Μέχρι 1η Ιουνίου εφημερεύοντα ιατρεία προσωπικών ιατρών και παιδιάτρων

Έλεγχος από εξωτερικούς συμβούλους και πλαφόν δικαιούχων στους συνταξιούχους ιατρούς

 

Αρκετά ήταν τα προβλήματα και τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης μεταξύ ΟΑΥ και Υπουργού Υγείας, όπου ο τελευταίος κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις για επίλυσή τους, με τον ΟΑΥ να καλείται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαβουλεύσεις και να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν.

Σε σχέση με το «διπλοπόρτι» και τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία κρίνει ως παράνομη τη δραστηριοποίηση γιατρών εκτός ΓεΣΥ σε νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ, η Εισαγγελία ετοιμάζει σχετικά συμβόλαια που απαγορεύουν κάτι τέτοιο και από τούδε και στο εξής, σε όσα νέα νοσηλευτήρια εντάσσονται στο Σύστημα ή σε όσα ανανεώνουν τη σύμβασή τους θα απαγορεύεται η δραστηριοποίηση γιατρών εκτός ΓεΣΥ.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η φοροδιαφυγή ορισμένων παρόχων, με τον υπουργό να εισηγείται όπως για κάθε συμβόλαιο που υπογράφεται μεταξύ ενός παρόχου και ΟΑΥ, να απαιτείται επιπρόσθετα και ένα έντυπο που αποδεικνύει ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις του παρόχου είναι διευθετημένες τα τελευταία επτά χρόνια. Η συγκεκριμένη εισήγηση υιοθετήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ.

Σημαντικό μέρος της σύσκεψης αφορούσε τους Προσωπικούς Ιατρούς και τα προβλήματα που παρουσιάζει ο θεσμός. Σε σχέση με την αμοιβή τους, στόχος είναι οι ανανεώσεις των συμβολαίων τους που θα γίνουν τους επόμενους μήνες να προνοούν αμοιβή και βάσει ποιοτικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, η πρόνοια που θα εφαρμοστεί σταδιακά κάνει λόγο για 70% κατά κεφαλήν και 30% σύμφωνα με τις υπηρεσίες τους. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι προσωπικοί ιατροί και παιδίατροι αμείβονται 100% κατά κεφαλήν, ανάλογα δηλαδή με πόσους ασθενείς έχουν εγγεγραμμένους. Επίσης, δόθηκε από τον Υπουργό Υγείας συγκεκριμένη εισήγηση για πλαφόν εγγεγραμμένων δικαιούχων στους άνω των 75 ετών και άνω των 80 ετών αντίστοιχα. Ακόμα, υπάρχει σκέψη να αυξηθεί η περίοδος μετά την εγγραφή ενός δικαιούχου, που θα δικαιούται να αλλάξει ιατρό, ώστε να περιοριστεί η «πίεση» που δέχονται οι γιατροί από ασθενείς. Ο ΟΑΥ θα μελετήσει τα πιο πάνω και εάν έχει διαφορετικές προτάσεις θα τις συζητήσει με τον υπουργό.

Όσον αφορά τις καταχρήσεις, μέσω διαγωνισμού θα υπογραφούν συμβάσεις με εξωτερικούς συμβούλους με γνώσεις σε θέματα υγείας και ελέγχου υγείας, οι οποίοι θα ελέγξουν τις μεγάλες αμοιβές νοσηλευτηρίων και προσωπικών ιατρών, αλλά και θα πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους. Ο έλεγχος θα γίνεται κάθε χρόνο και οι σύμβουλοι θα καταθέτουν εισηγήσεις. Παράλληλα, ο υπουργός κάλεσε τον ΟΑΥ να προχωρήσει σε βελτιώσεις στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η υιοθέτηση των πιο πάνω εισηγήσεων θα έχει ως αποτέλεσμα από τη μια την επίλυση προβλημάτων και από την άλλη τη βελτίωση του Συστήματος.

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy