Μεγαλέμποροι από την πίσω πόρτα στις λαϊκές αγορέςΠροσπάθεια να βάλει τους μεγάλους εμπόρους φθαρτών, φρούτων και άλλων γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων από την πίσω πόρτα στις λαϊκές αγορές καταβάλλει η κυβέρνηση με τροποποιητικό νομοσχέδιο.

Η πρόταση για τροποποίηση του Περί Ρύθμισης της Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Νόμου στάλθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στους δήμους μέσω της Ένωσης Δήμων για διαβούλευση και ήδη υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις, καθώς διαπιστώνεται ότι έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις που εκτιμάται ότι στοχεύουν στο μπάσιμο των μεγάλων εμπόρων στις λαϊκές αγορές από την πίσω πόρτα. Μια από αυτές τις διατάξεις είναι η πρόνοια για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών αναγκαστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Η κυβέρνηση προτείνει για την καλοκαιρινή περίοδο λειτουργία από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι τις 6 το απόγευμα και για τη χειμερινή περίοδο από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι τις 3 το απόγευμα. Αυτή η πρόνοια, όπως εκτιμούν παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ευνοεί σαφέστατα τους μεγάλους εμπόρους που θέλουν ν’ αποκτήσουν κομμάτι της πίτας, αφού οι μικροί παραγωγοί που λειτουργούν σήμερα τις λαϊκές αγορές δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των προϊόντων σε καλή κατάσταση, ειδικά τις μέρες του καλοκαιριού χωρίς ειδικό εξοπλισμό, κάτι που όπως σχολιάζεται αλλάζει ολόκληρη τη φιλοσοφία των λαϊκών αγορών, οι οποίες δημιουργήθηκαν για να στηρίξουν την τοπική παραγωγή και να προσφέρουν στους καταναλωτές φρέσκα τοπικά προϊόντα σε προσιτές τιμές.

Επίσης, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η πρόνοια του προσχεδίου νόμου για αποκλεισμό των ίδιων των παραγωγών από τη Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία προτείνεται. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ορισμένες Τοπικές Αρχές έχουν ήδη δώσει τις δικές τους θέσεις. Μια από αυτές είναι του Δήμου Δερύνειας, όπου τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία λαϊκή αγορά.

Με επιστολή του στη διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας, ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης εκφράζει μεν την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή της διαβούλευσης για περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ωστόσο δεν κρύβει ταυτόχρονα και τις διαφωνίες του.

Βασική αντίθεση εκφράζει για το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας τονίζοντας ότι οι λαϊκές αγορές δεν μπορούν να λειτουργούν για πολλές ώρες λόγω των καιρικών συνθηκών, αφού οι πλείστες είναι υπαίθριες. Σημειώνει επίσης ότι το ωράριο θα πρέπει να αφεθεί στην κάθε Τοπική Αρχή ώστε να διασφαλίζεται ότι θα διατίθενται φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα χωρίς να αλλοιώνονται λόγω της πολύωρης έκθεσής τους στη ζέστη και την υγρασία.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, η λαϊκή αγορά του Δήμου Δερύνειας λειτουργεί με επιτυχία από τον Ιούνιο του 2013 με ωράριο από τις 6 το πρωί μέχρι τη 1 μ.μ. κάθε Σάββατο.

Τάσος Περδίος