Μεγάλα άλματα επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη βλέπει ο Αβ. Νεοφύτου

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Εγιναν μεγάλα άλματα επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, είπε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι “θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίζουμε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Κυβέρνησης αλλά και τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για να πετύχουμε μια βιώσιμη και σωστή λύση του Κυπριακού για να ζήσουμε σε μια ενωμένη πατρίδα, να αντικαταστήσουμε τον φόβο με την ελπίδα και την προοπτική, τη στασιμότητα με το άνοιγμα οριζόντων, τη μεμψιμοιρία και τη μιζέρια με τη δημιουργία μεγάλων προοπτικών για τον τόπο και το λαό μας”.


Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) και κληθείς να σχολιάσει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης που έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ στην οποία κάνει αναφορά ότι ότι υλοποιήθηκε πέραν του 80% του προεκλογικού του προγράμματος, γεγονός που αμφισβητεί το ΑΚΕΛ, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι “θα με ξένιζε να είχαν διαφορετική άποψη”.

“Ο λαός κρίνει. Απλώς καλούμε τους πολίτες να φέρουν στη μνήμη τους πού βρισκόταν η χώρα το 2013 – στα πρόθυρα οικονομικής χρεοκοπίας, αδιέξοδο στο Κυπριακό, απομονωμένη η Κύπρος ακόμη και από τους Ευρωπαίους εταίρους χωρίς κανένα γεωστρατηγικό και περιφερειακό ρόλο. Πού βρίσκεται σήμερα; Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Η χώρα εκτός μνημονίου, χωρίς την επιβολή οποιωνδήποτε περικοπών ή επιπρόσθετων φορολογιών. Ξεκίνησε η μείωση ή η κατάργηση φορολογιών και η σταδιακή αποκατάσταση περικοπών σε μισθούς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Με κατάργηση της έκτακτης εισφοράς από την 1/1/2017. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις έλαβαν χώρα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες. Απλώς να πω κάποια χαρακτηριστικά και σωρεία άλλων μεταρρυθμίσεων. Η ανεργία από το 18% είναι σήμερα γύρω στο 12 % με την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν πανηγυρίζουμε μέχρι που δεν θα υπάρχουν άνεργοι, μόνο τότε δικαιούμαστε να πανηγυρίσουμε. Ομως δεν μπορούμε να παραγράψουμε τη σημαντική μείωση και τη συνεχή πτωτική τάση. Στο Κυπριακό υπάρχει ελπίδα, υπάρχει η προοπτική μιας επανενωμένης Κύπρου. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στηρίζουμε απόλυτα τις προσπάθειες του”, είπε.

Είμαστε, συνέχισε, “ένας αξιόπιστος ευρωπαϊκός εταίρος με περιφερειακό ρόλο και για πρώτη φορά κτίζονται συμμαχίες στην περιοχή, τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με επέκταση στην Ιορδανία. Αλλά και η σημαντικότητα της Κύπρου να είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, αλλά και μια γέφυρα συνεργασίας πολιτικής-νομικής-ενεργειακής και διπλωματικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου”.

Ο κ. Νεοφύτου έκανε ωστόσο την παραδοχή ότι διαπράχθηκαν και λάθη. “ Κάναμε λάθη, ουδείς αλάνθαστος. Ομως δεν έγιναν λάθη που έβλαψαν τη χώρα. Μπορεί να έβλαψαν την εικόνα είτε της Κυβέρνησης είτε του ΔΗΣΥ, αλλά λάθη που στοίχισαν στη χώρα δεν διαπράχθηκαν και έγιναν μεγάλα άλματα”.


Κληθείς ακόμη να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιοι αρχηγοί κομμάτων δεν εμπιστεύονται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε ότι “είναι δικαίωμα του καθενός να εκφράζει την άποψη του εάν εμπιστεύεται ή όχι κάποιον. Σίγουρα δεν συμμερίζομαι την άποψη καθόλου, όμως αν κάποιος δηλώνει δημόσια ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διερωτώμαι γιατί συνεχίζει να συμμετέχει σε Συμβούλιο”.

Εάν δεν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ενημέρωση του στο Εθνικό Συμβούλιο, πρόσθεσε, “τι ζητώ την ίδια ώρα να μεταφερθεί η συζήτηση του Κυπριακού στην Βουλή, δηλαδή κάποιον που δεν με εμπιστεύεται να με ενημερώνει στο Εθνικό Συμβούλιο αν έρθει στην Βουλή θα γίνει αξιόπιστος και της απόλυτης εμπιστοσύνης. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω λογική αυτών των επιχειρημάτων”.
Κληθείς επίσης να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ, για αναφορά από δημοτικό σύμβουλο της ΕΔΕΚ, τον Χριστάκη Νεοφύτου, ότι ‘ο ΔΗΣΥ κινεί τα νήματα στον Δήμο Αραδίππου και λαμβάνονται αποφάσεις από τον ΔΗΣΥ εκτός του δημοτικού συμβουλίου κι ότι συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ κίνησε τη διαδικασία για την αδειοδότηση εταιρειών υδρογονανθράκων’, ο κ. Νεοφύτου είπε πως “μας σύγχυσε ο δημοτικός σύμβουλος με άλλα κόμματα”.

Ο ΔΗΣΥ, είπε, δεν παρεμβαίνει στις αποφάσεις που αφορούν τους οικείους δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. “Οποιοσδήποτε έχει στοιχεία να πάει να τα παραδώσει στην Αστυνομία”, συμπλήρωσε.

Για τις ανακοινώσεις από πλευράς ΡΑΕΚ όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης των κερδών της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) προς όφελος του κόσμου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως “ο στόχος είναι ο καταναλωτής να παίρνει όσο το δυνατό φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό μπορείς να το πετύχεις με λιγότερο λειτουργικό κόστος αλλά και εξελικτικά με το να παράγεις ηλεκτρικό ρεύμα από φθηνές πηγές. Και σίγουρα ο στόχος για να έχουμε από τα δικά μας κοιτάσματα φυσικού αερίου πρέπει να είναι ύψιστη εθνική προτεραιότητα και θα μας οδηγήσει να έχουμε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα”.


Επιπροσθέτως, θεωρούμε εμείς στον ΔΗΣΥ, πρόσθεσε, ότι δεν μπορούμε να αυξάνουμε τους διάφορους φόρους που θα επιβαρύνουν τον λογαριασμό στον καταναλωτή για να επιδοτούνται κάποιες μονάδες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές χωρίς να ληφθεί υπόψη το βάρος που μεταφέρουμε στους καταναλωτές.

Χρειάζεται, συμπλήρωσε, να είμαστε προσεκτικοί ότι μεταφέρουμε κόστη στον απλό πολίτη και στον απλό καταναλωτή.

(ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.