Με βούλα ΔΗΣΥ οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος

ΕΕ: «Ανυπαρξία πολιτικής στην ανάπτυξη ΑΠΕ για ηλεκτρική ενέργεια»

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να εφαρμόσουν πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον και την κοινωνία, υποδεικνύει το ΑΚΕΛ το οποίο παραπέμπει παράλληλα στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν στην οποία αναφέρεται ρητά ότι παρατηρείται ανυπαρξία οποιασδήποτε πολιτικής σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ΑΠΕ στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, της θέρμανσης – ψύξης και των μεταφορών.

«Την ανυπαρξία αυτή την πληρώνουμε όλοι πολύ ακριβά καθημερινά», υποδεικνύει χαρακτηριστικά το ΑΚΕΛ σε χθεσινή του ανακοίνωση, παραθέτοντας ενδεικτικά τις εγκληματικές παραλείψεις της κυβέρνησης ΔΗΣΥ τα τελευταία χρόνια, όπως η καθυστέρηση στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, η απουσία οποιασδήποτε πολιτικής σε ό,τι αφορά τη χρήση ΑΠΕ στα μέσα μαζικής μεταφοράς και η αποτυχία έγκαιρης εισαγωγής φυσικού αερίου ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων και κατ’ επέκταση οι λογαριασμοί της ΑΗΚ.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τα «δεσμεύομαι» του Αβέρωφ Νεοφύτου, το ΑΚΕΛ υποδεικνύει ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ μαρτυρούν ότι είναι ελάχιστη η βαρύτητα που δίνουν σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. Επισημαίνεται εξάλλου ότι την ώρα που ο Αβ. Νεοφύτου προβαίνει σε εξαγγελίες, η Κύπρος παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ακόμη, επισημαίνεται ότι λόγω των πράξεων και των παραλείψεων της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, η Κύπρος εισέπραξε τα τελευταία χρόνια πολλές επιστολές από την ΕΕ με πιο πρόσφατη την αιτιολογημένη γνώμη για τη μη μεταφορά της οδηγίας για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης.

Το ΑΚΕΛ υπενθυμίζει τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε για τα θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εισήγηση η οποία κατατέθηκε εδώ και μήνες από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για την ανάπτυξη ΑΠΕ ώστε να μειωθούν οι τιμές. Παρά ταύτα, όπως επισημαίνεται, η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα καθιστώντας τη χώρα ουραγό στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στο ρεύμα, τους ρύπους και την ενεργειακή φτώχεια, παρά το γεγονός ότι διαθέτει «τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες, ιδιαίτερα στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας».

 

ΑΗΚ: Δεν αναμένεται μείωση της τιμής
Δεν αναμένεται μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος πριν τον Μάρτιο του 2023, δήλωσε στον «Άστρα» η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, σημειώνοντας παράλληλα ότι τον τελευταίο χρόνο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 48%.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ΑΗΚ δείχνουν ότι έρχονται νέες αυξήσεις, αφού η σταθμική τιμή καυσίμων έφτασε στα 873,58 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 85% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.