Μέχρι τέλος του Οκτώβρη η έρευνα για τα 162 ΠΕΠ με δάνεια στο Συνεργατισμό


Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα μπορεί ο Γενικός Ελεγκτής να δώσει στην Βουλή την έρευνα του για 162 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που είχαν δάνεια στον Συνεργατισμό από το 2013 και μετά, όταν ο Συνεργατισμός περιήλθε στην κυριότητα του κράτους, αλλά εντάσσονται στον κατάλογο των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων που έχουν σχέση με την Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία από το 2008.

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται όσοι διετέλεσαν από το 2013 Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Υπουργοί, Βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων.
Η Ατ Χοκ επιτροπή ζήτησε από τον Ελεγκτή να δώσει προτεραιότητα στον έλεγχο για τους εν ενεργεία 59 Βουλευτές, ωστόσο ο κ. Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε ότι έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει την έρευνα του για όλους όσους περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 162.

Ο κ. Μιχαηλίδης διευκρίνισε ότι η έρευνα του αφορά τον τραπεζικό οργανισμό και όχι τους δανειολήπτες, αλλά σε αυτήν θα ζητήσει και την θέση των ίδιων των ελεγχομένων.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τους εκπροσώπους των κομμάτων όπως μέχρι τη Δευτέρα καταθέσουν στην επιτροπή μικρό κατάλογο με άτομα που θεωρούν ότι θα πρέπει να προστεθούν στην έρευνα του Γενικού Ελεγκτή, ωστόσο αυτά θα πρέπει να είναι περιορισμένα σε αριθμό, για να μην διευρυνθεί πολύ ο κατάλογος και η έρευνα να μην ολοκληρωθεί σύντομα.

Η Επιτροπή θα θεωρήσει τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας από τον Γενικό Ελεγκτή ως πρότυπο για το πως θα πρέπει να διεξαχθεί η έρευνα και δάνεια σε ΠΕΠ από τις εμπορικές τράπεζες, ωστόσο ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν αυτή η έρευνα θα πρέπει να ανατεθεί σε εξειδικευμένο οίκο, ή αν θα γίνει με άλλο τρόπο.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News