
Η κατανόηση της νοητικής γήρανσης είναι µια από τις προκλήσεις της εποχής µας, ιδιαίτερα καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.
Πρόσφατη επιστηµονική έρευνα έδειξε ότι η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών στον νου -µε άλλα λόγια η ευστροφία ή πόσο γρήγορες “στροφές” παίρνει το µυαλό- δεν αρχίζει να µειώνεται πριν την ηλικία των 60 ετών, σύµφωνα µε µια νέα γερµανική επιστηµονική µελέτη.
Το συµπέρασµα αυτό έρχεται σε αντίθεση µε προηγούµενες εκτιµήσεις ότι η ταχύτητα του νου κορυφώνεται στα 20 και µετά αρχίζει να πέφτει σταδιακά, µε µεγαλύτερη επιτάχυνση κατά την τρίτη ηλικία.
Οι ερευνητές, µε επικεφαλής τον δρα Μίσα φον Κράουζε του Πανεπιστηµίου της Χαϊδελβέργης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δηµοσίευση στο περιοδικό “Nature Human Behaviour”, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 1,2 εκατοµµύρια ανθρώπους 10 έως 80 ετών.
Τα άτοµα αυτά συµµετείχαν σε ένα διαδικτυακό πείραµα, που µέτρησε τους χρόνους αντίδρασης σε ένα νοητικό – γνωστικό τεστ. Οι συµµετέχοντες κλήθηκαν να κατηγοριοποιήσουν µια σειρά από λέξεις και εικόνες που εµφανίζονταν αστραπιαία στην οθόνη, πατώντας το σωστό πλήκτρο.
∆ιαπιστώθηκε ότι ναι µεν ο µέσος χρόνος αντίδρασης άρχισε να επιβραδύνεται µετά την ηλικία των 30 ετών, όµως αυτό δεν είχε να κάνει µε την ταχύτητα του µυαλού, αλλά µε την πιο επιφυλακτική και προσεκτική στάση.
Η ίδια η νοητική διαδικασία της λήψης απόφασης για τη σωστή απάντηση εµφάνισε τάση επιβράδυνσης µόνο µετά τα 60 και στη συνέχεια η καθυστέρηση µεγάλωνε όσο µεγάλωνε κανείς.
Οι ερευνητές επεσήµαναν ότι όσο γερνάει κάποιος, τόσο µεγαλύτερο χρόνο κάνει για να αντιδράσει στις αλλαγές στο περιβάλλον του ή στα ερεθίσµατα γύρω του. Αυτή η µεγαλύτερη βραδύτητα στις αντιδράσεις στα εξωτερικά ερεθίσµατα, η οποία όντως αρχίζει περίπου µετά τα 20, βαθµιαία αυξάνει στη µέση και στην τρίτη ηλικία.
Όµως δεν πρέπει να συγχέεται µε το πόσες στροφές παίρνει ο ίδιος ο νους όταν πρέπει να πάρει µια απόφαση. Αντίθετα µε την ευρέως διαδεδοµένη αντίληψη, στη διάρκεια του µεγαλύτερου µέρους της ζωής (και της παραγωγικής-επαγγελµατικής) συνήθως δεν επηρεάζεται η νοητική ευστροφία.
Πηγή: nature.com
