Μέχρι και σε ένα έτος φυλάκιση καταδικάστηκαν 16 άτομα στο Βέλγιο που παρουσίασαν πλαστά τεστ PCR για να ταξιδέψουν

Σε ποινές φυλάκισης, με τη μεγαλύτερη να έχει διάρκεια ενός έτους, καταδικάστηκαν την Τετάρτη από το ποινικό δικαστήριο των Βρυξελλών 16 άτομα τα οποία είχαν επιχειρήσει να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών παρουσιάζοντας πλαστά τεστ PCR τους περασμένους μήνες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir».

Πρόκειται για τις πρώτες διώξεις και καταδίκες για χρήση πλαστών PCR στη χώρα, όπου καταγράφηκαν μέχρι στιγμής 820 τέτοιες περιπτώσεις. Όπως σημειώνεται, περίπου 80% των υποθέσεων έκλεισαν με την επιβολή και την πληρωμή προστίμου 750 ευρώ.

Όσοι δεν αποδέχθηκαν να καταβάλουν πρόστιμο διώκονται ποινικά σε ομάδες. Από την πρώτη ομάδα των 16, 12 άτομα δεν προσήλθαν στη δίκη και καταδικάστηκαν ερήμην. Έντεκα από τους 16 καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 1600 ευρώ για πλαστογραφία, ενώ το δωδέκατο άτομο έλαβε τη διπλάσια ποινή, δηλαδή φυλάκιση ενός έτος, καθώς ήταν πράγματι φορέας του κορωνοϊού όταν παρουσίαζε το πλαστό PCR.

Ακόμα ένα άτομο που επέμεινε πως δεν ήταν ένοχο καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 800 ευρώ. Τα υπόλοιπα τρία άτομα καταδικάστηκαν σε 60 ώρες κοινωνικής εργασίας με εναλλακτική φυλάκιση ενός έτους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το δικαστήριο έκανε λόγο για «εγωιστική συμπεριφορά χωρίς φραγμούς» και πως οι κατηγορούμενοι έθεσαν σε κίνδυνο την κοινωνία θέτοντας τη δική τους ελευθερία να ταξιδέψουν πάνω από το κοινό καλό.

Καθώς τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια διευκολύνουν την μαζική εξάπλωση του κορωνοϊού, πρόσθεσε το δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι επέδειξαν συμπεριφορά η οποία δεν ήταν μόνο αντικοινωνική αλλά ενδεχομένως και επικίνδυνη για τις ζωές των άλλων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.