Με το μπετόν δεν κτίζουμε πολιτισμό

Της Χρυστάλλας Χαραλάμπους

Χτίζονται πύργοι στη Λεμεσό και οι αρμόδιοι αδιαφορούν για το κακό που προξενείται στην όμορφη πόλη. Δεν θέλουν Τόκιο οι πολίτες, θέλουν την Κύπρο που κάποιοι άλλοι θέλουν να ξεγράψουν, καταχράζοντας κάθε μέσο που τους παρέχει η πολιτεία. Θέλουμε τη Λεμεσό που ξέρουμε, που θέα έχει τη θάλασσα.

Τουλάχιστον, καλό θα ήταν να υπάρξει μια αμοιβαία ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη φύση και τον πολιτισμό, που δεν θα εξυπηρετεί το συμφέρον των λίγων, αλλά των πολλών. Η πολιτική παρέμβαση θα έπρεπε να εξυπηρετεί ολόκληρο το λαό και αυτός ο προγραμματισμός και η αδειοδότηση έργων ανάπτυξης δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα έπρεπε να είναι μια διαδικασία η οποία να ρυθμίζεται με διαδικασίες όπως προνοεί η νομοθεσία και οι ευρωπαϊκές οδηγίες, με τα εγκεκριμένα σχέδια ανάπτυξης και τις βασικές αρχές της πολεοδομικής επιστήμης. Ωστόσο, βλέπουμε την παραβίαση που υπάρχει. Σωστό θα ήταν να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός.

Να περιλαμβάνει και τα ψηλά κτίρια και να βοηθά, αν μη τι άλλο, ώστε να δημιουργήσουμε πιο βιώσιμες πόλεις που να εξυπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες στο σύνολό τους. Πόλεις όμορφες, γεμάτες πολιτισμό. Γιατί και σε αυτόν το τομέα πιάνουμε πάτο. Ενδεικτικά τα όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα με την περίπτωση του Χαμπή.

Ευτυχώς όμως που οι πολίτες έδειξαν, με τη συγκινητική μαζική κινητοποίησή τους, τι πραγματικά επιθυμούν. Θέλουν τον χαράκτη Χαμπή που, με την εξαίρετη δουλειά του, μας έκανε υπερήφανους, καθώς έτυχε αναγνώρισης από τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα και αγκαλιάστηκε από τους Κυπρίους. Τα έργα του διακοσμούν τον πολιτισμό της Κύπρου και τον προωθούν.

Αν και έπρεπε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να διασφαλίζει και να προστατεύει το έργο τέτοιων ατόμων, είδαμε την Πολιτεία, σε μία χώρα που αγαπά τον πολιτισμό της, να να μάχεται για το αντίθετο. Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δεν αντέδρασε γρήγορα. Χρειάστηκαν μέρες για να τεθεί, αισίως, σε επαναλειτουργία η σχολή του Χαμπή.

Τουλάχιστον δείξε ενδιαφέρον έστω και τώρα κύριε Πρόεδρε για το πραγματικό πρόβλημα της παιδείας, χωρίς να το μετατοπίζεις σε δευτερεύοντα ζητήματα. Δεν θέλουμε ιδιωτική παιδεία, η τσέπη, ξέρετε, μερικών, δεν τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Θέλουμε μία Παιδεία για όλους και η οποία να προάγει τον πολιτισμό, χωρίς να νοιάζεται για το χρήμα. Στην Κύπρο του 21ου αιώνα που πέρυσι ανέδειξε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο πολιτισμός, η κουλτούρα και η φυσική ομορφιά πεθαίνουν.

Με σταθερά βήματα… πίσω, μας παίρνουν τον ήλιο από τα μάτια, κτίζοντας ουρανοξύστες, καζίνο και ξενοδοχεία στις Θαλασσινές Σπηλιές. Νομίζω αντί να σκοτώνουμε το μέλλον των παιδιών, να το αφήσουμε να αναπνεύσει. Χρειάζεται το κίνητρο ώστε τα παιδιά να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο και όλα αρχίζουν από την παιδεία.

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.