Με το βλέµµα στη νέα ακαδηµαϊκή χρονιά και µε έγνοια για τη νέα κατάσταση πραγµάτων οι φοιτητές

Έλα στο Google News
  • Τα ευμετάβλητα δεδομένα ελέω πανδημίας δημιουργούν επιπλέον προβληματισμό και άγχος 
  • Η στήριξη στους φοιτητές από το κράτος εξακολουθεί να δέχεται περικοπές

 

 

Του

Ειρηναίου Πίττα

Η ανακοίνωση των αποτελεσµάτων πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα της Κύπρου σήµανε ουσιαστικά την ολοκλήρωση της περσινής σχολικής χρονιάς. Πλέον, οι απόφοιτοι σκέφτονται τα επόµενα χρόνια που θα τους βρουν σε νέο περιβάλλον. Είτε αυτό είναι εργασιακό, είτε ακαδηµαϊκό. Σε σχέση µε τα πανεπιστήµια, τα θέµατα που απασχολούν τους φοιτητές είναι πολλά, µε τους νεοεισερχόµενους, για τους οποίους τα δεδοµένα είναι εντελώς νέα, να έχουν ακόµα περισσότερες ανασφάλειες, ανησυχίες και επιφυλάξεις. Η πανδηµία, µε τα δεδοµένα να µεταβάλλονται συνεχώς, δηµιουργεί επιπλέον ζητήµατα, τα οποία εντείνουν τους προβληµατισµούς των φοιτητών, αλλά και των γονέων τους.

Ερωτηµατικό η λειτουργία των πανεπιστηµίων

∆ιανύοντας ένα νέο κύµα πανδηµίας και µε ανοικτό το ενδεχόµενο έξαρσης το φθινόπωρο, είναι ακόµα άγνωστο κατά πόσον τα µαθήµατα στα πανεπιστήµια θα διεξάγονται εξ αποστάσεως ή διά ζώσης. Τα πανεπιστήµια πάντως, έχοντας και την εµπειρία της περσινής χρονιάς, παρουσιάζονται έτοιµα για κάθε ενδεχόµενο. Ήδη, στο Πανεπιστήµιο Κύπρου υπάρχει η σκέψη για διά ζώσης εκπαίδευση, νοουµένου ότι οι φοιτητές θα είναι εµβολιασµένοι ή θα έχουν safepass. Μιλώντας στον «Άστρα» τις προηγούµενες µέρες, ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε ότι τόσο οι εργαζόµενοι όσο και οι φοιτητές που δεν έχουν εµβολιαστεί θα πρέπει να προσκοµίζουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ µε ισχύ 72 ώρες.

Η πρόθεση του Πανεπιστηµίου Κύπρου µοιάζει θετική ως προς το υγειονοµικό µέρος, ωστόσο το γεγονός ότι τα rapid tests θα χρεώνονται από 1η Αυγούστου προκάλεσε αντιδράσεις. Σύµφωνα µε την Κωνσταντίνα Χρυσάνθου, εκπρόσωπο της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών στο Πανεπιστήµιο Κύπρου, µετά το άκουσµα της σκέψης από τον πρύτανη υπάρχουν αντιδράσεις για ρυθµίσεις που θα αποκλείουν φοιτητές από την πανεπιστηµιακή κοινότητα. Τόνισε ότι οι φοιτητές που δεν θέλουν, για δικούς τους λόγους να εµβολιαστούν, δεν είναι δυνατό να επιβαρύνονται οικονοµικά µε περίπου τρία τεστ την εβδοµάδα.

Η Κωνσταντίνα Χρυσάνθου επεσήµανε επίσης την ανάγκη ενηµέρωσης των φοιτητών σχετικά µε την ασφάλεια και αποτελεσµατικότητα των εµβολίων. Όπως είπε, υπάρχουν πολλοί φοιτητές που δεν εµβολιάζονται όχι λόγω αµέλειας ή απερισκεψίας, αλλά επειδή η ίδια η Πολιτεία δεν κατάφερε να τους πείσει. Σηµειώνεται ότι επί τούτου, σύµφωνα µε ενηµέρωση που έδωσε ο Υπουργός Παιδείας στην Επιτροπή Παιδείας, την περασµένη εβδοµάδα, θα αναληφθεί πρωτοβουλία σε συνεργασία µε τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα, ώστε να λειτουργήσει πρόγραµµα εµβολιασµού των φοιτητών µε τη συνδροµή των κλάδων σπουδών Ιατρικής και Νοσηλευτικής.

Ανεπαρκής η στήριξη εν µέσω πανδηµίας

Παρά τα νέα δεδοµένα και τις νέες ανάγκες που δηµιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδηµίας, η στήριξη στους φοιτητές από το κράτος εξακολουθεί να δέχεται περικοπές.

Ενδεικτικά οι αποκοπές στη Φοιτητική Μέριµνα και εντεύθεν αγγίζουν τα 24 εκατοµµύρια ευρώ, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση για στήριξη των φοιτητών, ούτε εν µέσω πανδηµίας.

Ο εκπρόσωπος της Προοδευτικής στην Παγκύπρια Οµοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), Λένος Χριστοφόρου, επεσήµανε στη «Χαραυγή» ότι υπήρξαν και πέρσι αποκοπές 2 εκατοµµυρίων από τις υποτροφίες του ΙΚΥΚ. Σε σχέση µε τη φοιτητική χορηγία, επεσήµανε πως η διαδικασία υποβολής αίτησης άλλαξε από τον περασµένο ∆εκέµβρη και έχει απλοποιηθεί. Υπογράµµισε, ωστόσο, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η στήριξη να µην είναι στοχευµένη και εν τέλει να δηµιουργηθούν άλλα προβλήµατα. Το µέλος της ΠΟΦΕΝ στάθηκε επίσης στα έξοδα για αγορά βιβλίων, τα οποία πλέον δεν συµπεριλαµβάνονται στα επιδόµατα και όπως είπε είναι ένα σηµαντικό κονδύλι για κάθε φοιτητή.

Ένα διαχρονικό πρόβληµα είναι η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων από την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριµνας. Το ζήτηµα προκύπτει λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης της Υπηρεσίας και δεν έχει επιλυθεί.

Δεν μειώνονται τα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήµια, το ύψος των διδάκτρων παραµένει σταθερό παρά το ότι τα έξοδα των πανεπιστηµίων µειώθηκαν µε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Για να διασφαλιστεί µάλιστα ότι δεν θα αυξηθούν, ο Υπουργός Παιδείας εξέδωσε διάταγµα σύµφωνα µε το οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης των ήδη εγκεκριµένων διδάκτρων για το ακαδηµαϊκό έτος 2022 – 2023. Ο Λένος Χριστοφόρου τόνισε πως πέρσι οι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστηµίων πλήρωναν για υπηρεσίες χωρίς να πηγαίνουν στους χώρους του πανεπιστηµίου. Όπως είπε, το θέµα τέθηκε σε όλες τις Πρυτανείες από την ΠΟΦΕΝ, χωρίς ανταπόκριση.

Η εξ αποστάσεως δεν µπορεί να συγκριθεί µε τη διά ζώσης

Κοινή διαπίστωση και των δύο ήταν ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν µπορεί σε καµία περίπτωση να συγκριθεί µε τη διά ζώσης, πόσω µάλλον να την αντικαταστήσει. Το µέλος της ΠΟΦΕΝ τόνισε ότι µεγάλο πλήγµα από την πανδηµία δέχθηκε η ποιότητα της παρεχόµενης εκπαίδευσης. Παρά τις προσπάθειες καθηγητών και φοιτητών, πρόσθεσε, υπήρχαν δυσκολίες οι οποίες ήταν αντικειµενικά αδύνατο να αντιµετωπιστούν. Έφερε ως παράδειγµα τις θετικές επιστήµες ή τις επιστήµες υγείας, οι οποίες απαιτούσαν εργαστηριακά µαθήµατα τα οποία δεν µπορούσαν να διεξαχθούν στο βαθµό που προβλέπεται.

 

 

 

Δίπλα στους φοιτητές η Προοδευτική

Η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών είναι δίπλα στους φοιτητές σε όλους τους χώρους σπουδών. Είτε ξεκινάς τώρα τις σπουδές, είτε συνεχίζεις, η Προοδευτική, με άτομα σε όλους τους χώρους σπουδών, σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό, βοηθά τους φοιτητές, από τα πιο μικρά στα πιο μεγάλα. Είτε αυτό είναι εξεύρεση σπιτιού, εξεύρεση συγκατοίκου, πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο, το τμήμα ή την πόλη σπουδών.

Η Προοδευτική είναι δίπλα στους νεοεισερχόμενους σε αυτό το νέο ξεκίνημα, για να τους βοηθήσει στην προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον, αλλά και αρωγός σε όσους βρίσκονται μεσούσης των σπουδών τους, εν μέσω πανδημίας.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22377315 ή στην ιστοσελίδα και τις σελίδες της Προοδευτικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.