Με το νου μας μπαϊράμι…

Της
Νίκης Κουλέρμου

 

 

Έχει εκατοντάδες φορές λεχθεί από ειδήμονες ότι αν ο αγωγός EastMed δεν αποδειχθεί βιώσιμος, τότε θα είναι ένα όνειρο η κατασκευή του. Στη συνέντευξή του της περασμένης Κυριακής (13/3/2022) ο δρ Χαράλαμπος Έλληνας ερωτηθείς για τα σενάρια αναβίωσης του έργου, υπό την πίεση της απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και τα πήγαινε-έλα των αρχηγών Ισραήλ και Ελλάδας στην Κύπρο και στην Τουρκία, ανέφερε ότι αυτά λέγονται στην περιοχή μας και ίσως να ικανοποιούν «συνωμοσιακές θεωρίες». Επανέλαβε πως «είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Ένας τέτοιος αγωγός χρειάζεται 5 χρόνια να κατασκευαστεί και τουλάχιστον 20 χρόνια λειτουργίας, δηλαδή μέχρι τουλάχιστον το 2045 για να ανακτήσει την επένδυση –κάπου $8 δις- και να επιστρέψει τα απαιτούμενα κέρδη για να δικαιολογήσει το έργο, είτε μέσω του EastMed είτε μέσω Τουρκίας. Με την Ευρώπη να δίνει προτεραιότητα στην ολοταχώς μετάβαση σε ΑΠΕ και καθαρές πηγές ενέργειας και στην επιτάχυνση απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, η ΕΕ δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσει να αγοράζει αυτό το φυσικό αέριο καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Με τέτοιες αβεβαιότητες είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες επενδύσεις».

Και όμως, η Υπουργός Ενέργειας ερωτηθείσα σχετικά χθες άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λέγοντας από τη μια πως «αν θα γίνει ο αγωγός EastMed, σίγουρα θα εξαρτηθεί από τις επιβεβαιωμένες ποσότητες που είναι διαθέσιμες για εξαγωγή», και από την άλλη πως «αυτή τη στιγμή σίγουρα τα κοιτάσματα της Κύπρου που είναι επιβεβαιωμένα δεν είναι αρκετά, αλλά εάν υπάρχει ενδιαφέρον από το Ισραήλ, τότε θα μπορούσε σίγουρα ο EastMed να αποτελέσει μία επιλογή».

Επιμένουμε να αγνοούμε το γεγονός ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα για εγκατάλειψη του EastMed, προβάλλοντας το αιτιολογικό ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο και ότι αυτή η θέση τους δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία…

Η παράμετρος «ΗΠΑ» είναι προφανώς πολύ σημαντική, έχοντας υπόψη ότι αυτή επηρεάζει τις αποφάσεις της ΕΕ και σύρει τη γηραιά ήπειρο σε αποφάσεις πρωτόγνωρες για τις γεωπολιτικές σχέσεις της και το σύστημα ασφάλειας στην περιοχή. Οι ίδιες οι ΗΠΑ και ειδικά οι εταιρείες της, που εξάγουν σε υψηλές τιμές το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από την απαγόρευση στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και το πάγωμα του Nord Stream 2, παρά τις διαμαρτυρίες της Γερμανίας και Ολλανδίας. Κατά δεύτερον, οι ΗΠΑ έχουν καταφύγει στο βενεζουαλικό πετρέλαιο, κάνοντας μεταστροφή από τις κυρώσεις σε βάρος της γείτονός τους το 2019.

Δηλαδή οι ΗΠΑ είναι κυρίαρχες στις αποφάσεις που τους αφορούν, αλλά επηρεάζουν και τις αποφάσεις της ΕΕ, φθάνει να συντηρούν τον αιώνιο εχθρό, τη Ρωσία. Από την άλλη, η Τουρκία είναι σύμμαχός τους στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου αν θα έδιναν τις ευλογίες τους στον EastMed, εκτός από τη βιωσιμότητά του τα άλλα κριτήρια θα ήταν επίσης γεωπολιτικά και θα φιλτράρονταν μέσα από τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Και μόνον. Άρα, τοις φρονίμοις ολίγα κύριοι. Να μην κάνουμε με το νου μας μπαϊράμι και να χρησιμοποιούμε το έργο και την προοπτική του ως κουτόχορτο για τους ιθαγενείς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy