Μεγάλα κέρδη για τράπεζες …Ετοιμάζουν μέρισμα για τους μετόχους!

Μήλον της Έριδος για Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική τα κερδοφόρα δάνεια της ΚΕΔΙΠΕΣ


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜεγάλα κέρδη και ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα ανακοίνωσαν χθες οι δύο μεγάλες τράπεζες παρά την κρίση του κορονοϊού.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 20 εκατ. ευρώ για το εννιάμηνο, σε σύγκριση με ζημιά ύψους 122 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ανακοινώθηκε επίσης ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 8,6%. Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι η Τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή θέση (με Δείκτη Κεφαλαιακή Επάρκειας 20,4% πολύ πιο πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις), αλλά και σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα ύψους 6 δισ. ευρώ.

Η Ελληνική ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 21 εκατ. ευρώ για το εννιάμηνο, σε σύγκριση με κέρδη ύψους 40 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ανακοινώθηκε επίσης ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 14,5%, καθώς και ότι συνεχίζονται κανονικά οι διεργασίες για την πώληση δανείων μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 0,7 δις ευρώ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2022 και να οδηγήσουν στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου της Τράπεζας για μεσο-μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ. Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι η Τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή θέση (με Δείκτη Κεφαλαιακή Επάρκειας 22,31% πολύ πιο πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις), αλλά και σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Με βάση τα αποτελέσματα φαίνεται ότι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των δύο τραπεζών είναι η υπερβολική πλεονάζουσα ρευστότητα την οποία διαθέτουν.

Το εννιάμηνο η Τράπεζα Κύπρου έδωσε νέα δάνεια ύψους 1,321 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελληνική έδωσε 628 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα σενάρια τα οποία εξετάζουν τα επιτελεία των δύο μεγάλων τραπεζών για αξιοποίηση της υπερβολικής πλεονάζουσας ρευστότητας είναι η αγορά των καθαρών και κερδοφόρων δανείων που έχει θέσει προς πώληση η ΚΕΔΙΠΕΣ ύψους 465 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, ερωτηθείς από την εφημερίδα μας επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Τράπεζας για το χαρτοφυλάκιο της ΚΕΔΙΠΕΣ. Επίσης, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και από την Ελληνική Τράπεζα.

Επισημαίνεται ότι το σχέδιο «Λήδρα», όπως ονόμασε η ΚΕΔΙΠΕΣ το πακέτο δανείων το οποίο έθεσε προς πώληση, βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι τελικές προσφορές των ενδιαφερομένων αναμένεται να υποβληθούν τις επόμενες μέρες, ενώ εκτιμάται ότι οι σχετικές συμφωνίες θα υπογραφούν πριν το τέλος του έτους.

Ετοιμάζουν μέρισμα για τους μετόχους
Οι τράπεζες ετοιμάζουν μέρισμα για τους μετόχους, για το 2022.
Σημειώνεται ότι οι Εποπτικές Αρχές δεν επιτρέπουν τη διανομή μερίσματος. Παρά ταύτα, τα επιτελεία των τραπεζών εκτιμούν ότι μετά τη μείωση των ΜΕΔ σε μονοψήφιο ποσοστό, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μέρισμα στους μετόχους.
Σημειώνεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, δήλωσε χθες ότι με το νέο έτος η Τράπεζα προτίθεται να ανοίξει διάλογο με τις Εποπτικές Αρχές για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Ελληνική.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.