Άμεση παρουσίαση νομοθετικών προτάσεων για την απαγόρευση των «χρυσών» διαβατηρίων και κοινή πολιτική για «χρυσές» θεωρήσεις εισόδου ζήτησε χθες η εισηγήτρια του σχεδίου νομοθετικής πρωτοβουλίας για το θέμα, Sophie in ‘t Veld, σε διάσκεψη Τύπου στο Στρασβούργο.
Η κα in ‘t Veld ανέφερε ότι η Κομισιόν έκανε μέχρι στιγμής ελάχιστα έως καθόλου στο ζήτημα, αφού άρχισαν διαδικασίες επί παραβάσει, έγιναν κάποιες προτάσεις σχετικά με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αλλά δεν υπήρξε μια συνεκτική προσέγγιση για την απαγόρευση των «χρυσών» διαβατηρίων και τη ρύθμιση των «χρυσών» θεωρήσεων.
«Απογοητεύτηκα από την αντίδραση των Επιτρόπων στη συζήτηση της Δευτέρας, γιατί βασικά λένε ότι “δεν θα κάνουμε τίποτα γιατί το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του”», είπε η κα in ‘t Veld, αναφερόμενη στις δηλώσεις των Επιτρόπων Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ότι η Κύπρος έχει καταργήσει σταδιακά το σχέδιό της, η Βουλγαρία θα το καταργήσει και ελπίζουν ότι η Μάλτα θα το καταργήσει επίσης σταδιακά.
«Δεν είναι αυτή η λύση. Θέλουμε επίσης συνεκτική ρύθμιση της “χρυσής” θεώρησης, όχι μόνο κάποια μέτρα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», πρόσθεσε και σημείωσε ότι το σχέδιο προτείνει την απαγόρευση των «χρυσών» διαβατηρίων και αφορά τη σταδιακή κατάργησή τους, ώστε έως το 2025 να μην υπάρχουν άλλα «χρυσά» διαβατήρια.
Εισηγούνται και μία δέσμη μέτρων σχετικά με τις «χρυσές» θεωρήσεις εισόδου (βίζα) ή τη διαμονή μέσω επένδυσης. «Αφενός προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα, όπως νομοθεσία κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή μακροχρόνια διαμονή, αλλά και ειδική ρύθμιση για τη “χρυσή” βίζα», είπε. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να ρυθμιστεί και το θέμα των μεσαζόντων, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διαφθοράς.
Είπε ακόμα ότι καταλαβαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο για μικρές χώρες όπου τα έσοδα από αυτά τα σχέδια αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού τους, αλλά δεν είναι δίκαιο για τους Ευρωπαίους πολίτες ή τους Ουκρανούς, αναφερομένη και στην αγορά «χρυσών» διαβατηρίων από Ρώσους που στηρίζουν τον Πούτιν.
