ραγδαίες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.