Με το σταγονόμετρο τα δάνεια παρά την επιδότηση του επιτοκίου

  Παιχνίδια από τις τράπεζες, οι οποίες πιέζουν για επαναφορά του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων

 

Οι τράπεζες προχωρούν σε παιχνίδια εν μέσω κρίσης, αφού μετρούν με το σταγονόμετρο τα νέα δάνεια και πιέζουν για επαναφορά του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας, την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου παραχωρήθηκαν συνολικά 2,096 εκατ. ευρώ καθαρά νέα δάνεια (εξαιρουμένων των αναδιαρθρώσεων), σε σύγκριση με 2,837 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Δηλαδή μειώθηκαν κατά 26,1%, παρά τα σχέδια επιδότησης του επιτοκίου από το κράτος τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από τον Μάρτιο και έπειτα.

Στα νοικοκυριά παραχωρήθηκαν νέα δάνεια συνολικού ύψους 944 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 1,122 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 15,9%. Μάλιστα τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία καλύπτονται στην πλειοψηφία τους από το σχέδιο επιδότησης του επιτοκίου, μειώθηκαν κατά 14,8% (από  801 εκατ. ευρώ σε 682 εκατ. ευρώ). Επίσης τα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν κατά 11,8% (από 149 εκατ. ευρώ σε 131 εκατ. ευρώ), ενώ τα λοιπά δάνεια μειώθηκαν κατά 24,1% (από 172 εκατ. ευρώ σε 131 εκατ. ευρώ).

Στις επιχειρήσεις η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου παραχωρήθηκαν συνολικά 1,152 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 1,716 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Δηλαδή μειώθηκαν κατά 32,9%. Πιο συγκεκριμένα, τα δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκαν κατά 19,5% (από 389 εκατ. ευρώ σε 314 εκατ. ευρώ), ενώ τα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκαν κατά 36,8% (από 1,326 εκατ. ευρώ σε 838 εκατ. ευρώ). Επισημαίνεται επίσης ότι τα δάνεια πέρα του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία συνδέονται με τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, απορρόφησαν το 72,8% του συνόλου των νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις, ενώ τα δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία συνδέονται με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απορρόφησαν μόλις το 27,2%.

 

Δάνεια με επιδότηση του επιτοκίου

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, από τον Μάρτιο που τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα επιδότησης του επιτοκίου μέχρι τον Σεπτέμβριο εντάχθηκαν συνολικά 2.902 δάνεια ύψους 450 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 2.215 στεγαστικά δάνεια ύψους 131,4 εκατ. ευρώ, καθώς και 687 δάνεια προς επιχειρήσεις ύψους 159 εκατ. ευρώ.

Ο μέσος όρος του κάθε στεγαστικού δανείου είναι 131.360 ευρώ (και μέσο επιτόκιο 1,93%), ενώ ο μέσος όρος του κάθε επιχειρηματικού δανείου είναι 231.466 ευρώ (και μέσο επιτόκιο 2,84%).

 

«Σφάζουν» οι χρεώσεις των τραπεζών

 

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Νοέμβριο ο μέσος όρος του επιτοκίου στα νέα στεγαστικά δάνεια ανήλθε στο 2,1%, ενώ το συνολικό ετήσιο ποσοστό επιβάρυνσης (περιλαμβάνει εκτός από το επιτόκιο και τις συναφείς επιβαρύνσεις, όπως το κόστος έρευνας, διαχείρισης, κατάρτισης εγγράφων, εγγυήσεων κ.λπ.) ανήλθε στο 2,78%. Επίσης, ο μέσος όρος του επιτοκίου στα νέα επιχειρηματικά δάνεια για ποσά κάτω του 1 εκατ. ευρώ ανήλθε στο 3,23%, ενώ για ποσά πέραν του 1 εκατ. ευρώ ανήλθε στο 2,93%.

Επισημαίνεται ότι με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (τα οποία αφορούν τις συστημικές τράπεζες), οι κυπριακές επιχειρήσεις οι οποίες καταφέρνουν να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες καλούνται να πληρώσουν σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο ο δείκτης του κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις είναι 3,04%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 1,53%. Μάλιστα, η Κύπρος βρίσκεται στην πέμπτη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια. Επίσης, πολύ πιο υψηλά από το μέσο όρο της ευρωζώνης είναι και τα επιτόκια τα οποία καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά. Ενδεικτικά, ο σύνθετος δείκτης του κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας είναι 2,12%, ενώ στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι 1,36%. Σημειώνεται επίσης ότι στην υπό αναφορά κατηγορία η Κύπρος βρίσκεται στην έβδομη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy