Τελευταία πινελιά με καινούργιους δρόμους και πλατεία

 

Του Τάσου Περδίου

Μεγαλεπήβολα σχέδια για ριζική ανάπλαση δρόμων και μιας πλατείας στο κέντρο της πόλης έχει ο Δήμος Λάρνακας. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές για το έργο “Ανάπλαση δρόμων και πλατείας στο αστικό κέντρο της Λάρνακας” με το οποίο ολοκληρώνεται ο ευρύτερος σχεδιασμός για αναμόρφωση του κέντρου της πόλης με αξιοποίηση των 18 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίστηκαν από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Με το έργο αυτό, ο Δήμος Λάρνακας βάζει την τελευταία πινελιά στο σχεδιασμό ο οποίος άρχισε με την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου, συνεχίζεται με την ανέγερση της καινούργιας δημοτικής αγοράς και έχει ήδη μπει στις επόμενες φάσεις με την ανάπλαση της Λέσχης, του Κοινοτικού Κέντρου και του οικοδομικού συγκροτήματος του Τεμένους Ζουχούρι. Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός δρόμων και της πλατείας στο Τέμενος Μπουγιούκ ή Τζαμί Κεμπίρ απέναντι από το Μεσαιωνικό Κάστρο είναι το τελευταίο μεγάλο έργο που θα παρουσιαστεί για συγχρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία και αναμένεται να απορροφήσει ένα ποσό περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Παρέμβαση στην καρδιά της πόλης
Ο Δήμος Λάρνακας έχει ήδη εξασφαλίσει Περιβαλλοντική Έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος και πριν τις 30 Νοεμβρίου 2018 υπολογίζεται ότι θα είναι εφικτή η προκήρυξη προσφορών. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αποκαλύπτονται μέσα από την Περιβαλλοντική Γνωμάτευση και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Σε πορεία ριζικής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού έχουν μπει η πλατεία του τεμένους Μπουγιούκ και κεντρικοί δρόμοι μέχρι την εμπορική οδό Ερμού οι οποίοι θα αποκτήσουν πλατειακό χαρακτήρα με αντικατάσταση της ασφάλτου με κυβόλιθους.
Το προτεινόμενο έργο αφορά αίτηση του Δήμου Λάρνακας για ανάπλαση κεντρικών δρόμων του πυρήνα της Λάρνακας, καθώς και ανάπλαση της πλατείας μπροστά από το Τζαμί Κεμπίρ. Η αιτούμενη αναβάθμιση στοχεύει στην προβολή / ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής, καθώς και στην προστασία του παραδοσιακού της χαρακτήρα. Η προτεινόμενη αναβάθμιση αποσκοπεί επίσης στην εξασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διακίνησης των πεζών και των οχημάτων, ενώ θα εφαρμόζονται οι απαραίτητες διευκολύνσεις για ΑμεΑ. Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται στον πυρήνα της Λάρνακας σε αστική περιοχή, εμπίπτει σε ζώνες Πα8α, Πα6, Πα4 και Πα2 (περιοχές πυρήνων και συνεχούς δόμησης) και γειτνιάζει με κατοικημένη περιοχή (Ζώνη Κα3*) και Ζώνη Προστασίας κατά μήκος της θάλασσας (Ζώνη Δα2). Περιλαμβάνει μέρος της εμπορικής περιοχής, την παλιά αγορά της πόλης, την τούρκικη αγορά με την παλιά τουρκοκυπριακή συνοικία, εκκλησίες και τζαμιά. Η πλατεία μπροστά από το τζαμί βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα. Η περιοχή του έργου απέχει περίπου 1χλμ από την περιοχή του Δικτύου Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας με την ονομασία «Αλυκές Λάρνακας» και 6-7χλμ βορειοανατολικά της ζώνης Κιτίου – Περβολιών. Νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά της περιοχής του έργου βρίσκονται οι παραλίες Φοινικούδων, Καστέλλας και Μακένζι.

Τι περιλαμβάνει
Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Έγκριση το προτεινόμενο έργο μπορεί να χωριστεί σε 4 φάσεις:
1. Την πλατεία του Τζαμί Κεμπίρ που βρίσκεται απέναντι από το Μεσαιωνικό Κάστρο και μέρος των οδών Τουράν, Αγκύρας, Χατζή Ιμπραχήμ, Σαΐντ Μεχμέτ Αγά, Τανζιμάτ και Πιαλέ Πασά, που θα καταλαμβάνει συνολικό εμβαδόν περίπου 2.540 τ.μ.
2. Την οδό Κλεάνθη Καλογερά και Μαυροϊδή που θα καταλαμβάνει συνολικό εμβαδόν 1.380 τ.μ.
3. Την οδό Αγίου Λαζάρου πλησίον του Ναού με βορειοδυτική κατεύθυνση, που καταλαμβάνει συνολικό εμβαδόν 2.200 τ.μ.
4. Την οδό Αρμενικής Εκκλησίας, την οδό Κορδιγκτώνος και μέρος των οδών Ερμού και Βασιλέως Ευαγόρου που είναι οι βορειότερες οδοί, βρίσκονται στο άκρο του έργου και καταλαμβάνει συνολικό εμβαδόν περίπου 3.611 τ.μ. Όλοι οι δρόμοι προγραμματίζεται να κατασκευαστούν από γκρι κυβόλιθους, ενώ η διαγράμμιση προγραμματίζεται να γίνει με πλάκες από διαβασικό πέτρωμα οι οποίες θα τοποθετηθούν στην ανάλογη ασφαλτική βάση.

 

Θα τοποθετηθούν επίσης κατάλληλες πλάκες για όδευση ΑμεΑ και ανάλογες ράμπες σε όλα τα τμήματα του έργου.

 

Στο χώρο της πλατείας και στο τελευταίο τμήμα του έργου (οδοί Αρμενικής Εκκλησίας κ.λπ.) προγραμματίζεται να τοποθετηθούν ποδηλατοστάτες για προώθηση της κυκλοφορίας με ποδήλατο από και προς την περιοχή. Η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει:
– Την κατεδάφιση / εκσκαφή των υφιστάμενων δρόμων και πεζοδρομίων και απομάκρυνση των υλικών από το εργοτάξιο.
– Την ανακατασκευή των δρόμων, πεζοδρομίων και της πλατείας του Τζαμί Κεμπίρ.
– Εργασίες για τοποθέτηση / υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και οχετών όμβριων υδάτων.
– Δημιουργία λεκανών για μελλοντική φύτευση δέντρων.
– Τη σωστή και συνεχή ανανέωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών.
– Τη διαχείριση του νερού σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη άντλησης και διάθεσης νερού κατά τις εκσκαφές, λόγω της μικρής απόστασης των υπό ανάπλαση δρόμων από τη θάλασσα.
Η λειτουργία του έργου αφορά:
– Τη συντήρηση των δρόμων, των οχετών όμβριων και των φρεατίων υδροσυλλογής.
– Τη συντήρηση των δικτύων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας από την ανά περίπτωση αρμόδια Αρχή.
– Τη συνεχή ηλεκτροδότηση του οδικού φωτισμού και τη φωταγώγηση του κάστρου, του τζαμιού και της πλατείας.
– Την άρδευση των χώρων πρασίνου.

 

Ο ευρύτερος στόχος όπως είχε υποβληθεί με την έναρξη του σχεδιασμού ωρίμανσης των έργων ώστε να γίνει δυνατή η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, προβλέπει επιλεκτικές στρατηγικές παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια που έχουν επιλεγεί στις εξής οδούς:
• Κλεάνθη Καλογερά
• Νικολάου Ρώσσου
• Αρμενικής εκκλησίας
• Ευρυβιάδου
• Κοσμά Λυσιώτη
• Αγίου Λαζάρου
• Ζήνωνος Κιτιέως
• Ερμού
• Κορδιγκτώνος
• Περιοχή Κάστρου

Η συνολική παρέμβαση διαλαμβάνει την κατασκευή 20.000 m2 πεζοδρομίων εντός του κέντρου, αλλά προτείνεται σταδιακή υλοποίηση αρχής γενομένης από την περιοχή του Κάστρου. Ακολουθεί η ένωση της πλατείας Ερμού με την πλατεία Παλλάς και τις Φοινικούδες, η ενοποίηση της Δημοτικής Αγοράς με την πλατεία Αγίου Λαζάρου και τη Λαϊκή Γειτονιά και μέρος της εμπορικής οδού Ερμού.

Όλα διαφορετικά σε 2-3 χρόνια
Όπως προαναφέραμε, με την ωρίμανση του έργου ανάπλασης δρόμων στο κέντρο της πόλης και της πλατείας στο τζαμί Κεμπίρ, ολοκληρώνεται ο μεγαλόπνοος σχεδιασμός για άντληση ολόκληρου του ποσού που εξασφαλίστηκε από τα ευρωπαϊκά ταμεία για ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν το κέντρο της Λάρνακας. Αυτή η πορεία θα έχει κατάληξη σε 2 με 3 χρόνια οπότε όλα θα είναι διαφορετικά στο κέντρο της πόλης. Ο νέος Δημοτικός Κήπος είναι σε προχωρημένο στάδιο εργασιών και παρ’ όλο ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, θα παραδοθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2019. Η ανέγερση της καινούργιας Δημοτικής Αγοράς ξεκίνησε πριν δύο μήνες και θα ολοκληρωθεί περί το τέλος Μαρτίου του 2020. Στις 12 Νοεμβρίου υπογράφηκαν τα συμβόλαια για την αναπαλαίωση της Λέσχης, η οποία επίσης θα παραδοθεί περί το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.
Πριν το τέλος του 2018 θα ξεκινήσουν εκτός απροόπτου τα έργα και στο Κοινοτικό Κέντρο το οποίο θα μεταμορφωθεί σε Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας, ενώ η αναπαλαίωση του συμπλέγματος του Τεμένους Ζουχούρι βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας κατασκευαστικών σχεδίων. Υπολογίζεται έναρξη εργασιών σε περίπου ένα χρόνο. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο το έργο της ανάπλασης δρόμων στο αστικό κέντρο μαζί με την πλατεία στο Τζαμί Κεμπίρ για το οποίο επίκειται άμεσα η προκήρυξη προσφορών.