Μεγάλες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στην Κύπρο – Δίνουν αμοιβές €3,5 – 4/ώρα καταγγέλλει η ΠΕΟ

Την ανάγκη επείγουσας δράσης για την εξεύρεση εργατικού δυναμικού είτε από την Κύπρο είτε από το εξωτερικό υπογράμμισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ αγορά εργασίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους πολύ ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνονται ήδη οι διαδικασίες για να εξευρεθεί ανθρώπινο δυναμικό και εάν αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει από την εσωτερική αγορά αυτό να γίνει από το εξωτερικό.

Ο κύριος Αντωνίου επισήμανε ότι μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό υπάρχουν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στην οικοδομική και το λιανικό εμπόριο.

Σωτηρούλα Χαραλάμπους: Οι εργοδότες να σέβονται τις συμβάσεις εργασίας

Εάν υπάρχουν ανάγκες οι εργοδότες θα πρέπει πρώτα να αποτείνονται στην εσωτερική αγορά εργασίας και οι όποιες συμφωνίες να γίνονται στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Κατήγγειλε ότι το 50 % των θέσεων που ζητούν οι εργοδότες είναι σε τομείς που ενώ υπάρχουν συμβάσεις εργασίας αυτοί καταχωρούν αιτήσεις προσφέροντας χαμηλότερους μισθούς και ζητούν φτηνή εργασία. Έκανε λόγο για μισθούς των 3,5 και 4 ευρώ την ώρα.

Η κυρία Χαραλάμπους τόνισε ότι είναι ευθύνη του υπουργείου εργασίας να μην αποδέχεται την καταχώρηση αιτήσεων από εργοδότες οι οποίοι προσφέρουν εργασία με με χαμηλότερους μισθούς από ότι προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις.

Θα πρέπει, υπογράμμισε να ξεκαθαρίσει με ποιους όρους και με ποιες διαδικασίες θα ζητηθεί εργατικό προσωπικό από το εξωτερικό και επανέλαβε ότι βασικός όρος είναι να εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση που υπάρχει για όλο το προσωπικό.

Για την ΑΤΑ η κυρία Χαραλάμπους είπε ότι πρέπει να αποδίδεται πλήρως και όχι στο 50 % που είναι σήμερα, ενώ ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί, πρόσθεσε, είναι πόσοι εργαζόμενοι παίρνουν ΆΤΑ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.